Как една засечка “обезцени” руската ядрена триада

Pan.bg 19 ное 2019 | 19:53 views (881) commentaries(1)
img /Поглед.инфо/

В контекста на началото на Студената война-2, на фона на оттеглянето на САЩ и Русия от ДРСМО и подобната заплаха за СТАРТ-3, към ядрения арсенал и на двете страни е привлечено внимание. Затова всички проблеми и провали в тази област започват активно да се използват от противоположната страна за пропагандни цели.

В края на октомври в Русия бяха проведени стратегически ядрени командно-щабни учения „Гръм-2019“, в които лично взе участие държавният глава Владимир Путин. "Ведомости" съобщава, че е възникнала извънредна ситуация: подводницата К-44 “Рязан” вместо две МКБР Р-29Р е била в състояние да изстреля само една ракета по целта в полигона. Според изданието, остарялата ракета не е излязла от пусковата шахта и ядрената подводница се е върнала в базата с нея.

Този неприятен инцидент беше много радикално изтълкуван на Запад. Днес Полша се смята за може би най-лоялния съюзник на САЩ в Европа. Варшавският институт (аналитична организация, която дава препоръки на полското правителство) направи много обширен извод:

“В момента не всичко работи правилно в руската ядрена триада и Путин не може да бъде 100% сигурен в това в случай на потенциален конфликт. Може да се очаква, че сега Кремъл ще се стреми да ускори модернизацията на руския ядрен ракетен потенциал”.

По принцип изявлението е доста смело. Работата е, че на ученията подведе много остаряло въоръжение. Атомната подводница “Рязан” е подводница на проект 667БДР “Калмар”, последната в своята серия, все още е в готовност. Всички останали се извеждат от експлоатация или се нареждат на опашката за скрап. Същото може да се каже и за ракетите с морско базиране Р-29Р. Приети през 1977 г., те са в нашия ядрен арсенал повече от 40 години. Техният ресурс вече е почти изчерпан, изпитателните изстрелвания са необходими само за неговото разширяване. Сега остарелите Р-29Р са заменени от МКБР “Синева”.

С други думи, може да се случи „засечка“ и е добре, че тя беше само една. Подобни проблеми със стари оръжия възникват и при потенциалните противници в САЩ и Великобритания. Например, от 1989 г. американските ракети “Тридент-2” регистрират четири случая на неуспешни изстрелвания и един частично успешен. В този случай американците проверяват само излизането на ракетите от мините, като ги взривяват във въздуха. Тоест, точността на ударите на стари ракети фактически
не е изпитана. През 2016 г. британците имаха проблеми с “Тридент-2”. Ракетата, изстреляна от тях, загуби контрол и полетя към съюзниците във Флорида. В същото време режимът на самоликвидация изобщо не сработи, имаше късмет, че самата тя падна в океана.

Има няколко известни катастрофи с американския стратегически бомбардировачи B-52. Последният път напълно изгасна от един от осемте двигателя на “Стареца”. Наземните ракети “Минитман” също пораждат въпроси. Пристигайки на дежурство през седемдесетте години, те са многократно модернизирани с цел разширяване на ресурса. Освен това всеки четвърти изпитателен пуск е неуспешен или частично успешен.

Показателно е, че никой не вика, че американският ядрен арсенал е ръждясал боклук. Всеки има проблеми със старите си оръжия, но по някаква причина единствено в Русия “засечките” позволяват да се направят окончателни заключения. В същото време Западът пренебрегва факта, че всички цели на ученията „Гръм-2019“ бяха успешно уцелени. Стреляха също и ядрени подводници, кораби, самолети и “Искандер”.

Но да се говори за това в западната преса е скучно. Интересна е единствено еднократната „засечка“.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Borei 19 ное 2019, 20:21
   
  9
   
  3

  К-44 «Ряза́нь» — атомная ракетная подводная лодка проекта 667БДР «Кальмар», входящая в состав Тихоокеанского флота России.
  Спуск на воду 19 января 1982...

  Баллистическая ракета подводных лодок Р-29Р (РСМ-50)
  Год разработки:1979 г.

  Както подводницата, така и ракетата са вече на години... НО, Русия има и съвсем нови стратегически ракети, за разлика от САЩ и Натото.
  И нови стратегически подводници: Ясен и Борей. С ракети Булава. Имат още и Авангард и Посейдон и Циркон и Кинжал и Сармат...
  Колкото и да дадат фира, все нещо ще стигне до САЩ :)!

  САЩ пък какво имат? Имат само стари. Не се знае пък от тях, колко ли ще излетят, ако се наложи някога :) ?
  Trident II (D5) UGM-133A
  There have been 172 successful test flights of the D5 missile since design completion in 1989, the most recent being from USS Rhode Island in May 2019.[15] There have been fewer than 10 test flights that were failures,[16] (И те са дали при изстрелване 5,8 % грешки/проблеми!)
  Е, обезценило ли е това американската ядрена триада?

  От 1989 г. до днес са 30 години. За оръжие са си стари!

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка