Ерменков предрече национална катастрофа до 2035 г.

Pan.bg 16 фев 2020 | 11:51 views (441) commentaries(1)
img
blitz.bg


Според него въглищните централи трябва да работят поне до 2035 г., за да не се случи това

България не може да си позволи да затвори въглищните централи до 2035 г., защото това ще предизвика национална катастрофа. Правителството трябва да убеди в това Европейската комисия в нецелесъобразността на едни подобни действия. Това заяви депутатът от БСП и енергиен експерт Таско Ерменков, цитиран от БГНЕС

„Първото нещо, което трябва да направим, е да седнем на масата на преговорите в Европейската комисия и да успеем да я убедим, че България в обозримо бъдеще поне до 2030 – 2035 г. не можем да си позволим да си затворим въглищните централи, защото те в момента произвеждат около 42% от електроенергията в държавата.

Едно такова затваряне ще бъде равносилно на национална катастрофа. Нещата не са преувеличени, защото ние няма откъде да вземем тези количества ток“, посочи Ерменков и подчерта:

„България не е готова за Зеления пакт и правителството тича след събитията, вместо да ги предвижда и да предприема превантивни мерки. Самият факт, че се налага парламентът да взема решения и да оправя закъсненията на правителствата, говори категорично в подкрепа на това. Не само синдикатите, но и работодателите протестират срещу непрофесионалното и недалновидно управление в енергетиката. Това са проблеми, които могат да повлияят много лошо на държавата ни“.

За него преминаването към по-чиста енергия в бъдещето е „безалтернативно“.

„С това не може да се спори, защото и природата, и следващите поколения няма да ни простят, ако се забавим. Но в същото време това не може да стане без конкретни мерки и действия, които са в социалната сфера – преквалифицирането на работници в енергийната сфера, с намирането на решения, които след 2035 г. трябва да ни позволят да сме преминали към енергетика с нулеви емисии“, категоричен е Таско Ерменков.

Той призова управляващите от ГЕРБ и парламентът да приемат най-накрая Стратегията за устойчиво енергийно развитие. В нея да бъдат посочени основните направления, в които трябва да се развива енергетиката.

Според Ерменков, ако парламентът не беше взел решението за ТЕЦ „Марица изток 2“, в рамките на два до четири месеца „тя щеше да изпадне в технически фалит и трябваше да я затворим“. Централата разполага с 1320 МВт инсталирана мощност, които в момента
няма откъде да вземем и е равносилно на срив в енергийната ни система.

Експертът посочи, че проблемът не е свързан само с докапитализирането на „Марица изток 2“.

„Тук става въпрос за финансово оздравяване, включващо оптимизация на разходите, на управлението, на участието на пазара. Това са все неща, които са в прерогативите на мениджмънта на ТЕЦ-а, на принципала му БЕХ, а от тук и на министерството на енергетиката и цялото правителство. В това отношение също закъсняваме, правителството тича след събитията и очаква някой да го извади от тежката ситуация, в която само се е поставило“, добави Ерменков.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Borei 16 фев 2020, 15:39
   
  1
   
  5

  Защото имаме възможност да произвеждаме електроенергия с ядрени електроцентрали, но ЕС и от тях се страхува!!

  И какво има да ги убеждаваме? Немците, французите и останалите от ЕС, ако имат пари, да купуват прескъпа чужда енергия, но защо трябва да ни налагат и на нас техните идиотщини? Ние имаме възможност да си я произвеждаме сами на по-изгодни цени за нашето население и индустрия.

  Вън от ЕС, вън от Натото! Защо трябва да сме васали на някакви си други, дето изобщо нямат представи, като нашите? И ни налагат някакви тъпотии!!!

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

Advertisement

Login

Remember me on this device

Registration Forgotten password
eXTReMe Tracker