Отваряне на маршрутите за товарните самолети

Pan.bg 26 мар 2020 | 11:21 views (177) commentaries(0)
img
Pan.bg
Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) и нейните членове отново алармират, за да призоват правителствата да предприемат спешни действия за улесняване на движението на въздушни товари.
Кризата на Covid-19 прикова на земята почти целия пътнически авиационен парк по света; на този авиопарк се пада и почти половината от транспорта на въздушните товари. Авиокомпаниите работят за преодоляване на разликата между търсенето на този вид въздушен транспорт и наличния капацитет, включително връщането в експлоатация на товарни самолети и използването на пътнически самолети за товарни операции.
За да подкрепи тези усилия, IATA призовава правителствата по света да премахнат бариерите чрез:
• Създаване на ускорени процедури за разрешения за прелитане и кацане на товарни самолети, по-специално в големите производствени центрове на Азия - Китай, Южна Корея и Япония - за да се отговори на нарастващия брой чартърни полети за товари, които заместват операции в пътническия сектор.
• Освобождаване на членове на екипажа, които не са в контакт, от 14-дневното изискване за карантина за поддържане на веригите за доставка на товари.
• Подкрепа за временни права на трафик за товарни операции, където могат да се прилагат ограничения.
• Премахване на икономическите бариери, като такси за прелитане, такси за паркинг и ограничения на летищните слотове, за да се подпомогнат операциите за въздушен транспорт на товари през този безпрецедентен период.
• Елиминиране на комендантския час на полетите за въздушния транспорт на товари, за да стане работата на глобалната мрежа за въздушни товари възможно най-гъвкава.

Поддръжка на въздушния трафик за транспорт на товари

Авиокомпаниите предприемат извънредни мерки за осигуряването на въздушния транспорт на стоки от първа необходимост. IATA идентифицира редица от тях.

Delta, American и United са въвели полети, изключително резервирани за транспорт на товари използващи пътнически самолети за вътрешни и международни маршрути, за да компенсират намаляването на световния въздушен товарен капацитет.

Air Canada, Austrian, British Airways, Cathay Pacific, Emirates, Iberia, Korean, LATAM Lufthansa, Qantas, Scoot, Swiss и няколко други превозвачи предоставиха пътнически самолети от своите авиопаркове на разположение за изпълнение на чартърни полети за транспорт на товари.

Ethiopian Airlines играе ключова роля в транспортирането на медицинско оборудване за борба с Covid-19, преминаващо през неговия хъб до 54 африкански страни, по-специално чрез транспортирането на оборудване, дарено от фондацията Jack Ma.

Авиокомпанията Croatian Airlines изпълни полети от Абу Даби до Загреб, доставяйки критично медицинско оборудване.

China Eastern достави
значително количество медицински консумативи за подпомагане на лекарите в Италия.

Austrian използва два пътнически самолета B777 за транспорт на медицинско оборудване от Китай до Австрия.

Airlink, организация с нестопанска цел, която работи с партньори от авиацията и логистиката , за да транспортира хуманитарни работници и спешни доставки, е транспортирала 7 тона медицински консумативи и хранителни помощи, за да помогне в усилията с борбата срещу Covid-19.

FedEx Express помогна на правителството на САЩ с тестови образци от над 50 мобилни тестови центъра, инсталирани в универсални магазини в 12 щата.

Фондацията UPS разшири своите усилия за оказване на помощ чрез предоставяне на спешни медицински консумативи, храна и подслон, както и финансова помощ за подпомагане на усилията за възстановяване.

Airbus е транспортирал два милиона лицеви маски от Китай до Европа при експериментален полет на самолет A330-800 - по-голямата част от маските са предназначени за Испания и Франция.

М. ГЕНОВ
Източник: Информация на IATA
Снимка: © Ethiopian Airlines
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker