Полковник Венцислав Радков: Полицаят трябва да има въображение

Pan.bg 09 ное 2019 | 15:04 views (655) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор Цончо Драгански

image

Реализирахме успешни акции срещу присвояване на гориво, разпространение и държане на наркотици, както и за незаконно притежаване на боеприпаси от военнослужещи, заяви директорът на РС „Военна полиция” – Пловдив

Охрана на ВИП лице по време на мисия при разговор с демонстранти, конвоиране и обезвреждане на терорист. Задържане на извършител на престъпление, който е взел заложник, спускане по въже от сграда, ефектна стрелба с халосни патрони и майсторско кормуване. Статичен показ на съвременна бронирана и автомобилна техника, модерно въоръжение, криминалистическо куфарче, фотоапаратура и други прибори за експертна дейност.
Всичко това бе демонстрирано от военнослужещите от Регионална служба „Военна полиция” – Пловдив, на своя празник 5 ноември, който бе обявен и за Ден на отворени врати. Присъстваха над 400 средношколци от училища в Пловдив, Кричим, Перущица и Стамболийски. Те бяха по заявка за изпълнение на индивидуален план-график на Военно окръжие I степен – Пловдив, с началник полковник Лъчезар Демирев за провеждане на подготовка на учениците от средните училища за учебната година. На празника бяха също командири и началници на военни формирования. Оказа се, че тук, в същия войскови район, преди години е служил инж. Филип Чукалов – преподавател в Професионалната гимназия по лозарство и винарство „Христо Ботев” в Перущица. Той разказа на своите възпитаници за войнишките си преживявания от онова време.
Преди демонстрацията директорът на Регионалната служба полковник Венцислав Радков отличи с грамоти със своя заповед военни полицаи за показания от тях висок професионализъм. А други бяха наградени със заповеди от министъра на отбраната Красимир Каракачанов и директора на служба „Военна полиция” бригаден генерал Борислав Сертов.
За трите месеца, откакто съм на тази длъжност, реализирахме успешни акции, пресекли дейности по присвояване на гориво, разпространение и държане на наркотици, както и за незаконно притежаване на боеприпаси от военнослужещи. Разобличихме и офицер, който отглежда незаконно костенурки от защитен вид, отбеляза полковник Радков.
Той посочи още, че окомплектоването с личен състав на РС „Военна полиция” – Пловдив, е над 75 процента, но текат конкурси за прием, а един вече е приключил. Тревожно е, че на последния конкурс 30 процента от DSC07643кандидатите са отпаднали поради физическа непригодност.
Регионалната служба разполага с изключително съвременна техника и въоръжение. Обменяме ценен опит с военнополицейските
формирования от чужди армии.
Наскоро бяхме домакини на планираща конференция с представители на няколко нации и те останаха доволни от това, което видяха тук. Водим учебен процес и особено практически занятия. Много държа на самообучението, тъй като доста законови и подзаконови нормативни актове се променят и трябва постоянно да се чете. Затова и направих библиотека от 100 мои книги, допълни полковник Радков. Важното според него е в работата да се показват постоянство, активност и настъпателност, с широк спектър на действия, използвайки всички способи и методи в НПК и в оперативноиздирвателската дейност, както и да се излезе от шаблона. Защото полицаят трябва да има въображение, да си представи как едно нарушение или престъпление може да е станало, кой може да го е направил и как го е извършил.
Началникът на РС „Военна полиция” – Пловдив, вече е обмислил идеята си в района да се построи православен параклис на името на пазителя на домашното огнище и християнското семейство Свети Мина. Друго негово намерение е на открития басейн, който сега не е действащ, да му се направи хидроизолация и да бъде пуснат в експлоатация.
А за службата на военните полицаи полковник Венцислав Радков бе категоричен, че тя трябва да ги влече, те да имат хъс. В дейността си да са постоянни, настъпателни, целенасочени и да гледат стратегически на нея, а стратегията е цел, начин и средства.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка