Акцентът е върху развитието и модернизацията на Българската армия

Pan.bg 24 яну 2020 | 13:53 views (376) commentaries(0)
img
Източник:"Armymedia.bg'';Автор Росица Цонева

За 9-ата зимна сесия на 44-тото НС попитахме членове на Комисията по отбрана какво очакват да свърши парламентът по темата за продължаващата модернизация на Българската армия и за проблемите от всекидневието на военнослужещите

Приоритетно да мислим за входа на системата-
Владимир Тошев, зам.-председател


image

Политическият сезон ще е много добър за Българската армия. Приятна изненада е, че на сайта на МО е проектът за бойната машина за пехотата, т.нар. батальонни групи, за модернизацията им. Това е продължение на трайната политика по отношение на модернизацията на ВС, който процес стартира доста добре м.г. Очаквам да се финализират поне документално проектите за нов патрулен кораб и за бойна машина.
За кадровото обезпечаване на ВС се предлагат мерки от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов – проектозакон за промяна в ЗОВС за вдигане на възрастта за влизане в БА и за служене в нея. В него има неща за доказване, че действително съдействат в правилната посока и подкрепят армията ни в решаване на проблема с некомплекта на състава, отчитане на въздействието. Защото е възможно, от една страна, хора, пожелали да се пенсионират съвсем законово благодарение на т.нар. поправка, бих я нарекъл „Калфин”, при спазване на законодателството да продължават да служат. Парадоксът е, че така те дават оценка и влияят върху кадровото развитие на хора, които не са се възползвали от това право, на които заради навършване на пределна възраст сега им се налага да бъдат пенсионирани принудително. Така че трябва да се осъзнае опасността от всички военнослужещи, от редниците до генералите, че с предложените промени се поставя под въпрос категорията на труд на военните. Защото придобиването на пенсия е признаване на факта за работещия в каквато и да е сфера, че ако продължи да работи на предела на професионалната си жизненост, ще застраши собственото си здраве, изпълнението на задачите и трудовия процес. Като казваме: можете да се пенсионирате, но продължавате да оставате командири и началници, изкривяваме този принцип. В момента около 1500 души в армията ползват това право.
От друга страна, заради демографския срив, причина за споменатата поправка, за 4–5 г. тя показва, че създава повече проблеми, отколкото добри решения. Законопроектът е с цел и да се задържат в
системата излизащите сега в пенсия. Но това не решава проблемите и затова още веднъж да обсъдим как да се овладее ситуацията на некомплект. Да направим така, че в армията ни да влизат млади, кадърни и подготвени хора. А заплатите не са единственият мотив за това. Затова да помислим по-комплексно и перспективно, по-дългосрочно и нещата ще си дойдат по местата.

Връщането на казармата създава смесен тип военна служба-
Николай Цонков, зам.-председател


image

За нас сигурността и отбраната са били винаги приоритет. А в сектора отбрана – най-големият са хората, те са и преди двата модернизационни проекта, които се надявам да се осъществят до края на годината.
Най-големият проблем е некомплектът в личния състав. Ще обсъдим проектозакона на МО за увеличаване на пределната възраст на военнослужещите, но не е сигурен бързият му ефект. Трябва да се мисли за друг тип решение, за социалния пакет. По него не се прави достатъчно. А трябва да се дадат по-големи предимства на военнослужещите. Нерешен е проблемът с материалното осигуряване– униформите, екипировката. Предложих да се увеличи порционът, което реално вдига и възнаграждението. Защото то е най-големият стимул и за войника, и за офицера. За съжаление, макар за трета година възнаграждението да се увеличава с 10%, реалното е около 4–5. Военната професия не е конкурентна на пазара на труда и увеличението трябва да е изпреварващо в сравнение с другите сфери в държавния сектор. За да се привлекат достатъчно млади хора.
Трябва реално да се работи за социалните придобивки – ведомствените жилища, детските градини, транспорта на семействата (защо да не е безплатен). На съпругите на военните реално да се гарантира работа в държавния сектор и така – сигурност на семействата. Стимул е и възможност за безплатни посещения на театър, кино и концерт, немалко перо в домашния бюджет на семейство с деца.
Кампания „Бъди войник!” да продължи да повишава авторитета на армията. И така да мотивира с възможността за перспектива и сега служещите в нея.
Инструмент за решаване на некомплекта е връщането на казармата и създаване на смесен тип военна служба – професионална и наборна. Така е в Гърция, Франция се връща към този модел. Наборната служба е резерв и за създаване у младите хора на патриотични нагласи и възпитателно надграждане. А така можем и да очакваме, че част от тях ще се запишат като професионални войници като естествен преход. Смесеният тип армия гарантира, че няма да имаме голям недостиг на хора за запасни войници и резервисти. А системата на резервистите също не функционира и това изисква законодателни промени. Надявам се МО да мисли и за това.

Хората в поделенията да са достойно оценени-
Симеон Симеонов, член на Комисията


image

Модернизацията на армията трябва да продължи, което очакваме минимум от 15 г. С висок старт тръгна модернизацията на авиацията през м.г., но да се търсят възможности в бюджета, за да се осъществят и другите 2 проекта – на флота и на Сухопътните войски. Но най-важна е мотивацията на хората, за да се готвят спокойно да експлоатират тази нова техника.
Въпросът е, че тези, които са в бойните поделения, които носят тегобите на работата с техниката на терен, трябва да се чувстват достойно оценени. Навън в мисии контингентите ни получават по-добро заплащане, но в сравнение с колегите си от другите натовски страни то е по-ниско…
Трябва да има баланс между средствата за модернизация и тези за заплащане на военнослужещите. Глътка въздух беше увеличеният военен бюджет, но драстичното му орязване през 2009 г. го обрече на мъчително достигане на старото ниво, за да се върви напред. Политиците наистина са длъжни на Българската армия. И все още са.

Очаквам базата за заплащане да се повиши-
Милен Михов, член на Комисията


image

Годината ще е важна за отбраната и за армията ни. С проектозакон МО предлага промени в ЗОВС за вдигане на възрастовите граници за постъпване и за напускане на ВС. Могат да ни упрекнат, че създаваме застаряваща армия, но натрупаните проблеми са свързани с демографския колапс, с пропуските в комплектуване на БА и увеличаване на приема във военните училища, в активната политика на МО за повишаване на доходите на военнослужещите. Привличането на млади хора с кампанията „Бъди войник” не може да реши предизвиканите от демографията аномалии във войнишкия, подофицерския и офицерския състав. Начинанието е важно, но не това е решението.
Военната реформа изисква въвеждане на наборна военна служба като основа за изпълнение от младите хора както на конституционните им задължения за защита на отечеството, така и да подготви по-широка основа на професионалната армия. Никога не сме твърдели, че наборната ще замени професионалната армия. А смесената система в Европа се завръща.
МО е напреднало с модернизационните проекти за СВ и за ВМС и очаквам да са достатъчни бройките за НВУ, за Военноморското и новото Военновъздушно училище. И с усилията на МО, и на ръководствата на училищата да бъде изпълнен този план-прием. А в Комисията по отбрана има консенсус по целите по отношение на армията: модернизация на техниката и въоръженията, преодоляване на некомплекта, повишаване на способностите на ВС и защитата на социалните права на хората под пагон с увеличаване на доходите, сигурност на военната кариера и решаване на социалните проблеми. Идеята за вдигане на базата за заплащането на военнослужещите се споделя и от политическото, и от професионалното ръководство на МО. Вярвам, че този въпрос ще се реши положително т.г. с усилието на МО и МФ. А до лятото се очаква да се придвижат и двата модернизационни проекта.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker