Природозащитници: Мерките срещу африканската чума са удобни само за чиновниците

Pan.bg 21 ное 2019 | 10:42 views (272) commentaries(0)
img
dnevnik.bg


Опасност е намаляването на специфичния генофонд. Тя следва от забраната в семейните дворове да се отглеждат свине - майки, които обикновено са от по-стари породи с по-ниска икономическа ефективност. Така гражданите ще трябва да купуват прасета от индустриалните ферми, които предпочитат различни породи.

Новите разпоредби, които целят да ограничат разпространението на африканска чума по свинете в личните стопанства и фамилните ферми, са удобни за проследяване от администрацията, но са непосилни за изпълнение от стопаните. Това се казва в становище на инициативата "Зелени закони" по предложените от Министерството на земеделието промени в Наредба № 44 от 2006 г.

"Докато ефективността им да ограничат заразата е спорна, те със сигурност ще представляват нова тежест за малките стопани", се казва в становището. Невъзможността да бъдат изпълнени част от мерките ще доведе до заличаване на личните стопанства и до корупционни практики, целящи преодоляване на контрола. Това ще е пореден удар срещу българското село, което обезлюдява с бързи темпове и ще доведе до още по-голям отлив на активното население, се казва в становището.

Според природозащитниците хората трудно ще се вместят в предвидения 4-месечен срок, за да осигурят в дворовете си определената площ за животните, новите съоръжения и материали, позволяващи почистване и дезинфекция, да организират режим на влизане на лица с дезинфекция и обеззаразяване.

Друга опасност е намаляването на специфичния генофонд. Тя следва от забраната в семейните дворове да се отглеждат свине - майки, които обикновено са от по-стари породи с по-ниска икономическа ефективност. Така гражданите ще трябва да купуват прасета от индустриалните ферми, които предпочитат различни породи.

В становището се отбелязва, че с измененията режимът на фамилните ферми почти се изравнява с този за индустриалните, докато разликата в броя на отглежданите животни е стотици пъти - до 200 животни в семейна ферма и десетки хиляди в свинекомплексите. И за двете групи обект се изискват обособени покрити и заградени места за съхранение на фуража, филтър на всяка сграда с животни, място за почистване, измиване и дезинфекция на транспортни средства на изхода. Въвеждат се отстояния за новоизграждащите се обекти, филтри на входа на всяка сграда за смяна на работно облекло, вани за измиване и дезинфекция, както и помещение или място на изхода, за почистване, измиване и дезинфекция на транспортни средства, начините
за съхранение на фуража и др.

В документа се отбелязва и че в наредбата се въвеждат ограничения и за отглеждането на други видове животни, които африканската чума по свинете не застрашава.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка