Warning: getimagesize(https://www.mod.bg/bg/img/20121120_afghanistan.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 193

Deutschlandfunk: НАТО си отива от Афганистан, признавайки своето поражение

Pan.bg 02 апр 2020 | 10:12 views (675) commentaries(0)
img Източник:''Svodka.start.bg'';https://pogled.info/

Изтеглянето на войските на НАТО от Афганистан всъщност е признание за поражение, пише Deutschlandfunk: „Талибан“ така и не беше победен, а самият Афганистан остава нестабилна държава с много проблеми. Според изданието прекратяването на мисията на НАТО в Афганистан може да има директни последици за Европа, тъй като сега потокът от бежанци може да се увеличи, а хипотетичната победа на талибаните ще засили ислямските радикали по целия свят.

Намаляването на контингента на немските войски в Афганистан бележи началото на края на най-дългата и най-голяма задгранична мисия на Бундесвера, пише Deutschlandfunk. В същото време Бундестагът удължи мандата на мисията в средата на март, но немците вече не се интересуват от нея, посочва изданието.
До средата на следващата година САЩ планират да изтеглят всички свои войски от Афганистан: без американско ръководство операцията на НАТО в Афганистан няма смисъл, отбелязва Deutschlandfunk. От сега присъствието на немски войски на афганистанска територия е реверанс към съюзническите ангажименти: съветниците от Бундесвера по никакъв начин не повишават боеспособността на афганистанската армия.

В тази ситуация пълното изтегляне на Бундесвера от Афганистан изглежда неизбежно, се казва в публикацията. САЩ и техните съюзници напускат страната без почти никакви гаранции от „Талибан“: според Deutschlandfunk по този начин Западът признава поражението си.

Първоначалните цели на операцията на НАТО в Афганистан бяха унищожаването на тероризма и изграждането на ново, модерно, мирно афганистанско общество, припомня изданието. Днес талибаните все още контролират големи територии, Афганистан все още е световният лидер в производството на наркотици, бедността и корупцията така и не са изкоренени. Религиозното и етническо насилие бе дълбоко вкоренено в страната, а демокрацията беше дискредитирана от нееднократни фалшификации на изборите.
Изтеглянето на войските на НАТО заплашва последните остатъци от стабилността в Афганистан, а също ще има последствия за Германия и Европа като цяло, пише Deutschlandfunk. Хипотетичният колапс на Афганистан ще увеличи притока на бежанци, а победата на „Талибан“ ще стимулира възхода на ислямските радикали по целия свят.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker