Експерт: В ерата ”Кремиковци” дишахме по-мръсен въздух в София

Pan.bg 10 дек 2019 | 19:55 views (367) commentaries(0)
img
frognews.bg


В ерата ”Кремиковци” дишахме по-мръсен въздух в София Това казва синоптикът Анастасия Стойчева. Който казва, че ще направи въздуха в столицата винаги чист - лъже, категоричен е проф. Христомир Брънзов.

Според Стойчева едва след затварянето на металургичния комбинат "Кремиковци" - това е 2006-2007 г., е трябвало да минат доста години, за да се изчисти атмосферата, след което вече следващите години появата на мъгла в столицата е доста по-рядко.

Столицата ни все още не се е изчистила от замърсяването с фини прахови частици, но днес сутринта е имало спадане на замърсяването, каза по БНТ директорът на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) проф. Христомир Брънзов.

Има надежда в следващите дни температурната инверсията, която шести ден е над Софийското поле, да отстъпи. Въпреки оптимистичните прогнози, в късния следобед стойностите от измервателните станции отново тръгнаха нагоре в столичните квартали "Павлово", "Надежда", "Хипродрума" и "Младост".

"Самите природни дадености на София са така, че нашите предци са направили града на място, което е с инверсии и за да се махне това, трябва да се махнат планините", каза проф. Брънзов и добави, че това, което може да се направи, е по-ниско замърсяване от колите и строителството.

Проф. Брънзов коментира и защо в "Павлово" се отчитат най-големите замърсявания през тези дни. "Павлово е особена точка, защото е на бул. "Цар Борис III". Тази станция е точно до булеварда и тя просто реагира много на трафика на колите, който е на 20 метра от нея".

Според проф. Брънзов пък в последните пет дни изобщо не е имало стойности от пет или двайсет пъти над нормата, както се твърди. Просто се забравя, че измерването е 24-часово. Колкото до измерванията от неправителствени организации, той твърди, че те не са достоверни.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка