Сериозна мощ в малка опаковка: The National Interest оцени развитието на руския флот

Pan.bg 20 авг 2019 | 10:54 views (529) commentaries(0)
img Източник:''Svodka.start.bg''; https://bg.rbth.com/

Военноморският флот на Русия се развива бързо, залагайки на неголеми кораби със сериозна огнева мощ. Това пише американското издание The National Interest.
Като пример за корабите, които определят новия облик на руския флот, изданието посочва модернизирания малък ракетен кораб "Смерч", който е въоръжен с 30- и 76-мм артилерийски установки, батареи от неголеми ракети клас "земя-въздух" и 4х4 противокорабни ракети "Уран" (на мястото на 2х3 ПКР "Малахит").
В статията, цитирана от РИА "Новости", се посочва, че "Смерч" е една от общо 150-те корвети, патрулни кораби и миночистачи в руския флот с водоизместимост няколкостотин или 1000 тона. В същото време ВМФ на Русия разполага с по-малко от 30 големи океански фрегати, есминци и крайцери. За сравнение, ВМС на САЩ имат около 20 неголеми надводни кораба и над 100 големи плавателни съда.
"Американският и руският флот са противоположности, всяка от които отразява стратегията, историята, промишлеността и географията на своята страна", се посочва в публикацията.
Флотът на САЩ, който е поддържан от мощната високотехнологична промишленост в страната, предпочита големите кораби заради способността им да преодоляват големи разстояния, което е в интерес на интервенционистката външна политика.
Руският флот, от своя страна, разчита на своите позастаряващи корабостроителници, които са способни да произвеждат надеждно единствено неголеми плавателни съдове, пишат авторите на статията.
The National Interest посочва, че през април 2019 г. е взето решение да се демонтират, а не да се реконструират два линейни крайцера клас "Киров" от времето на Студената война. Освен това, допълва изданието, Москва разглеждаше възможността да бракува единствения си кораб-самолетоносач "Адмирал Кузнецов", вместо да плаща за неговото техническо обслужване и модернизация. През октомври 2018 г. случайно потъна единственият в Северна Русия док, където той можеше да се побере. В средата на 2019 г. Кремъл даде да се разбере, че ще се опита да го ремонтира, пише изданието.
В материала се отбелязва, че новите руски кораби като правило представляват ракетни корвети с водоизместимост не повече от 5000 т вода. Водоизместимостта на американските есминци е 9000 тона.
През 2018 г. ВМФ на Русия придобиха само 4 нови военни кораба, като всички те са от класа на корветите. Макар и малки, тези кораби притежават сериозна огнева мощ, подчертава The National Interest, като припомня, че преди няколко години кораби от този тип, въоръжени с
ракети "Калибър" атакуваха позиции на терористите в Сирия от акваторията на Каспийско море, без да напускат руските води.
Ако се съди по трансформацията, руският флот до голяма степен изостава по повечето показатели от ВМС на САЩ и Китай, прави извод изданието. През 2019 г. руският флот, по оценки на Пентагона, начислява 360 кораба. За сравнение, китайците разполагат с 624 военни кораба.
В същото време американският флот наброява общо 333 бойни кораба, но те средно са много по-големи от китайските и руските. Сумарната водоизместимост на флота на САЩ е 4,6 млн. тона, на Китай – 1,8 млн., а на Русия – 1,2 млн. тона.
В материала не се споменава подводната съставна на руския ВМФ.
Изданието резюмира, че извеждането от експлоатация големите кораби и заменянето им с кораби с по-малка водоизместимост (както нови, така и модернизирани) в Русия отразява тенденцията да превръща "някогашната водеща глобална сила в нов вид регионален флот".
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка