Две подводници ангажират 90% от флота на противника

Pan.bg 10 сеп 2019 | 14:16 views (2504) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор Венцислав Жеков

image

Kапитан I ранг Камен Кукуров е началник на щаба на ВМС. Той е от Пловдив и е завършил електротехникум през 1982 г. Постъпва във военноморското училище със специалност „Радиолокация“ и завършва през 1987 г. Бил е началник на отдел „Подготовка и използване на силите“, тоест – всичко, което е свързано с участие на формирования от ВМС в операции в международни учения, мисии и ангажименти към НАТО и ЕС.
Той е командир на последната българска подводница "Слава".– Г-н капитан I ранг, как оценявате неотдавна приключилото военноморско учение „Бриз 2019“ в качеството Ви на началник на щаба на ВМС и експерт по такива учения?
– Учението „Бриз 2019“ завърши с втората, морската фаза. Мога да кажа, че за мен като офицер, планирал учението и в голямата си част ръководил щаба по ръководството на учението, то постигна своите цели както на море, така и предварително в процеса на оперативното планиране. Спокойно мога да кажа, че българските офицери, участващи в щаба на ръководството на учението съвместно с чуждите офицери, изградиха щаб, който с висок процент на успех може, и го доказа, да ръководи морска операция при кризи от военен и невоенен характер. Това, че за втора година всички чуждестранни офицери бяха интегрирани в щаба на съответни постове и изпълняваха дадени задължения, ги накара да се чувстват още по-ангажирани в самото учение. Това допринесе за пълната оперативна съвместимост между отделните страни от пакта.

– Какви бяха акцентите в целите, които си поставихте и как оценявате постигнатите резултати по сътрудничеството с останалите участници, институции и ведомства по време на учението?
– Демонстрирахме и съвместната ни работа с правителствени и неправителствени организации, като част от „Мисия 3“ от мисиите на Въоръжените ни сили и изпълнихме едни достатъчно натоварени операции по търсене и спасяване на бедстващи в море. Подпомогнахме и силите на „Гранична полиция“ в симулативна ситуация по задържане и овладяване на кораб, пренасящ опасни товари, който е завладян от терористи. Тези наши действия още веднъж доказват, че не е необходимо всяко министерство да се оправя само, а всъщност ние сме едно цяло и всички работим, за да има нашата държава висока национална сигурност.

– Докъде стигна проектът за новите кораби,
проектът по придобиване на нов боен самолет е факт, но това ще промени ли графика за придобиване на нови кораби, който беше доста напреднал в един момент, преди известно време?

– Преди няколко месеца на мен ми беше поставена задачата да осигуря реалния живот на военния ни флот, защото командирът и заместник-командирът на ВМС бяха заети с този най-важен проект, и не е моя възможност и цел сега да дам оценка на това, до какъв етап е достигнал този проект. Това, което мога да кажа обаче, е, че с щаба под мое ръководство успяхме да осигурим нормалната и спокойната работа на междуведомствената група, ръководена от заместник-министъра на отбраната и от командира на ВМС, за да си свършат те както трябва работата. Ние си свършихме нашата работа.

– Как се развива идеята за превръщането на последната ни подводница в музей на подводния ни флот?
– Нещата са в доста напреднала фаза. Преди около три месеца беше сключен договор по закона за публично-частното партньорство между собственика на музея „Белославско стъкло“ и Варненска община за срок от десет години. В момента вървят приготовления за приемане на подводницата на терена на „Белославско стъкло“. Очакваме до края на септември и началото на октомври това да се случи. След това ще започнат чисто технически действия по нейното осигуряване, приготвянето й като музеен експонат, както и създаване на възможности да се влиза вътре, да се разглежда от посетители. Според мен поне още две години ще има работа, за да се достигне етап, когато свободно ще може да се влиза вътре в подводницата и ще може да се разглежда от гражданите.

– Какво е необходимо да се направи и с какво бихте могли вие от флота да съдействате, за да се стигне колкото се може по-бързо до етапа, когато подводницата ни ще може да бъде посещавана от един по-широк профил публика?
– Това, с което флотът се е ангажирал, е, че ние ще подпомогнем буксирането на подводницата до района, където се предвижда тя да бъде разположена. Също така предоставяме и нашата експертиза, с която все още разполагаме като подводничари. Ще оказваме помощ във всеки един етап по обезопасяването на подводницата, за да се постигне ефект, при който тя действително да може да приема цивилни граждани и да може да остане в историята, за да знае България, че сме имали подводен флот десетилетия наред. Това ще е прелюдия към едно бъдещо възстановяване на подводното ни плаване, в което имаме славни традиции.

– Има ли и какво е бъдещето на подводния ни флот?
– Подводният ни флот твърдо има бъдеще. Премиерът Бойко Борисов в изявлението си по време на ВИП деня на учението „Бриз 2019“ спомена, че тази тема стои в далечното планиране, може би към 2035 г. Флотът ни и България в никакъв случай не са се отказали от подводния флот, защото това е оръжието на бедните, както се казва. Две подводници в морето ангажират вниманието на може би 90% от флота на една евентуална противникова държава.

– Как ще се предава опитът, Вие и Вашите колегиподводничари ще можете ли дотогава, до 2035 г. да съхраните знанията си и уменията си, които сте придобили през годините, за да обучавате евентуално бъдещите ни подводничари?
– Ако съм жив до 2035 г. и ако е рекъл Господ, ще помагам. Все още има подводничари, които са на служба, хора, които са стигнали до допуск за управление на подводница. Има механици, има и матроси. Това, че от един момента нататък ще бъдем без пагони, тоест, ще преминем в запаса, не ни пречи да продължим да работим за подводния флот. То това ни е в сърцето. Винаги при възможност можем да се включим и да окажем съдействие, когато и ако се наложи и ако ни потърсят експертизата, разбира се. Можем да се включим в една бъдеща подготовка, дори и като инструктори на един нов екипаж.

– Кога очаквате пристигането на хеликоптера за Военноморските сили?
– До края на тази година. Възможно е дори още през есента да е вече при нас, но до края на годината е оптималният срок.

Чуждестранните офицери вече не са “екскурзианти”

„В други години чуждестранните офицери бяха наблюдатели, като тогава те са били нещо като „екскурзианти“ в рамките на учението. Докато сега, в учението „Бриз 2019“, участвайки плътно във всяко едно мероприятие по планирането и изпълнението на сериалите, това показва, че ние може да работим и да ръководим един пълноценен многонационален щаб“, подчерта началникът на щаба на Военноморските сили капитан I ранг Камен Кукуров.
„Както видяхте, при изпълнението на различните сериали Военноморските сили разполагат с кораби и катери, които във висока степен са оперативни, могат да изпълняват различни задачи и функции на море и са в състояние напълно да гарантират морския суверенитет и защитата на нашата държава в морските й пространства“, каза още началникът на щаба на ВМС.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker