Безапелационната победа на торите – коментари в британския печат (Агенция „Фокус“)

Pan.bg 14 дек 2019 | 07:36 views (302) commentaries(0)
img
Агенция „Фокус“


Лондон. Борис Джонсън призова привържениците на оставането в ЕС да "позволят лечението да започне", обещавайки, че никога няма да пренебрегне техните "положителни чувства на топлина и симпатии към другите нации в Европа", цитира думите му британският вестник The Times.

Премиерът заяви, че е време за „приключване“ на тригодишната борба за Брекзит, когато се обърна към нацията за първи път като ръководител на новото консервативно правителство.

След обявеният резултат, премиерът ще управлява с мнозинство от 80, най-голямото за консервативен лидер след победата на Маргарет Тачър през 1987 г.

Той призна, че много гласоподаватели са нарушили семейната традиция да гласуват за торите за първи път в живота си и да постигнат триумф, до голяма степен осигурен чрез заемане на места в бившите „непробиваеми“ лейбъристки райони..

„Искам да Ви благодаря за доверието, което оказахте на нас и на мен и ние ще работим денонощно, за да изплатим Вашето доверие и да изпълним вашите приоритети“, каза той пред Даунинг Стрийт и добави, че избирателите искат новото правителство да се съсредоточи преди всичко върху Националната здравна система (НЗС).

Победата предоставя „категоричен мандат“ за извършване на Брекзит, каза той, но също така заяви, че няма да игнорира онези, които не са гласували на торите и не искат да напускат ЕС.

"Откровено призовавам всички от двете страни на този, продължил три години и половина често спор, призовавам всички да намерят начин да го приключат и да позволят да започне изцелението", каза той.

Борис Джонсън каза, че резултатите показват, че "неопровержимото" решение на британския народ е да се извърши Брекзит и да се сложи край на "мизерните заплахи" за втори референдум. В съобщение до бившите гласоподаватели на лейбъристите, които подкрепиха консерваторите за първи път, Джонсън заяви, че може да са дали само гласа си, но че мисията му е да спечели и подкрепата им за доброто на страната.

Преди обръщението си от Даунинг Стрийт той разговаря с активистите на партията си под новото „знаме на правителството на народа“. Той им каза: „Като спечелихме тези избори, ние спечелихме доверието на хора, които никога не са гласували за консервативната партия. Тези хора искат промяна и не трябва да ги изпускаме. Ние също трябва да се променим."
***

Лондон. Лидера на лейбъристката партия Джереми Корбин заяви, че е „много тъжен“
от изборния резултат и предложи да се оттегли в началото на следващата година, но настоя, че се гордее с манифеста (предизборната програма) на партията си, пише британският вестник The Guardian.

Лидерът на лейбъристите даде кратко изявление, в което не се извини за 60-те загубени депутатски места от лейбъристите, които загубиха местата си след резултата от 2017г. и не пое каквато и да е отговорност за партията, претърпяла най-лошия си резултат от 1935г. насам

„Гордея се с нашия манифест, който изложихме, и всички наши политики, които изложихме, които всъщност имаха огромна обществена подкрепа по въпросите на универсалния кредит, зелената индустриална революция и инвестициите за бъдещето“, каза той.

"Но тези избори бяха засенчени в крайна сметка от Брекзит и ние като партия представляваме хора, които са гласували както за оставане, така и за напускане. Цялата ми стратегия беше да достигна отвъд разделението за Брекзит, за да се опитам да обединя хората."

Корбин обяви, че няма да води партията на следващите избори, но не даде конкретен срок за напускането си.
На въпрос кога ще се оттегли, Корбин отговори: „Националните управленски органи на партията ще трябва да се съберат, разбира се, в най-близко бъдеще и това зависи от тях. Това ще бъде в началото на следващата година."

Корбин заяви, че „очевидно е много тъжен от постигнатия резултат и много тъжен за колегите, които са загубили местата си на изборите, и много тъжен за много хора в тази страна, които сега ще имат правителство, което продължава политиките на строги икономии, и много от най-бедните общности ще страдат много лошо от икономическата стратегия, която подозирам, че премиерът ще продължи ”.

Някои депутати от лейбъристите искат Корбин да се оттегли по-рано от пролетта, като аргументират, че временен лидер трябва да поеме ръководството на партията.
***

Лондон. В материал, озаглавен „Победа за „чисто новите“ консерватори на Джонсън“, британското списание The Economist анализира последните избори в Обединеното кралство.

Изборите на 12 декември бяха най-непредсказуемите от години, но в крайна сметка резултатът беше смазващо едностранчив. Докато доближавахме следващата сутрин, Консервативната партия на Борис Джонсън се насочи към мнозинство от над 70 депутати, най-големият марж на торите от дните на Маргарет Тачър. Междувременно лейбъристите очакваха най-лошия си резултат от 30-те години на миналия век. Борис Джонсън, който можеше да бъде един от най-кратко управлявалите премиери на Великобритания, сега е всемогъщ.

Непосредственият резултат е, че за първи път след референдума от 2016 г. е ясно, че Великобритания ще напусне Европейския съюз. До края на януари тя ще излезе, въпреки че Брекзит все още ще е далеч от „готов“, както обеща господин Джонсън. Но триумфът на торите показва и нещо друго: че се е извършило дълбоко преустройство в британската политика. Победата на Джонсън показа, че консерваторите заемат територия, която лейбъристите държаха близо век. Партията на богатите погребва лейбъристите под гласовете на северняци от работническата класа и хората от Средна Англия.

След десетилетие на правителствата, които се мъчат със слаби или несъществуващи мнозинства, сега Великобритания има премиер с огромна лична власт и свободна воля в парламента. Подобно на Тачър и Тони Блеър, които също се радваха на големи мнозинства, Джонсън има шанса да насочи Великобритания по нов курс, но само ако неговото правителство може да се справи с някои наистина плашещи задачи.

Резултатът също така потвърждава високорисковата стратегия на Джонсън да се обърне към искащите Брекзит представители на работническата класа. Някои от тях преминаха към торите, други към Брекзит партията, но ефектът беше един и същ - да лиши лейбъристите от мнозинството им в десетки места.

Преди пет години, при Дейвид Камерън, Консервативната партия беше в широко либерално облекло, проповядвайки свободните пазари, като обхващаше гей браковете и екологията. Джонсън се отклони вляво за икономиката, обещавайки увеличаване на публичните разходи и държавната помощ за борба с индустриите, и надясно в културата, призовавайки за по-дълги присъди, оплаквайки се, че европейските мигранти „се отнасят към Обединеното кралство, сякаш е част от тяхната страна. ”Някои либерални тори мразят тръмпификацията на своята партия (вотът на консерваторите намаля в някои богати южни райони). Но изборите показаха, че са се справили по-добре от лейбъристите на север.

Това преструктуриране може да продължи. Новият облик на торите идва, за да се възползва от дългосрочна промяна в поведението на избирателите, предшестваща референдума за Брекзит. В продължение на няколко десетилетия икономическите нагласи бяха заменени от културните като основен показател на партийната принадлежност. Джонсън яхна вълна, която вече идваше към Великобритания. Доналд Тръмп показа как консервативните позиции по културни въпроси могат да държат заедно коалиция от богати и бедни избиратели. А господин Джонсън има допълнително предимство в това, че едва ли скоро ще се сблъска със силна опозиция. Изглежда, че лейбъристите дълго време ще са в зародиш. Либералдемократите имаха ужасна нощ, в която техният лидер Джо Суинсън загуби дори собственото си място.

И все пак могъщата нова коалиция на торите със сигурност ще се окаже под напрежение. Със своята комбинация от сини яки и червени панталони, новата партия е идеологически несъгласувана. Северните гласове са само на заем. За да ги задържи, господин Джонсън ще трябва да даде на хората това, което искат - което означава инфраструктура, разходи за здраве и благополучие и строга имиграционна политика. За разлика от това, старите привърженици на торите на юг смятат, че излизането от ЕС ще разруши Великобритания и ще доведе до ера на свободния глобализъм. Джонсън без съмнение ще се опита да преодолее различията. Въпреки че новата коалиция на Тръмп в Америка е подпомогната от активната икономика, а във Великобритания след Брекзит вероятно ще има забавяне.

Брекзит официално ще се случи през следващия месец с фанфари. И все пак трудното предстоящо договаряне на бъдещето на връзката с Европа, предстои. Най-сложните спорове за това дали да се откаже от достъпа до пазара заради способността за дерегулиране не са започнали. Джонсън или ще трябва да се изправи срещу собствените си Брекзит ултраси или да затрудни икономиката с минимална сделка с ЕС.

Докато договаря излизането от един съюз, той ще се сблъска с криза в друг. Шотландската национална партия спечели почти всички места тази седмица, заемайки места от торите и очаква да се справи добре на изборите в Шотландия през 2021 г. След Брекзит, против който шотландците гласуваха категорично, искането за референдум за независимост ще бъде мощно. И все пак Джонсън казва, че няма да го позволи. По същия начин в Северна Ирландия нито юнионистите, нито републиканците могат да се придържат към плановете за Брекзит на премиера. Всичко това ще добави гориво за силите, които се връщат от Брюксел и преминават в Уестминстър или Белфаст, Кардиф и Единбург.

Няма съмнение в силата на позицията на Борис Джонсън. Той е установил личния си авторитет, като проведе кампания, която надмина повечето очаквания. Партията му е изчистена от бунтовници, а местата им са заети от нови кадри, който дължат своята лоялност лично на него. Загубил контрол над Парламента от години, Даунинг Стрийт отново си го върна.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка