Герджиков: Изравняване на наказателната отговорност за непълнолетни и възрастни би било катастрофа

Pan.bg 26 яну 2020 | 10:32 views (282) commentaries(0)
img news.bg


Изравняване на наказателната отговорност на навършилите пълнолетие с непълнолетните би било катастрофа. Това никъде го няма в цивилизования свят, заяви бившият служебен премиер проф. Огнян Герджиков (27 януари-4 май 2017 г.) в сутрешния блок на БНТ по повод убийствата над деца.

Хубаво било, че премиерът приел опечалените родители на убитата Андреа от Галиче, но бившият премиер не може да приеме, че на всеки конкректен случай трябва да се реагира със законодателни промени. Това е нещо, с което проф. Герджиков никога не е бил съгласен.

Според него с пълно изравняване на наказателната отговорност, щяло да покаже, че ние сме някъде в периода на Средновековието.

Друг бил въпросът колко трябва да бъде редуцирано наказанието за тежки престъпление. Проф. Герджиков посочи, че по цял свят има редуциране на наказанието за непълнолетни, но границите били различни.

"Би могло да се помисли да се направят корекции, но не и кардинални", обясни юристът и допълни, че един голям проблем в страната ни е възпитанието и образованието. Той подчерта, че ако нацията ни иска да бъде просперираща трябва да бъде образована.

Проф. Герджиков коментира акциите на прокуратурата начело с новия главен прокурор Иван Гешев за ареста на бившия министър на околната среда и водите Нено Димов, проверките в Комисията по хазарт и изговането на двама руски шпиони. По думите му не е лошо тези, които имат в себе си власт да я упражняват.

"Не всеки може и аз лично не бих могъл да бъда обвинител. Самият Гешев има силата, има куража и има устойчивостта да го направи", похвали проф. Герджиков обвинител номер едно.

Иначе на него му е мъчно за Нено Димов и не знае какво е направил, за да бъде така, но сигурно нещо има. Личните пристрастия нямат отношения, подчерта юристът.

За дебатите за промени в Конституцията за промяна правомощията на главния прокурор, свикани от държавния глава Румен Радев, проф. Герджиков призна, че действително обвинител номер едно разполага с голяма власт няма съмнение, но не значи, че е недосегаем.

"Така както той е избран и назначен, по същия път той може да бъде свален. Не е чак толкова недосегаем, като властелин, който над него да е само Господ. Няма такова нещо", изтъкна бившият премиер.

Според проф. Огнян Герджиков колкото е по-стабилна Конституцията толкова по-добре говори
за държавата. Ако вземем да я променяме ден през ден - не е добре. Иначе нямало лошо да се провеждат консултации за промени в Конституцията и да се чуват различни мнения.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker