Проф. Петър Иванов: В Русия вече дават 14 300 евро за 3 деца, а у нас раждаемостта се срина с 20,1% за година

Pan.bg 21 яну 2020 | 10:00 views (452) commentaries(6)
img
blitz.bg


Ние сме световни шампиони по смъртност, световни шампиони по бързо изчезване

Преди няколко дни Владимир Путин обяви кардинални мерки за справяне с демографската катастрофа, които намериха широк отзвук не само в Русия, но и у нас. Преди него същото направи и Виктор Орбан в Унгария.

Разбират ли нашите политици и експерти пред какъв демографски колапс е изправена България, какви са данните за последните години. По тези въпроси Труд разговаря с проф. Петър Иванов.

– Няколко страни в света провеждат и вече отчитат доста добри успехи в решаването на демографските си проблеми. Как в този контекст стоят нещата у нас, проф. Иванов?

– Неотдавна ООН публикува Топ-20 на най-застрашените от намаляване на населението страни по света – България, естествено, е първа сред тях. От всичките тези държави 19 са бивши социалистически страни, само Япония не е, а Германия е отчасти бивша соц (ГДР). Интересно е защо от 230-те страни в света демографски страдат главно тези, които са изповядвали комунизъм? Някои европейски страни от въпросния Топ-20 вече няколко години са сочени като добър пример за решаване на демографските кризи в тях. Полша, която вече има положителен естествен прираст, Унгария на Орбан, Русия… Не зная каква е причината тези държави да постигат успехи в своята демография, а при нас нещата да се влошават.

– Преди няколко дни Владимир Путин обяви кардинални мерки за справяне с демографската катастрофа, които намериха широк отзвук не само в Русия, но и у нас. Как оценявате демографската стратегия на руския президент и защо?

– Стратегията на Путин според мен е успешна. Наричат я „Изход от демографския капан” и нейни основни компоненти са борбата с бедността, поддръжката на семейството и увеличаването на раждаемостта, които Путин пряко свързва със съдбата на Русия. И знаете ли, че за това ще се влагат годишно 7,3 милиарда евро! Парите за раждане на първо дете в семейството ще се дават със задна дата: 467 хил. рубли, или 6700 евро, за две деца – общо 8800 евро, за три – още 6400 евро. Сумарно като „Матерински капитал” семейството може да получи повече от 1 млн. рубли, това са 14 300 евро. Ежемесечната помощ за по-бедните семейства с деца ще е 164 евро. Ще има безплатна топла храна за всички ученици до четвърти клас, вземат се мерки срещу бедността, за подобряване на здравеопазването и на системата за образованието. Подобни стратегии съществуват от няколко години в Полша, Унгария, даже и в Македония. В Унгария сумата за стимулиране раждането е 33 000 евро, представяте ли си!

– Като слушам цифрите, които ми казвате, се чудя у нас дали политици и експерти разбират пред какъв капан се оказваме с нашите данни, които никак не са розови, а са си направо черни.

– Така е, у нас нещата, уви, са съвсем различни. Населението главоломно намалява. На Петровден миналата година в 14:07 ч., както първи съобщихме с вас в „Труд” тогава, броячът на населението на ООН показа брой 6 999 999. Ето как от 9 милиона бързо отиваме към 6. Факторите за този ужас са четири: ниска раждаемост (ние сме на 216-то място от 220 страни в света), висока смъртност (най-високата в света – 16,5 промила), голяма емиграция (според НСИ годишно емигрират 35 000 млади българи, според МВР числото е 50 000, а според КНСБ – 70 000 души) и рязко застаряване на населението (има прогнози на нашия НСИ даже и за превишаване на броя на възрастните в сравнение с броя на по-младите.

– За намаляването на раждаемостта в България вие биете камбаната от години – може би 15, че и повече, заради което ви наричат „черногледият професор”.

– Не съм черноглед, а гледам с болка и гняв на случващото се. И най-важното – не съм лъжец. Никой не е оборил нито една моя цифра досега. Годишно е нас се раждат около 50 000 бебета, умират около 110 000 души. Разликата е отрицателна – минус 60 000, още 70 000 емигранти, стават общо 130 000 души. В общи линии всяка година намаляваме (от отрицателен естествен прираст и емиграция) със 130 000 души, или с 365 души на ден, или с 15 души на всеки час. Като нещата за етническите българи са още по-страховити, те намаляват всеки час с 19 души, а циганите се увеличават с 4 души. Те сега не са 300 000, както ги изчислява НСИ, а са около 1,5 млн. души и продължават да се увеличават, като през 2050 г. ще са мнозинство в държавата, ако тя още съществува…

– Раждаемостта спада, а абортите се увеличават, спомням си едни ваши данни. Продължава ли това да е така и сега?

– Откакто се води статистика, от 1953 год. са установени 6,5 милиона законни аборти, колко са незаконните не се казва. Падат се средно по 100 000 на година. През 2018 г. беше съобщено от статистиката числото 27 000 аборта. В много страни – католически, абортите са забранени, освен ако не са по здравословни причини. Чувам за такава тенденция и в САЩ и в други страни, без да изразявам становище по въпроса за уместността на забраната. Сега обаче абортите у нас са паднали от средното равнище.

– Защо?

– Това е опасен етнически зареден въпрос, но ще кажа истината. Абортират само етническите българки. Циганките по понятни причини не абортират, а от крехка възраст, 11-12 години, започват да раждат деца и с техния брой ползват социалната система. Може би 55% от новородените тази година не са с майчин език български. Етническите българчета в първи клас през настоящата година не са повече от 28 000.

– Има ли данни за току що отминалата 2019-а година, как стоят демографските реалности?

– Тази година след празниците още няма демографски данни. Не знаем новородените, не знаем и починалите през 2019 г. Броячът на ражданията на Министерството на здравеопазването (МЗ) е блокиран. Миналата година по това време аз публикувах 2 скрийншота с данните от този брояч. Ето ги ужасяващите разлики в броя на новородените: от 57 236 през 2017 г. те стават 45 611 през 2018 г. Разликата е 11 625 бебета по-малко – намалението е с цели 20,1% (или 201 промила). Искам да припомня числото 182 000 новородени през 1954 г., три-четири пъти повече от новородените сега. През 2019 г. демографските реалности сигурно са толкова кошмарни, че броячът по сталински тертип е закрит. Няма брояч, няма проблем!

– Добре, но в сайта на НСИ също ли липсват данните?

– И в сайта на НСИ липсват данни за раждаемостта за 2017-а, 2018-а и за 2019 г., което е озадачаващо. Има публикувани данни за смъртността до 2018 г. включително. Известна е способността на казионните институции да се стремят да представят лакирани данни на работодателя си. Ние сме световни шампиони по смъртност, световни шампиони по бързо изчезване, 2,5 милиона емигрирали, най-бедни, най-болни, най-неграмотни, най-корумпирани, най-покварени (Bloomberg), най-нещастни (ООН) в целия свят. Няма как всичко това да не е свързано с демографията и с лошите перспективи пред държавата и населението.

– Демографската криза е налице, признават я всички, макар да е видно, че бялото знаме е вдигнато. Как може да се променят нещата в положителен аспект?

– Да Ви кажа, у нас нещата с демографската катастрофа си остават кошмарни – никой не иска, а и не може, да пребори умирането на България. За демографията отговаряше Хасан Адемов, после Бисер Петков, а сега Деница Сачева. Не познавам компетентността, мотивацията и възможностите на тези хора да се справят с проблема. Съществува „Национална стратегия за демографско развитие на България (2012-2030 г.)”, БАН, разни комисии, експертни съвети… Не зная да са направили нещо свястно досега, освен презентации, проекти и усвояване на милиони евро.

Действителността потвърждава неефективността на уж усилията в тази област. Авторите на Стратегията и на всичко, свързано с демографията, са всъщност два научни института от БАН – Института за икономически изследвания (ИИИ) и Института за населението и човека (ИИНЧ) с общо 98 персонал, подпомогнат и от външни експерти. Навремето Академията даже закри Демографския институт – у нас нямало демографска криза, проучвателна работа по въпроса била напълно излишна, а и липсвали финансови средства за това.

– В публичното пространство все пак се чуват отчаяни гласове и опити за разрешаване на демографската криза, но защо всичко е безуспешно?

– Знаете ли, досега публично са известни два доклада, на двата института на БАН. Общият обем на едногодишната, вероятно добре финансирана, работа на двата института по изпълнение задачата на правителството за актуализиране на Националната демографска стратегия, е представен с точно 2303 думи, колкото една прилична статийка за жълт вестник. Първият доклад изброява три неща: че трябва да се създадат условия за умерено увеличаване на раждаемостта, нещо, което може да съобрази и човек с интелигентност доста под средната, трябвало да се намали смъртността, това също е лесно разбираемо за всеки.

По въпросите, как ще стане това и за колко време ще стане, естествено, не се казва абсолютно нищо. И още, трябвало да се намали отрицателният естествен прираст, да стигнел той до стойност 0, т. е. коефициентите на раждаемостта и смъртността щели да се изравнят. След като провижда изравняване на коефициентите на раждаемост и смъртност, то тогава в България ще имаме нулев отрицателен прираст, т. е. той няма да намалява.

– Извинете, но нулев отрицателен прираст – дори и след 50 години, звучи абсурдно.

– Да, в настоящия демографски контекст това е пълен абсурд! Даже в самото твърдение за нулев отрицателен прираст има издевателски елементи и сякаш е подигравка. Знаем всички, че екстраполациите на уважавани световни институции като Световната банка, Евростат, Държавния департамент на САЩ, ЦРУ, Департамента по икономически и социални въпроси към ООН и др. показват, че до 2050 г. населението на България ще намалее с цели 2 милиона (след като само за 25 години, от 1990 г. до 2015 г. също е намаляло с 2 милиона, от 9 милиона станахме под 7 млн. души). В ООН, например, пресмятат, че до 2050 г. населението ще намалее точно с 27,9%, т. е. ще сме с 1 960 000 души по-малко. Световната банка предвижда намаляване на населението до 2050 г. с цели 34% и т. н. Даже и нашият НСИ сочи същата картина в своя официален сайт: прогнозирано население 4,9 млн. души след 55 години – представлява намаляване с точно 30%.

– В Стратегията за емиграцията има заложени пожелателни цели – като тази за връщане на хиляди българи в родината си. Реалистични ли са те?

– Това е изключително странна и опасна тема. Съвсем сериозно се допуска, че в България ще се върнат 180 000 български емигранти, които са се устроили навсякъде по цивилизования свят. Не се казва как ще стане това. Най-скандално и опасно за националната сигурност на България в контекста на актуалните събития по целия свят (ислямския тероризъм, войни, бежанци, имигранти) е становището за „създаване на условия за привличане на част от потенциалните емигранти от страни, стремящи се да се присъединят към ЕС”. Последната идея за решаване на демографската криза, осенила „учените”, е за „изграждане на капацитет за съразмерно приемане и интегриране на емигранти от трети страни, основно от Близкия и Средния Изток и Африка”. Провижда се приемане, че и интегриране на тези емигранти, които, както знаем, са главно от Сирия и от африканските страни, имат друго вероизповедание, други ценности, женят се за 4 жени и т. н. От всички заложени опции в Стратегията за приемане на имигранти, излиза, че би трябвало да приемем 382 000 души.

– Моля? А пари за издръжката им?

– Годишната издръжка би трябвало да е в размер на 5 500 800 000 лв. за 10 години това прави космическата сума от бюджета 56 милиарда лева. Това са пари за имигранти. Тези хора ще представляват близо 5,5% от намаляващото коренно население на България, което включва поне засега още около 25-30% български граждани (цигани и турци), чийто майчин език не е българският. Според Стратегията трябва да очакваме твърде скоро етническите българи да станат малцинство.

– Вие, като експерт по демографията, имате ли идея какво трябва да се направи? Кажете я, може пък някой да иска да Ви чуе?

– Не трябва да откриваме топлата вода. Можем да се поучим от опита, който имат в Русия, Полша и Унгария. Може би трябва да има едно Министерство по демографските и етническите проблеми, обединило няколко сега съществуващи ненужно раздути министерства, агенции, комисии, институти и др. Да се увеличат доходите. Да се намали умопомрачително огромния брой на държавни, областни и общински чиновници, който е между 7 и 9 пъти по-голям от стандартите по света. Да се спре повсеместното крадене, да се осъществят реформи в социалната сфера, в образованието, здравеопазването, спорта, културата и т. н. Демографският институт към неказионната БАНИ смята, че е нужно разработването на 24 Национални програми за справяне с демографската криза по примера на Русия, Унгария и Полша. Това е. Ако искат, поне да ме чуят. Ако не – последствията от кошмарното намаляване на нацията ни, ще са ужасни.

За госта:
Социалният психолог проф. д-р Петър Иванов е роден и живее в Русе. Той е един от основателите и пръв ръководител на катедра „Психология” във ВТУ „Св. Кирил и Методий” и във Варненския свободен университет. Директор е на Демографския институт към БАНИ, академик. Автор е на много книги и учебници, научни статии, издадени у нас и в чужбина. Ръководител на около 30 национални изследвания и проекти.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 6

 1. #1
  Borei 21 яну 2020, 10:36
   
  8
   
  3

  "Интересно е защо от 230-те страни в света демографски страдат главно тези, които са изповядвали комунизъм?"

  Много е ясно защо!

  Имаше голям срив на социалните придобивки от времето на социализма. Животът стана много несигурен в капитализма. Няма нито една популация на земята, която да се размножава ускорено, когато условията й за това са се влошили. В капитализма никой не се интересува от добруването на всички. Всеки спасява сам себе си и някои останаха в калта. И то доста много в бившите соц-страни. Държавата я има само за парлама, не прави нищо за хората и за децата им!

  Управниците в новата система гледат само себе си, по правилото на капитализма:
  "Гледай ти да си добре и еб@ им майката на другите..."
  Е, тогава? Кой луд ще иска да има деца да му гладуват и да ходят боси зимата, като циганчетата :)? Белите европейци не са толкова безотговорни!

  "Путин пряко свързва демографията със съдбата на Русия. И знаете ли, че за това ще се влагат годишно 7,3 милиарда евро! "

  В Русия разбраха, че най-ценното в страната са техните си хора. Не им трябва замяна на местното население с брадати дебили от другият край на света. Германия и Централна Европа си вкараха с това голям "таралеж в гащите" и е бомба със закъснител. Макар, че и в Германия годишните разходи да приемат, хранят, лекуват, учат, интегрират и т.н. тези навлеци и семействата им, минават над 50 милиарда евро, то това решение е губително за цяла Европа!

  По-добре е да си похарчат парите за собственото население, както прави Русия. Дай на семействата достатъчно средства, направи безплатни столове в училищата, безплатни детски градини, осигури добро заплащане на майките по време на майчинство и ще има подобрение в раждаемостта! И разходите даже ще са много по-малко, отколкото да чакаш 2-ро, 3-то поколение на джихадистите да започнат да мислят като европейци и все да плащаш през това време... А няма и гаранция! Евреите цели 2000 години не са се интегрирали никъде... Българите цели 500 години не са станали турци. Е, как тогава да очакваш мургавите да станат европейци :)?

  И нещо много интересно, което каза Путин, след като обяви тази помощ за руските семейства!
  "Западналите" на срещата в Берлин директно му били казвали, "Защо правиш това? Не трябва да се помага на децата и "бедните"..." ?

  Ти да видиш, те и на нас казват същото. Естествено, за западните ни "съюзници" е много по-добре да измрем и им отстъпим всичките територии и ресурси!

  Време е и "нашите момчета" "по върховете" да се сетят, че ако ги слушат, ще измрем като народ!!!
  И трябва да се дават и тука милиарди, за спасяването на народа!

 2. #2
  Borei 21 яну 2020, 10:50
   
  9
   
  0

  "Вие, като експерт по демографията, имате ли идея какво трябва да се направи? Кажете я, може пък някой да иска да Ви чуе?"

  Трябва да се създаде програма за спасяването само на етническите българи. Те са застрашени от измиране и съответно така и демографията ще се подобри.
  Циганите и другите етноси доказуемо си се размножават ускорено, така и така. Значи на тях никакви помощи не им трябват!
  И никакви навлеци от чужди страни. Трябва да си оправим демографията само с нашият народ! Само така ще си останем България!
  Който иска да живее в Близкият Изток, да отива там и да види колко е "добре" :)!

 3. #3
  XR4R 21 яну 2020, 16:59
   
  3
   
  5

  Боре, ти си класическо потвърждение на поговорката "акъл море, глава кофа". Можеш ли да ми обясниш, защо точно най-маргиналните държави и общества в света(например циганите в България) имат най-висока раждаемост?
  Това са проблеми които далеч надхвърлят умствения ти потенциал, та ако обичаш не се упражнявай в умуване!

 4. #4
  Borei 21 яну 2020, 17:28
   
  5
   
  2

  Отговор на коментар: #3

  Защо "да се упражнявам" в нещо си?

  Ти имаш твоя начин на мислене, аз си имам моя. И двата се базират на някаква информация и жизнен опит!
  Не смяташ ли, че преувеличаваш, като смяташ моят за "глупав"? Плюс това, аз винаги съм готов да коригирам мнението си, ако се намерят нови данни, които дават друга светлина върху даденият проблем.


  "Можеш ли да ми обясниш, защо точно най-маргиналните държави и общества в света(например циганите в България) имат най-висока раждаемост?"

  Това е въпрос на манталитет... При мангалите, те изобщо не мислят, кога и колко деца щели да имат. Започват със секса още от 10-та година, а може и по-рано и бременеят, когато си се случва и раждат също, без много да му мислят. Народопсихология е.

  При белите обаче имаме друга народопсихология. Те искат да са обезпечени децата им. Да не ходят в дрипи и гладни. Други даже мислят чак и за това, какво ще следват децата им, когато пораснат. Докато при мангалите и "най-маргиналните държави" едва ли някой ще се замисля, за неродени още деца, че щели да искат да следват и това щяло да е скъпо и т.н...

  "които далеч надхвърлят умствения ти потенциал" - не се притеснявам за умственият ми потенциал. Стига си ми да живея доста добре. А ти като имаш повече, защо нападаш други хора, без да са ти сторили нещо? Имат мнение, което не разбираш и не поддържаш. Е, й? Какво от това?
  Ти нали си имаш твое обяснение? Може да го напишеш тогава, да го чуем и него!

  Аз смятам, че материална подкрепа на младите семейства и бъдещи родители, на децата... наистина положително ще повлияе на демографията!
  Може естествено да има и други стимулиращи фактори. Не отричам, но този е най-елементарният и лесен за изпълнение. Виж и другите страни като Унгария, Русия и т.н.. също го прилагат. Е, не смяташ ли, че щом цели правителства са стигнали до този извод, сигурно са проучвали по-обстойно проблема от нас тука? "...В Унгария сумата за стимулиране раждането е 33 000 евро"... Иди и кажи, че и тези в Русия сега са "тъпанари" и ще "хвърлят пари на вятъра" и "нищо няма да помогне" на демографията?

  "Кофи", "шамандури" и т.н... това е... :).... Сигурно и Путин е с "кофа вместо с глава", щом ще хвърля такъв бюджет да стимулира руската демография?
  Ти какво би измислил, да се оправи демографията в БГ, а?

 5. #5
  XR4R 21 яну 2020, 19:48
   
  2
   
  4

  Според теб, през въпросната 1953год(и изобщо годините след освобождението, когато е имало истински "бейбибум") българския народ е бил съставен от маргинали? М? Или съветските народи след ВСВ са били маргинали? Положителната раждаемост е резултат от много(буквално стотици) фактори(човека не случайно е споменал-24 ПРОГРАМИ), като на ПОСЛЕДНО място са парите раздавани на калпак! Най-общо казано хората правят бебета тогава когато вярват, че утрешния ден ще е по-добър от днешния и още по-добър от вчера. За съжаление в България усещането е точно обратното(не реалността, а усещането).
  ПП.
  При Путин сработиха нещата, защото успя да накара руснаците отново да се чувстват велики(особено след "ерата Елцин", когато Русия приличаше на страна преминала през война, без да е имало такава).Обективно погледнато качеството на живот в РФ е много по-ниско от страни в които има силно отрицателна демография(дори в сравнение с България).

 6. #6
  Borei 21 яну 2020, 21:24
   
  1
   
  1

  Отговор на коментар: #5

  1953год е т.н. следвоенно време. Такъв феномен се наблюдава винаги, след войни и катастрофи, когато много хора са загинали и има рязко и драстично намаление на населението. Изглежда е някакъв защитен механизъм на видовете, за да оцелеят? И го има и при хората.
  Далеч съм от мисълта да мисля, че българите или други народи някога са били или са "маргинали"!
  За това използвам твоя термин в кавички :). Не е мой! Има просто различни поведения на населението в различни времеви диапазони а също и типични поведения на определен народен манталитет.


  "Най-общо казано хората правят бебета тогава когато вярват, че утрешния ден ще е по-добър от днешния и още по-добър от вчера." Това съм го дал в #1. Несигурността на живота е един от главните фактори, който влияе на раждаемостта отрицателно.

  НО, практически е много бавен процес, да им възвърнеш сигурността в утрешният ден?
  Практически е доказано, че в такава система, в която живеем, ако джоба ти е пълен с пари, се чувстваш по-сигурен! Това е така!
  И точно този ефект искат да използват политиците на Европа, включително и на Русия...
  Както вече писах, възможно е да има други "мотиватори" или комбинация от такива? НО, защо тогава не са ги използвали тях в Унгария или пък руснаците? Ако са по-ефективни?

  "Обективно погледнато качеството на живот в РФ е много по-ниско от страни в които има силно отрицателна демография(дори в сравнение с България)."
  Не може да се каже тотално, че е така! Ако вземеш селата в Русия или далечни слабо населени райони може. Но в метрополите като Москва или Петер има хора, които доста добре си живеят. В зависимост какви параметри включваш в "качество на живота"? Чист въздух, жизнена площ, достъп до добра медицина, училища, театри, скорост на придвижване в населеното място, ВУЗове, култура и т.н... И кои хора могат да си го позволят? Колко процента от населението? И т.н.. БГ е много по-бедна от Русия. В БГ няма доларови милиардери... Няма огромни икономически империи и т.н... Но в Русия също има и много бедни, както навсякъде по света....

  Изобщо има учени и те да определят, каква програма ще наложат в България. Но е необходима.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker