В Пентагона се притесниха от ръста на руското присъствие в Африка

Pan.bg 19 авг 2019 | 10:35 views (383) commentaries(0)
img
Източник:''Svodka.start.bg''; https://pogled.info/

Китай и Русия разширяват влиянието си в Африка, създавайки пречки пред САЩ при провеждането на военни операции и представляват заплаха за интересите на националната сигурност на САЩ, което тревожи Пентагона.
Това мнение изразиха бившият началник на Африканското командване на въоръжените сили на САЩ генерал от морската пехота Томас Уолдхаузер (на снимката), който подаде оставка преди месец, и неговият наследник Стивън Таунсенд. И двамата говориха на открито изслушване в Конгреса по-рано тази година и в писмени отговори на въпроси на Конгреса. Те заявиха, че има още по-лош сценарий - вероятно Африка ще падне под влиянието на Пекин и Москва.
Като аргумент генералите посочиха, че Русия вече оказва влияние върху 10 африкански държави и Китай възнамерява да изгради допълнителни военни бази на континента.
Изданието пише, че Пекин и Москва непрекъснато укрепват своите икономически връзки в цяла Африка, увеличавайки дипломатическото си влияние. За 40 години търговията между Китай и Африка е нараснала от 765 милиона до 170 милиарда долара, 39 от 54 африкански страни вече са се присъединили към инициативата на Пекин „Един пояс, един път”.
Търговският оборот между Русия и африканските страни от 2009 г. до 2017 г. също рязко се е увеличил: от 5,7 милиарда долара до 17,4 милиарда долара. Посочва се, че Русия агресивно насърчава сътрудничеството в изграждането на съоръжения и технологии за ядрена енергия, проекти в нефтения и газовия сектор.
В същото време влиянието на тези страни върху Африка в областта на културата и във военната сфера нараства. Пентагонът твърди, че руските частни военни компании работят в 15 африкански страни.
По-конкретно се говори за ситуацията в Централноафриканската република, където „Русия увеличава влиянието си чрез разширяване на военното сътрудничество, включително даряване на оръжия, така че да получи достъп до пазари и право на извличане на полезни изкопаеми“.
„С минимални инвестиции, Русия използва такива лостове като частните военни компании „Вагнер”, смята Уолдхаузер.
Според него президентът на Централноафриканската република Фостен-Арканже Туадера наскоро назначи "свой руски съветник по националната сигурност".
Таунсенд в речта си каза, че Китай, в сравнение с Русия, представлява по-малка заплаха за превъзходството на САЩ в Африка, но предположи, че влиянието на Китай скоро ще засенчи руското влияние.
В отговор Африканското командване на въоръжените сили на САЩ предприе петгодишен план за противодействие на „нарастващото присъствие” на Китай и Русия
на континента.
В същото време Уолдхаузер и Таунсенд твърдят, че Русия и Китай в своите действия се ръководят от „неизменните си“ мотиви, а САЩ действат „от добри намерения“.
„Трудно е да се докаже, че някоя от тези велики сили наистина отчита интересите на Африка и ѝ желае доброто. Действията на Америка просто не могат да се считат за алтруистични, защото след атаките на 11 септември нейната твърде милитаризирана външна политика всъщност е тясно свързана с нарастването на насилието на континента, а не с неговото възпиране ", коментира на свой ред помощник-ръководителят на програмата и изследовател на Центъра за Външна политика Теми Ибирогба.
В същото време порталът посочва, че военната активност на САЩ в Африка се е засилила рязко и в същото време ключовите показатели за нивото на сигурност и стабилност на континента рязко са спаднали.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Login

Remember me on this device

Registration Forgotten password
eXTReMe Tracker