Коронавирус: ситуацията в Източна Европа бързо може да ескалира

Pan.bg 28 мар 2020 | 19:01 views (405) commentaries(0)
img
dw.com


Смъртността от коронавирус в Германия е сравнително ниска - едва 0,4 процента. По съвсем друг начин изглеждат нещата в Италия, където смъртността се оказва 20 пъти по-висока. На какво се дължи тази огромна разлика? Състоянието на здравеопазването, броят на провежданите тестове, средната възраст на населението - всички тези фактори играят роля. От значение обаче е и една манталитетна особеност, която е характерна и за източноевропейските общества.


Числа и факти

Да започнем с числата: тъй като в Италия средната възраст на доказано заразените е 63 години, а в Германия - само 45, неизбежно се натрапва изводът, че вероятно в Италия се правят много по-малко тестове на по-млади хора, при които заболяването преминава сравнително леко. Това на свой ред води до повишаване на смъртността, тъй като фактически се отчитат само тежко болните.

Средната възраст на населението също играе роля, тъй като е известно, че възрастните хора са много по-застрашени. Но ако сравняваме Италия и Германия, този фактор не е от особено значение, тъй като показателите за двете страни са сходни - 46 години в Германия и 46,3 години в Италия. Другояче стоят нещата, ако правим сравнение с африкански държави като Мали и Чад, където средната възраст е едва 16 години.

Вижте интерактивната карта на университета Джонс Хопкинс за броя на жертвите и заразените


От възлово значение за смъртността при коронавирус е състоянието на здравната система. Защото наличието на достатъчно респиратори позволява смъртността да бъде намалена значително. От решаваща роля е също така дали в интензивните отделения има достатъчно легла за нуждаещите се пациенти. В това отношение разликите между Италия и Германия са огромни: докато в 60-милионна Италия в началото на епидемията са разполагали с около 5 000 легла в интензивни отделения, броят им в 80-милионна Германия е поне 28 000.
Интензивното отделение на болница в италианския град Павия

Кадър от интензивното отделение на болница в италианския град Павия

Ситуацията в Източна Европа може да ескалира

Накрая и този важен фактор: според двама учени от университета в Бон, влияние оказва и една манталитетна особеност в Италия - съвместното съжителство на няколко поколения под един покрив. И тъй като това е характерно и за обществата в източноевропейските държави, ситуацията там бързо може да ескалира, ако не се вземат превантивни мерки, предупреждават учените.

*****


Автор Гудрун
Хайзе
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker