Мария Габриел се поизхвърли за суперкомпютъра и не спомена за сексроботите

Pan.bg 19 юни 2019 | 13:19 views (953) commentaries(3)
img
frognews.bg


Интересът към суперкомпютъра, с който ще се сдобие България срещу 18 млн, щеше да е огромен, ако еврокомисарят Мария Габриел беше споменала, че машината може да работи и по темата секс. Тя обаче реши да ни убеждава, че е уредила нещо изключително и уникално за Източна Европа и Балканите.

Българският суперкомпютър вероятно ще влезе в Топ 500, когато заработи през 2020 година. Но може и да не влезе. Което не е нито страшно, нито обидно. Защото по света има много суперкомпютри, тяхното количество и качество растат постоянно. Добре е, че страната ни върви по този път.

В Топ 500 на най-качествените суперкомпютри в света САЩ имат участие с над 30 машини. Веднага след тях са китайските компютри, Япония е трета. Германия в момента разработва може би най-новото чудо в тази технологична ниша, което ще заработи в края на 2019 година. Русия има три суперкомпютъра, което е доста скромно участие в Топ 500, но като качество един от тях - МГУ “Ломоносов-2”, е на на високо ниво, смятат експерти.

Най-мощните китайските машини Sunway TaihuLight и Tianhe-2 са вече в Топ 10. За първи път те изпреварват американските, като се има предвид, че американците работят по тези проекти още от 60-те години на миналия век.

Швейцария вече има свой представител в Топ 5 – компютъра Piz Daint. Плътно до него е американският Titan.

Класация по брой суперкомпютри притежание на отделни държави се прави от години. Безспорен първенец е САЩ със 169 ултра модерни машини (някои източници твърдят, че са над 200). На второ място е Китай със 160 (или над 190, според някои) суперкомпютъра. Неточните данни са заради неяснотата колко са супермашините при военните и тайните служби.

Следват: Япония – 33, Германия – 28, Франция – 18, Великобритания по 17 (или 20), Италия – 9, Южна Корея – 8, Канада – 6, Полша – 6 и т.н.

В годините, когато България е произвеждала компютри ИЗОТ 1014 Е е създаден българският суперкомпютър с производителност 100 милиона операции в секунда. По много показатели той изпреварва по онова време съветските машини от програмата „Елбрус“. Български компютър от този тип е монтиран в Института по космически изследвания на Академията на науките на СССР и на нея се извършва моделиране на траекториите на
космическите сонди Вега 1 и Вега 2.

През 2008 г. България е на 126-то място в класацията със своя първи суперкомпютър Blue Gene, разположен в Националния център за суперкомпютърни приложения. Към ноември 2009 г. е на 377-мо място, а към ноември 2012 той вече е извън първите 500 по производителност. Пише го в Уикипедия.

От юли 2016 г. в София Тех Парк работи клъстерът НЕСТУМ, базиран на компактна хомогенна PC архитектура с общо 768 процесорни ядра, всяко с по 4 GB оперативна памет (общо 3 TB), с теоретична производителност на изчисленията 23 347 Gflops.

Не е вярна информацията на българския еврокомисар Мария Габриел, че България е първата страна на Балканите и в Източна Европа, която ще ползва суперкомпютър. Полша, както вече стана ясно, има цели шест. Чехия и Румъния ползват руски суперкомпютър от две-три години.

Гърция участва в изработването на европейски суперкомпютър от 2016 година. През 2017 г. в Атина е пуснат и разрешен за посещения от туристи суперкомпютърът ARIS (Advanced Research Information System), който се превръща в истинска атракция.

През 2012 година Белград съобщава, че сръбският суперкомпютър „Парадокс“, който е разположен в Института по физика, е най-мощният към онзи момент на Балканите. Цената му е 1 млн евро. След модернизирането му той изпълнява над 40 000 милиарда операции за секунда. През 2016 година суперкомпютюрът в Белград вече е изпълнявал 8 пъти повече операции…

Общоизвестно е, че Китай прави гигантски крачки в производството на суперкомпютри. Те могат да участват с проектирането и създаването на хиляди сложни проекти и продукти. През 2017 година новина бе, че китайска фирма в бизнеса със суперкомпютри е произвела първият секс робот с изкуствен интелект. Моделката е красива, умна и добра, но много скъпа. Засега. Опитите за по-достъпен вариант продължават…

Мария Габриел много иска да блесне с това, което прави за България. Суперкомпютърът обаче бе употребен некоректно. Първо защото далеч не е нито първи, нито най-мощния на Балканите и в Източна Европа. Освен това суперкомпютъра нe е новост дори за България – да беше попитала родните учени. От всичко това излиза, че в името на личния си ПР заблуждава премиера Борисов, който доверявайки й се, започва да обяснява неща, които са далеч от истината.

Фрог нюз
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  Geocom 19 юни 2019, 13:34
   
  18
   
  0

  В годините, когато България е произвеждала компютри ИЗОТ 1014 Е е създаден българският суперкомпютър с производителност 100 милиона операции в секунда.

  Пък сега правим много хубави свирки на американците или на брюкселските чиновници.

  Новия лозунг е:
  Чрез свирки към прогрес

 2. #2
  социопат 19 юни 2019, 16:37
   
  10
   
  0

  Мария Габриел много иска да блесне с това, което прави за България. Суперкомпютърът нe е новост дори за България – да беше попитала родните учени. От всичко това излиза, че в името на личния си ПР заблуждава премиера Борисов, който доверявайки й се, започва да обяснява неща, които са далеч от истината. Е,НАЛИ ТРЯБВА ДА СЕ ПРАВИ НА ГОЛЯМА РАБОТА,ТА ЧАК И РОБЕРТО ВИОЛА БЕ ДОВЕЛА ПРИ ЦЕЦИ РИЗОВА.

 3. #3
  Ники 20 юни 2019, 11:38
   
  5
   
  0

  Смешна и необразована поне в областта на компютърните науки. Какво проивеждахме е вече минало, но все пак не твърде отдавна пак купихме "суперкомпютър", който сега спи някъде в някоя частна фирма. Да имаш още не значи, че можеш да го използваш -трябват всякъкви кадри, от тези изгонените, драги ББ.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка