Хутите ли ни качиха бензина?

Pan.bg 21 сеп 2019 | 04:24 views (398) commentaries(0)
img 24chasa.bg


Те са добри бойци и стават все по-точни, но ракетите по саудитските нефтени инсталации дойдоха от север

Вече пета година хутите в Йемен се целят по Саудитска Арабия. Удрят по градове, летища, въобще по каквото и където сварят. Ние, разбира се, пет пари не даваме за това, тъй като знаем, че Саудитска Арабия през същото това време здраво бомбардира Йемен - градове, летища и всичко останало. Война, за която въобще не ни пука.
Интересът ни малко се позасили тази седмица, след като цените на бензина се покачиха вследствие на атаката с дронове и ракети по ключови нефтени инсталации в Саудитска Арабия. Удар, за който отговорност поеха хутите в Йемен. Световната петролна индустрия се стресна, определяйки станалото като катастрофа, невиждана нито по време на иранско-иракската война през 80-те години или нахлуването на Саддам в Кувейт, нито по време на първата или втората война в Залива. Може би малко пресилено звучи, особено като помним как горяха петролните кладенци на Кувейт, но какво да се прави - световната петролна индустрия винаги е била доминирана от паникьори. И колкото и да не им обръщаме внимание, те са тези, които определят цените. Затова
светът резонно
пита със сънен
глас: Абе, какви
са тия хути,
които ни вдигат бензина?
Аз лично се сблъсках за пръв път с хутите през 2004 г. в Йемен. Тогава те тъкмо бяха започнали бунтовете си срещу президента Али Абдула Салех, но действията им оставаха ограничени в Северозапада на страната и като че ли повече притесняваха саудитските погранични райони, отколкото правителството в Сана. 10 години по-късно доста неща се промениха и хутите вече контролираха йеменската столица.
Освен че са врагове на саудитите, те изповядват зайдитски ислям, който се смята за клон на шиизма и това е една от причините да се ползват с подкрепата на Иран. Добри бойци са, а и нямат много какво да губят. За разлика от саудитците. И с всяка следваща година, не може да се отрече, стават все по-добри. А и все по-добре въоръжени. За което до голяма степен се грижи Техеран.
Въпросът обаче е дали те ни вдигат бензина? Тук аз бих изразил съмнение. Колкото и да са задобрели във военните дела през тия години, хутите едва ли са отговорни за атаката по саудитските петролни инсталации. А
щом не са хутите? САЩ имат категоричен отговор, че това е Иран. Но иранците имат право да отрекат. Защото крилати ракети, изстреляни от иранска територия по Саудитска Арабия над Персийския залив, няма как да останат незабелязани от американците. А САЩ въобще не са забелязали такива ракети да летят от изток към Саудитска Арабия. А не са видели, защото такива ракети не са летели въобще.
Кой тогава
е изстрелял
ракетите?
Мисля, че полк. Турки ал Малики от Министерството на отбраната в Рияд, когото имам честта лично да познавам, го казва най-точно: “Атаката идва от север”.
Разбира се, полк. Малики умело избягва да спомене държавата, от която са изстреляни ракетите, защото е почти сигурно, че правителството там не е замесено. Става дума за Ирак, който от години играе ролята на буфер между Рияд и Техеран. Страна, която навремето саудитците спонсорираха (в лицето на Саддам), за да воюва на иранска територия. И която сега иранците контролират и въоръжават (чрез своите проксимилиции), за да атакува Саудитска Арабия.
Дали ударът по нефтените инсталации е извършена от “Катаеб Хизбула” - местна проиранска организация със силно оперативно влияние в Иракския юг, или пък от хора на самата иранска революционна гвардия, която действа свободно от години на територията на Ирак? Има ли значение?
Ако попитаме Абу Махди ал Мухендис - шефа на “Катаеб Хизбула”, той най-вероятно би казал, че това е дело на израелците. Нещо, което ще чуем дори и от официален Техеран.
Няма друга
страна освен
Израел, която
да печели
от тази ситуация. Това е иранската теза, която обаче мнозина ще преповторят на драго сърце просто защото са свикнали в тази част на света и най-големите конспиративни теории да звучат приемливо и разумно.
В този случай най-вярно ще е да се каже, че нито саудитците, нито иранците искат пряка война. Но проблемът е, че проксивойните, които те от години водят помежду си на чужда територия и чрез подставени играчи, могат да доведат до
обстоятелства,
които да излязат
извън контрол
в определен момент.
Ако вярваме, че иранците са извършили тази атака, то трябва да сме убедени, че те са способни да извършат доста по-страшни неща в открита война. И да, явно са много точни, когато се целят някъде.
Сегашната ситуация е достатъчно притеснителна, но топката е в полето на президента Тръмп. А той, както знаем, е по-страховит в туитър, отколкото в действителност. Защото нова голяма война в Залива ще е истинска катастрофа. Най-малкото би поставила на риск сигурния му втори мандат. Или поне той в момента така си мисли.

Полк. Турки ал Малики показва частите на иранските дронове и крилати ракети, събрани след атаката миналата събота. СНИМКА: РОЙТЕРС
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка