Мика Зайкова: Не е по закона първият ден от болничния да не се плаща

Pan.bg 14 ное 2019 | 22:38 views (446) commentaries(0)
img
frognews.bg


Няма никаква законова аргументация първият ден от болничния да не се плаща, а аргументът, че има много фалшиви болнични, е проблем на контрола.Това заяви финансовият експерт Мика Зайкова.

Всеки работещ в България плаща осигурителна вноска, в рамките на която е осигурен и за временна нетрудоспособност, която плаща на НОИ. Държавата, в лицето на НОИ, Министерството на труда и социалната политика и Министерството на здравеопазването са тези, които контролират този процес. Този контрол трябва да е ефективен и да няма корупция, каза още тя пред Фокус.

Твърди се, че има фалшиви болнични, но доказателствата са твърде малко. Освен ефективен контрол, трябва да има криминализиране на това деяние, защото то е престъпление. Но да наказваш болния си работник е нонсенс, подчерта Мика Зайкова.

Финансовият експерт припомни, че по време на кризата през 2009 година социалните партньори са се съгласили като временна антикризисна мярка да плащат първите три дни от болничния. „По този начин първите три дни се плащат на 70%, но кризата отдавна мина и никой не се сеща, че тази временна антикризисна мярка беше превърната в постоянна. Работодателят фактически плаща за едно и също нещо два пъти. Знаете, че 60% от осигурителната вноска се плаща от работодателя, а 40% от работника. След това той трябва да плати и болничните, затова работодателите са в правото си. Институцията, която трябва да плаща болничните, се казва НОИ“, обясни Зайкова.

Тя допълни, че цените на лекарствата и на терапията, която българинът доплаща, са над средното европейско ниво. Финансовият експерт цитира и данните на НСИ за октомври, които отчитат, че средното поскъпване за месеца е 0,8%, като се забелязва поскъпване на лекарските услуги и лекарствата.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка