Мая Манолова: Бойко Борисов разказа ритуално басня за "независимия" прокурор

Pan.bg 07 дек 2019 | 18:35 views (479) commentaries(1)
img
dnes.dir.bg


Призовавам премиера да не вкарва в умишлена заблуда хората - номерът няма да мине, заяви бившият омбудсман и му препоръча три неща

Лидерът на новоучредената гражданска платформа "Изправи се. БГ" Мая Манолова критикува остро предложенията на премиера и правителството за независим прокурор, който да може да разследва главния, като безполезни, противоконституционни и представляващи симулация на съдебна реформа.

Тази сутрин Бойко Борисов свика извънредно заседание на кабинета, на което беше приет проект за изменение на НПК, според който завеждащият отдел "Инспекторат" във Върховната касационна прокуратура ще може да разследва главния прокурор и неговите заместници в случай на предполагаемо умишлено престъпление от общ характер. Подобни препоръки отравя Венецианската комисия и министър-председателят обяви преди дни, че ще се съобрази с тях, макар да не са задължителни.

Ето какво написа по този повод Манолова в профила си във Фейсбук:

"От сутринта премиерът Борисов събра ритуално министрите и започна да разказва баснята за промени в НПК и Закона за съдебната власт, с които се въвеждала фигурата на т.нар. "независим" прокурор. Той щял да разследва главния прокурор и това отговаряло на изискванията на Венецианската комисия. Щял да извършва разследвания на главния прокурор от позицията си на, забележете, началник отдел във Върховната касационна прокуратура.

Защо смятам, че това е съшита с бели конци заблуда, в която Борисов опитва да вкара и българското общество, и експертите, и международните институции?

Защото предложенията му са безполезни и са симулация на съдебна реформа, която той знае, че може да постигне единствено и само с промени в Конституцията. А такива съзнателно не предприема.

Защото предлага фигура, непредвидена в Конституцията - на т.нар. "независим" прокурор, който щял да разследва началника си - главния прокурор. За всеки юрист в държавата е ясно, че според Конституцията няма "независим" прокурор - пише го в чл. 126 от Основния закон. Затова и Венецианската комисия посочва, че независимо разследване може да се осъществява от независима фигура, извън системата на прокуратурата.

Според правителството фигурата на "независимия" прокурор щяла да се избира от членове на ВСС - от прокурорската квота - които след като излязат от ВСС обаче, остават подчинени на главния прокурор.

Ако иска Борисов да му повярват хората, че не разказва басни с живо включване от заседанията на МС, а мисли за реална реформа на съдебната
власт в страната, би могъл да направи следните 3 неща:

1. Да проведе реформата чрез конституционни промени, като събере конституционно мнозинство. Нали имаше политически партньори и стабилно мнозинство? Защо не го прави? Няма 160 гласа ли? Или няма политическа воля?

2. Ако му е толкова "спешно", в края на 10-та година от управлението му като премиер, да инициира истински, а не фасадни промени в Закона за съдебната власт и НПК - такива, каквито са посочени в становищата на Комитета на министрите на Съвета на Европа и Венецианската комисия.

3. Депутатите му да предложат и гласуват промяна на структурата на ВСС, така че да се увеличи броят на съдиите, избирани от съдии, каквато е препоръката на Венецианската комисия.

Днес премиерът не направи нищо от това. Озадачаващо е, че и опозицията, и парламентарните партии не излизат с позиции.

Затова наричам маневрата в Министерски съвет от сутринта басня. И призовавам г-н Борисов да не вкарва в умишлена заблуда хората - номерът няма да мине. Предложените промени са очевидно противоконституционни и след като ги приеме "спешно", все ще се намери орган, от оправомощените, който пък спешно да сезира Конституционния съд.".
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  volxov5 07 дек 2019, 18:58
   
  3
   
  1

  Ако иска Борисов да му повярват хората, че не разказва басни с живо включване от заседанията на МС, а мисли за реална реформа на съдебната

  власт в страната, би могъл да направи следните 3 неща:

  ```

  ВИЦ, Борисов, отговаря, въпроси, деца

  Пред децата е Министър-председателят... Разказва за пожарникарския живот. Накрая пита:

  - Деца, имате ли въпроси?

  Иванчо вдига ръка:

  - Имам три въпроса:
  1) Защо хората в страната са толкова бедни?
  2) Защо храната и бензинът у нас непрекъснато поскъпват?
  3) Защо се нарушават правата на човека?

  Министърът се изпотява, но точно в този момент звънва звънецът и децата се втурват навън.

  След междучасието Министърът отново пита децата имат ли въпроси.

  Петърчо вдига ръка:

  - Имам пет въпроса:

  1) Защо хората в страната са толкова бедни?

  2) Защо храната и бензина у нас непрекъснато поскъпват?

  3) Защо се нарушават правата на човека?

  4) Защо звънецът би 20 минути по-рано?

  5) И къде е Иванчо?! `````

  ВИЦ, Бойко Борисов, Наполеон

  ``````

  На среща между държавни ръководители се явява духът на Наполеон. Най-напред той се обърнал към Путин и казал:

  – Ако имах Вашите войници, никога нямаше да загубя битката при Ватерло.

  След това се обърнал към Маргарет Тачър:

  – Ако имах Вашата желязна воля, никога нямаше да загубя битката при Ватерло.

  Накрая казал на Бойко Борисов:

  – Ако имах Вашите журналисти, никой никога нямаше да узнае, че съм загубил битката при Ватерло.``````

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка