Warning: getimagesize(): php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Не е известно името на услугата in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Warning: getimagesize(http://new.glasove.com/public/olmdsvhwew/upload/image/GALYA/GGjuly19/%D0%B7%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B81.jpg): failed to open stream: php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Не е известно името на услугата in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Дедлайнът за примирие с Москва вече пари под краката на Зеленски

Pan.bg 22 юли 2019 | 00:39 views (663) commentaries(2)
img Гласове

„Търпението на Запада по отношение на Украйна се изчерпва, критичната ситуация в икономиката изисква най-скорошно прекратяване на войната и военните разходи, умората на населението от военно-мобилизационното напрежение достига краен предел. Но най-важното – за Киев неумолимо се приближава срокът за въвеждане в експлоатация на газовия проект „Северен поток -2“. Заедно с Турски поток той, както основателно се опасяват в Киев, може окончателно да развърже ръцете на Русия за по-активни действия по украинския въпрос. Именно затова отборът на Зеленский ще се постарае да се помири с Москва до 2020 година". Това коментира за Информационна Агенция „Новоросия“ историкът (кандидат на историческите науки) и публицист Дмитрий Лабаури.





Отборът на новия президент на Украйна опипва почвата за сближаване с Москва след молбата на политическия съветник на партия „Опозиционна платформа – За Живот“ на Медведчук към руския премиер Дмитрий Медведев за отмяна на част от анти-украинските санкции, включително и тези, свързани с „разузнавателните“ действия на правителството на Украйна. Това коментира за Информационна Агенция „Новоросия“ историкът (кандидат на историческите науки) и публицист Дмитрий Лабаури.



Напомняме, че по време на новата визита в Москва Медведчук помоли Медведев да отмени санкциите срещу украинските предприятия.



„Върнахме се на темата за тарифите и цените на газа, към отделни въпроси. Помолихме да се продължи, макар и засега в едностранен порядък, с отмяната на санкциите, които се отнасят до украинските предприятия“, каза украинският политик.



Според събеседника на Агенцията има съмнения, че Медведчук е действал по лично усмотрение, огласявайки тази молба.



„В момента, както от страна на Украйна, така и отчасти от руска страна наблюдаваме активна фаза на сондажите за формиране на такава позитивна платформа, на която може да се стъпи за финалния стадий на преговорите по замразяване на конфликта в Донбас.



Предложението на Медведчук, за когото в Украйна е прието да се мисли като за „кум на Путин“ и който неизменно се изявява в ролята на посредник при контактите на Киев с Кремъл, е поредният опит на новата украинска власт да опипа почвата за сближаване с Москва. Съмнявам се, че Медведчук действа по свое лично усмотрение. Неговите действия произтичат от логиката на политиката на новия украински президент. Зеленский е прагматик, той отлично осъзнава липсата на перспектива за Украйна от продължаване




на конфликта в Донбас и затова, уверен съм, ще се постарае да сложи край на войната в най-близко време. Разбира се, той ще се опита да направи това по такъв начин, че да избегне загубата на имидж и обвиненията от страна на нацисткия лагер в капитулация пред Русия.



Поради това, поне до парламентарните избори, личната реторика на Зеленский в отношенията с Русия ще бъде максимално войнствена, интензивността на обстрела в Донбас ще се запази висока, а преговорния процес, както досега, ще тъпче на място. Но зад този екран Москва и Киев активно ще проработват въпросите, които касаят условията на примирието. Продължаващите терористични обстрелвания на населението и защитниците на Донбас просто ще бъдат използвани от Зеленский за шантаж и натиск над Русия и за демонстрация на „украинския патриотизъм“ вътре в страната. По този начин украинската страна ще се опита да си определи по-висока цена в преддверието на финалния кръг на преговорите с Русия“ – каза Лабаури.



Експертът отбелязва, че Зеленский не разполага със запас от време и ресурси, каквито е имал неговият предшественик Порошенко.



„Търпението на Запада по отношение на Украйна се изчерпва, критичната ситуация в икономиката изисква най-скорошно прекратяване на войната и военните разходи, умората на населението от военно-мобилизационното напрежение достига краен предел. Но най-важното – за Киев неумолимо се приближава срокът за въвеждане в експлоатация на газовия проект „Северен поток -2“. Заедно с Турски поток той, както основателно се опасяват в Киев, може окончателно да развърже ръцете на Русия за по-активни действия по украинския въпрос. Именно затова отборът на Зеленский ще се постарае да се помири с Москва до 2020 година.



И ние виждаме, че най-важните сигнали за готовност за примирие произлизат именно от украинска страна. Един от последните е предложението на Зеленский за преговори в разширен нормандски формат в Минск и първото телефонно обаждане на Зеленский до Путин. Кремъл безусловно ще подкрепя тези инициативи. Путин вече даде принципно съгласие за преговори в разширен нормандски формат с включени в него САЩ и Великобритания. Тези стъпки срещу своенравния „партньор“ ще бъдат продължени. Възможно е Русия дори да се съгласи на отстъпки по чувствителни, макар и второстепенни въпроси, касаещи отмяна на санкциите срещу Украйна, намаляване цените на енергийните ресурси или размяна на пленници и затворници. Всичко това ще бъде направено, в крайна сметка, заради едно единствено нещо – окончателното изпълнение от страна на Украйна на Минските съглашения в пълен обем, сърцевината на които е законът за особения статут на Донбаските републики като самоуправляващи се територии. Въпросният закон трябва да легализира въоръжените сили и администрацията на републиките, да им предостави широка културна автономия и пълна свобода на икономическа и външноикономическа дейност.



Ако той бъде приет и военните действия се прекратят на практика, конфликтът най-накрая ще премине към стадий на замразяване, а републиките от Донбас ще продължат развитието си по приднестровския сценарий. Юридически те ще се считат за територии на Украйна, а де факто – във военно, политическо, правно, културно-образователно, икономическо отношение – ще си останат, както досега, част от голяма Русия. По всичко изглежда, че в сегашните гео-политически условия не можем да разчитаме на повече. Всяка от страните накрая ще получи своята собствена реалност – Украйна ще потвърди номинални права над Донбас, а Русия, чрез особения статут на републиките и отворената си граница с тях, ще узакони фактическото им владение. Историята, разбира се, не стои на едно място – ще мине време и след тези стъпки безусловно ще последват следващи стъпки“ – завършва Лабаури.



Превод: Екатерина Грънчарова



Източник: https://novorosinform.org/781555
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  К во е туй? 22 юли 2019, 09:03
   
  5
   
  0

  "Дедлайнът за примирие с Москва вече пари под краката на Зеленски" Що е туй дедлайн и има ли той почва в нашия език? Г-жа Поптодорова краде кремчета,а вие крадете езика ни. Не Ви ли е срам?!?!

 2. #2
  Само трохи 22 юли 2019, 23:02
   
  1
   
  0

  Укропия вече е в руйна зрелост да се моли на Русия. Икономиката и въобще не е в състояние да издържи на военното напрежение съчетано с корупция и истеричен нацизъм. Идва времето когато нацистите в Западна Хохолия ще си платят за престъпленията. Това дървено желязо
  на съюз между нацести и евреи е на път да получи логичния си завършек ,тоест да се разпадне - вероятно и с кръв.Укропските евреи-хазари са прагматици и видяха,че от Авропата получават само потупване по рамото,ама евреина това не го грее,а иска печалба. Тръгнат ли двата потока хохолите увяхват като попикано мушкато защото руските пари от такси секват,а либерастията им подхвърля само трохи.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка