Чуждите медии определиха Михаил Мишустин като “кариерен бюрократ без полтически цели“

Pan.bg 22 яну 2020 | 00:37 views (270) commentaries(0)
img
focus-news.
София. Москва. Международната компания LexisNexis предостави на Коммерсантъ данните от своите изследвания за това как чуждестранни медии отразяват дейността на Михаил Мишустин.

От прегледа следва, че интересът на чуждестранната преса към него започва да нараства в края на 2019 г., когато той изпълнява длъжността ръководител на Федералната данъчна служба на Руската федерация, но повечето медии научиха за неговото съществуване в деня, когато беше назначен за министър-председател.

Проучване на LexisNexis казва, че преди да бъде поставен на поста министър-председател, Михаил Мишустин на практика е бил непознат за чуждите медии. От 1 януари 2015 г. до 31 декември 2019 г. името му се появява само в 337 публикации на чуждестранни издания. Интересът обаче постепенно расте: ако до средата на 2019 г. за него са писалио средно 2-3 пъти месечно, то през ноември миналата година 76 материали веднага се появиха в чуждестранни медии със споменаване на бъдещия премиер, а през декември - 109, което е рекорден показател за този период от време.

По принцип ръководителят на Федералната данъчна служба е бил споменаван от бизнес медиите във връзка с различни срещи, семинари и изказвания по „основни“ въпроси - често просто в списъка на участниците в събитието. На 5 ноември 2019 г. Financial Times пише подробно за това, като посочва Михаил Мишустин като ръководител на службата, която „управлява технологично усъвършенстваната система за събиране на данък върху добавената стойност“. В същото време авторът на статията цитира работата на руските данъчни специалисти като пример за британските си колеги. Публикацията съдържа кратък коментар на Михаил Мишустин, който се надява, че технологията ще улесни живота на хората, като автоматично събира „правилните данъци“. "Искаме хората да не обръщат внимание как ще плащат данъци в бъдеще", каза тогавашният шеф на Федералната данъчна служба пред The Financial Times.

Рязък скок в публикации за Михаил Мишустин в чужди медии стана на 15 януари, когато той стана герой на 2 927 публикации - 8,5 пъти повече, отколкото за целия предишен период от 2015 г. На следващия ден броят на публикациите се утрои до 8 658.

The New York Times нарече новия премиер „кариерен бюрократ без никакви политически цели“. CNN излезе с заглавието: „В сряда сутринта Михаил Мишустин нямаше английска версия на страницата в Уикипедия. В крайна сметка той е
министър-председател на Русия." The Financial Times писа, че новата промяна на Путин "проправя пътя за оставане на власт в продължение на още 20 години."

Общо през януари, според медийни анализатори, са публикувани повече от 15 хиляди материали за новия руски премиер - 98% от общия брой от 1 януари 2015 г. до днес.

Сред източниците водещи са американските медии (4,532 материали), следвани от Германия (2584), Великобритания (1134), Виетнам (625) и Австралия (473).

Превод и редакция: Юлиян Марков
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker