Делата по съкратена процедура – по-евтини /ВИДЕО/

Pan.bg 21 сеп 2019 | 20:46 views (243) commentaries(0)
img
vesti.bg


„Очевидно в момента има някаква крещяща липса на справедливост”, заяви бившият градски прокурор на София Николай Кокинов

П очти 6,5 млн. лв. са стрували на съдебната власт у нас услугите на вещите лица за миналата 2018 г. Според справка на Висшия съдебен съвет, с която NOVA разполага, съдебните заседатели са заработили малко над 3,5 млн. лв. Магистрати предупреждават, че

сумите ще скочат двойно, ако отпадне съкратеното съдебно следствие и делата се гледат по общия ред.

Освен това отпадането на съкратеното съдебно следствие за тежки престъпления като убийство, например, ще забави процеса. „А близките на жертвите ще преживяват отново и отново последните им мигове”, предупреждава съдията по наказателни дела Севдалин Мавров.

„Да, съдът наистина ще прецени цялото дело и съответното наказание. Но не трябва да забравяме, че понякога това е много трудно. Не като математика, а като решение. Може би трябва да се вземе предвид свободата на съда да прецени доколко събраните по делото доказателства съответстват на това самопризнание”, коментира Мавров.

Съдът взема под внимание и дали липсата на свидетели не кара подсъдимите да искат съкратен процес, който ще им спести една трета от наказанието. „Ние

не можем да върнем смъртното наказание. Ние сме вече членове на Европейския съюз

и трябва да се съобразяваме с европейските норми”, обясни съдия Мавров.

Законът не трябва да се променя под напора на общественото мнение или след частен случай, категорични са магистратите. И искат депутатите внимателно да обмислят дали и как да пренапишат НПК.

„Справедливостта е нещо относително. За един е едно, за друг е друго. Очевидно в момента има някаква крещяща липса на справедливост. Имам предвид, че обикновено семействата на пострадалите желаят максимална присъда”, коментира бившият градски прокурор на София Николай Кокинов.

У нас практиката сочи, че след обществен скандал наказанията обикновено се завишават.

Но невинаги лишаването от свобода е най-доброто решение. Каквото и да реши законодателят обаче, прокурори, съдии и адвокати ще се съобразят и работят по новите правила.

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка