Македонски дипломат: Скопие е длъжен да реагира на сръбската провокация

Pan.bg 14 ное 2019 | 05:13 views (364) commentaries(0)
img
bgnesagency.com

Проявите на национализъм и сляпото тълкуване на историята са много тревожни явления. Това нещо много ясно се видя при разпада на бивша Югославия. Нека само да си припомним за заплахите на онзи Воислав Шешел /лидерът на сръбските крайни националисти, бел.ред./, който твърдеше, че с една бригада ще окупира Македония. Същото нещо ставаше и в съседна Гърция, където “Златна Зора” /гръцка профашистка партия, бел.ред./ – и те твърдяха, че с един батальон ще превземат Македония. Така не може. Това води до увеличаване на вътрешния национализъм.
На снимката: Люпчо Арсовски и Стево Пендаровски

Всичко това се основава на погрешни позиции. А това, което съобщиха от сръбската държавна телевизия РТС, че в македонския район Галичник /в западна Македония, бел.ред./ живее старо сръбско племе, те стигнаха до дъното.

След 1913 година Сърбия владее територията на Македония. Тя администрира цяла Македония. Турция е била империя и затова тя не твърди, че в Галичник живеят турци. За сметка на това Сърбия е превземала земи насам-натам при няколко войни. Те докарвали от Сърбия в Македония учители, свещеници, жп работници и т.н.. Поради тази причина и днес в Македония имаме местности, които носят сръбски имена като Николич.

Това е част от историята.

Като консул в Солун аз намерих стари паспорти издадени от Кралска Югославия, където всичко е сръбско, но тези хора не са станали сърби, те са си македонци.

Македонската държава трябва да реагира. Не знам дали сръбският посланик е извикан в македонското външно министерство или пък нашият представител в Белград е реагирал в тяхното МВнР. Ние сме длъжни да реагираме, защото това е държавната телевизия на Сърбия. Тук не става дума за разни жълти ТВ като Пинк-Минк и т.н.. /БГНЕС

Люпчо Арсовски е дипломат от кариерата. Той е първият посланик на Република Македония в Атина. Бил е посланик в Израел, Румъния и Молдова.

Анализът е направен специално за Агенция БГНЕС.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка