Едноличните решения на САЩ и Франция нанасят глобални щети

Pan.bg 09 дек 2019 | 05:35 views (324) commentaries(0)
img
Дигиталният данък стана повод за сблъсъка между Вашингтон и Париж

/КРОСС/ Възходът на технологични гиганти като Amazon и Facebook, както и този на китайският капитализъм, променят националните икономики по начин, с който международните данъчни и търговски системи никога не са подготвяни да се справят, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

В идеалния вариант единомислещите страни могат да се обединят и да създадат необходимите нови правила. Събитията от тази седмица обаче показаха, че индивидуалните държави са по-склонни да го направят сами, подкопавайки допълнително световната търговска система.

В понеделник администрацията на американския президент Доналд Тръмп заплаши да обложи с мита вноса от Франция в отговор на дигиталния данък, който страната въвежда. Търговският представител на САЩ коментира, че Франция налага едностранно, правно съмнително средство за разрешаване на глобален проблем, който изисква глобален отговор.

„Призоваваме всички страни да отменят инициативите за въвеждане на дигитални данъци, за да позволят на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) да постигне успешно многостранно споразумение“, заяви американският финансов министър Стивън Манучин.

Това обаче е повече от иронично. Миналата година Тръмп взе едностранно, отново правно съмнително решение по отношение на глобален проблем, въвеждайки мита върху стоманата в отговор на спор с Китай. В понеделник Човекът на митата обяви, че ще възобнови тези мита за Бразилия и Аржентина.

През 2016 г. работна група на ОИСР, представляваща повече от 100 страни, включително Франция и САЩ, започна работа по предложения за промяна в международните стандарти за облагане на електронната търговия.

По призив на Франция Европейският съюз през 2018 г. предложи въвеждането на данък върху приходите на трансграничните доставчици на цифрови услуги. Предложението обаче не привлече достатъчно подкрепа, което доведе до едноличните мерки на Париж през тази година и страната въведе собствен данък от 3%.

„Тези гиганти използват личните ви данни и генерират значителни печалби от това, без да плащат честно техните дялове по отношение на данъците“, заяви френският финансов министър Бруно льо Мер. Той сигнализира, че плановете на Париж са да окажат натиск върху останалия свят, включително и САЩ, да приемат сходни решения. „Когато Франция покаже волята си, нещата се променят“, добави Льо Мер.

Според Лилиан Фаулхабер, професор по право в Университета в Джорджтаун, която съветва международните данъчни инициативи на ОИСР, администрацията на Тръмп и Конгресът подкрепят инициативите на
организацията. По нейни думи обаче изглежда ОИСР не действа достатъчно бързо за Франция, която се сблъсква с вътрешен натиск да предприеме мерки, включително и от протестите на „жълтите жилетки“.

Търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър започна разследване съгласно раздел 301 от Търговския закон на Щатите, който е насочен към нелоялните търговски практики на други държави.

Тази седмица Вашингтон стигна до заключението, че данъкът на Франция е предназначен само за американски компании, като например Google, Apple, Amazon и Facebook, а за сметка на това щади френските дружества.

Това накара Белия дом да определи френския данък като дискриминационен и да обвини страната в подкопаване на усилията на ОИСР.

Според бивш съдия на Световната търговска организация френският данък наистина представлява вид мито и ако САЩ започнат дело срещу страната в рамките на институцията, e вероятно да го спечелят. „Тази администрация (на Тръмп) обаче предпочита митата. Те предпочитат едностранния подход съгласно раздел 301", добавя съдията.

Подобно на френския данък обаче американските мита върху стоманата и алуминия се дължат на еднолични решения за справяне с даден проблем.

Въпреки всичко Франция, САЩ, Бразилия и Аржентина все още могат да постигнат някакво примирие, за да избегнат търговска война, подобна на тази между Вашингтон и Пекин. Според Фаулхабер едностранните мерки на Франция могат да привлекат повече страни към масата за преговори за постигането на международно решение спрямо новите предизвикателства.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка