Пътна карта за бъдещето на Западните Балкани обсъдиха в Народното събрание (ОБЗОР)

Pan.bg 14 дек 2019 | 07:41 views (352) commentaries(0)
img
focus


В Народното събрание се проведе дебат на тема „Западните Балкани – ясна пътна карта за бъдещето“. Основните теми на дискусията бяха „Диалог между гражданското общество на Европейския съюз и Западните Балкани“ и „Проекти за създаване на стабилни партньорства между ЕС и Западните Балкани“.
Дебатът бе открит от председателят на секция „Външни отношения“ на Европейски икономически и социален комитет Диляна Славова. Тя заяви, че приоритетът на присъединяването на Западните Балкани ще бъде основен приоритет на този мандат на икономическия и социален съвет. „Както знаете темата за Западните Балкани е винаги в аджендата на България. Това беше и нашият основен приоритет по време на председателството на България на ЕС. Много сме радостни, че продължаваме и че България е една от държавите, която поставя темата за Западните Балкани в дневния ред на ЕС“, каза още Славова. Тя обърна внимание, че темата за Западните Балкани е непрекъснато във фокуса на усилията им. „Само да подчертая, че имаме комитет за Западните Балкани. Неговият председател е тук. Имаме и съвместни консултативни комитети с Черна Гора и със Сърбия, а също така провеждаме всяка година конференция на гражданското общество в една от държавите на Западните Балкани“, посочи Славова.
Председателят на Икономическия и социален съвет проф. Лалко Дулевски изрази мнение, че европейският икономически и социален комитет е задължен към Западните Балкани. Според проф. Лалко Дулевски Европейският икономически и социален комитет трябва да намери начин как да страните от региона да създадат своя такава институция. Той припомни предложението на Българския икономически и социален съвет към Европейския икономически и социален комитет да домакинстват един форум през пролетта, който да бъде посветен на обмяна на добрите практики и на структурирането и организирането на гражданското общество в Западните Балкани.
"В самото начало искам да припомня, че по време на Българското председателство един ден преди срещата на върха на ЕС за Западните Балкани през месец май тук в София отново Европейския икономически и социален съвет, организира друга среща за мен на върха на балканското гражданско общество. На тази среща участваха над сто представители на гражданските организации и част от тях са тук. На тази среща единодушно заявихме в присъствието на българския външен министър г-жа Захариева нашата пълна подкрепа за европейското бъдеще на Западните Балкани", каза още
проф. Дулевски. Той каза от името на Българския икономически и социален съвет, че са заедно, не само партньори, а и приятели и искат всички да са заедно в ЕС.
Специален гост на събитието бе еврокомисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел. Тя подчерта, че иска Западните Балкани да продължат своята европейска перспектива. „За мен наистина е удоволствие и чест да взема участие в днешния форум, защото в неговото сърце са Западните Балщкани, но най-вече нашата добронамереност и желанието на всички нас те да стоят високо в политическия дневен ред не само на България, а и на ЕС“, каза още Мария Габриел. Тя посочи, че посланието, което се изпраща днес е, че искаме Западните Балкани да продължат своята европейска перспектива.
Според Габриел темите образование, научни и изследвания и иновации могат да убедят младите хора и хората в региона да живеят с европейската идея в сърцето си. Еврокомисарят заяви, че би й се искало искало средствата от програмата „Еразъм +“ да бъдат отворени към Западните Балкани.
Председателят на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове и зам.-председател на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев заяви, че е щастлив, че Народното събрание е домакин на дискусията „Западните Балкани – ясна пътна карта за бъдещето“. Според него трябва да се даде шанс на Албания и Северна Македония за европейско развитие.
Деница КИТАНОВА
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка