Ядрени оръжия на Балканите! Защо, г-н Паси?

Pan.bg 11 мар 2019 | 09:50 views (1702) commentaries(21)
img Източник:"Otbrana.com'';Полковник от запаса доцент Гергин Гергинов

Тези дни известен интернет сайт публикува изказване на бившия външен министър Соломон Паси: „Притеснява ме излизането на Русия от ракетния договор със САЩ, нарушава се балансът. На Балканите имаме нужда от ядрени оръжия, които да гарантират мира така, както го правеха по време на Студената война”. В изказването му са засегнати няколко момента: излизането на Русия от Договора за ракетите с малка и средна далекобойност (ДРМСД), нарушаване на баланса, нужда от ядрени оръжия на Балканите, гарантиране на мира така, както го правеха по време на Студената война.

Изказаното от г-н Паси ще се опитам да анализирам без привързаност към каквито и да било „фоби” и „фили”, включително и към него. Поради това няма да се спирам на въпроса коя страна как заобикаля ДРМСД. Заобикаля, но все още формално не го нарушава, което се отнася и за САЩ, и за Русия. Тук г-н Паси е неточен, защото или не знае каква е същността на военно-техническата страна на спора между двете страни, или преднамерено обвинява, без да има основание за това. И в двата случая изказаната идея не му прави чест.

След като няма развръщане на ракетни комплекси, въоръжени с ракети с малка и средна далекобойност, не може да се твърди, че има нарушаване на баланса. САЩ заявяват, че на полигона „Капустин яр” е дислоциран ракетен дивизион, комплектуван с крилата ракета 9М729 „Новатор”. Ако това е така, то е нарушаване на ДРМСД. Но САЩ разполагат с модернизирани спътници за оптико-електронно разузнаване КН-11,Block III „Improved Crystal” (или ”Ikon”). Те предават образ в реално време с висока разделителна способност, позволяваща да се следи дейността дори на отделния боец, да не говорим за машините от състава на ракетен дивизион.

На САЩ нищо не им пречи да покажат снимки на макар и отделни елементи от дивизиона. Но те не го правят, което означава, че нямат такава информация и следователно на думите им не може да се вярва. Поради това, щом няма развръщане на ракетни комплекси от този клас, не може изобщо да се говори за нарушаване на баланса. Ето защо твърдението на г-н Паси може да бъде резултат от неточно изразяване, което също не говори добре за него.

„На Балканите имаме нужда
от ядрени оръжия, които да гарантират мира така, както го правеха по време на Студената война”.

Кои страни от Балканите има предвид г-н Паси?

Нека тръгнем от Турция – на нейна територия имаше американско ядрено оръжие. Според интернет изданието Euractiv от 8 август 2016 г. САЩ са започнали да превозват авиобомби В-61 от авиобазата Инджирлик в базата за ПРО в Девеселу, Румъния. Пентагонът отказва коментар, Турция не реагира, а Румъния опровергава достоверността на публикацията.

Гърция имаше американско ядрено оръжие на своя територия, но САЩ започнаха да го изтеглят през 2001 г., вероятно поради ясната политика на страната в защита на националните интереси. През 2017 г. се появиха съобщения, че САЩ ще преместят ядрените бомби В-61 от Инджирлик в базата Араксос, Пелопонес. Гръцката общественост реагира бурно, а властите категорично опровергават събщението.

Засега нека оставим настрана Северна Македония и другите страни от Балканите, които са по-далеч от нас. Сърбия стана самостоятелна държава след разпадането на Югославия. В периода 24 март –10 юни 1999 г. самолетите на 14 страни-членки на НАТО осъществиха освободителната настъпателна въздушно-морска-космическа операция „Съюзническа сила”. Самолетите им извършиха 38 хил. бойни полети, от които 10 хил. бомбардировъчни. Изстреляни са 3000 крилати ракети и са хвърлени около 24 хил. авиобомби, част от тях снарядени с обеднен уран. Всъщност това е радиоактивен изотоп на уран 238, който след разрив на авиобомбата се разпрашава и радиоактивно заразяват местността - периодът на полуразпад на обеднения уран е 4.5 млрд. години!

Твърди се, че над територията на Сърбия са разпрашени 15-20 т обеднен уран.

Използването на обеднен уран е потвърдено от тогавашния официален представител на НАТО Джими Шеа и предизвиква силно безпокойствие в редица страни, включително и в Организацията по охрана на околната среда (UNEP) на ООН. Посоченото количество замърсява водата и почвата не само в Сърбия, но и в съседните страни. Установено е, че значително са се увеличили заболяванията както в Южна Сърбия, така и в Ирак, над чиято територия през 1991 и 2003 г. са взривени около 2400 тона такива боеприпаси. Днес смъртността сред населението на Ирак и съседните страни се е увеличила между 8 и 16 пъти. Нещо повече, в Италия заболяват войници, които са служили в Косово само три месеца. Такива случаи има сред военнослужащите и в други европейски страни. От 2018 г. в Сърбия подготвят съдебен иск към 14-те натовски държави, бомбардирали страната, за възмездяване на нанесените щети.

В Сърбия знаят всичко това и да се мисли за разполагане на ядрено оръжие на нейна територия, ако г-н Паси има предвид и тази страна, е просто нереално –

сърбите засега не желаят да чуят за НАТО. И са прави.

Защо привеждам тази информация? Защото искам да се разбере, че опасността от съвременните конвенционални оръжия е огромна, а последиците от ядрените е невъзможно да се опишат! Погледнете, г-н Паси, снимки от изпепелените Хирошима и Нагазаки и, ако не сте разбрали, ще разберете за какво става дума и до какво би довела вашата идея за страната ни.

Защо ви казвам всичко това, г-н Паси? Защото не сте военен, а такива хора много леко оперират с понятия като ядрено оръжие, война и др. Защото искам да разберете, че политически е много леко да обвиняваш, обяснявайки определен процес както ти е удобно или както ти е наредено, но има сериозни неща, с които дори на думи не трябва да се злоупотребява.

Излиза, че г-н Паси под израза „Балканите” има предвид България.

Знае ли г-н Паси как се гарантираше мирът по време на Студената война? Известен ли му е обемът на „ядрения меч”, който висеше над главите на хората от полуострова? Няма да изброявам силите и средствата, съсредоточени от двете враждуващи страни на Балканското стратегическо направление, защото те вече са минало.

Бих попитал г-н Паси: нима иска това да се повтори отново? Този път с разполагането на няколко десетки ядрени боеприпаса, да се изправим срещу ракетно-ядрена сила, с която дори САЩ не се решават да воюват открито. Знае ли той, че при евентуален конфликт Русия-НАТО още в първите минути ще бъдат унищожени важни обекти на наша територия, като предоставените безвъзмездно летища Граф Игнатиево, Безмер, полигона Ново село, Чаралица, базата на ВМФ Атия, ако бъде предадена на САЩ или на НАТО. Те могат да бъдат неутрализирани с конвенционално оръжие, но ако на тях или на друго място има складирано ядрено оръжия? На какво ще заприлича тогава родината? Такава участ ли готви той на хората, гласували му доверие преди време да ръководи международната й политика?

Идеята на г-н Паси е очевидно неразумна.

Впрочем защо пък да е неразумна? От гледна точка на престиж, нали сме лидер на Балканите, не може в Румъния да има ракетна ПРО база и в нея може би авиобомби В-61, а при нас да няма. При това като съюзници на НАТО защо да не приемем ядрено оръжие и да не привлечем с това към себе си няколко самолета МиГ-31К с ракета „Кинжал” или пък няколко крилати ракети 3М14 „Калибър”? Трябва да сме съпричастни. Дори можем на бъдещите ядрени специалисти от САЩ да предоставим безвъзмездно няколко плажа на морето или пък, например, Банско. Нали и те ще са съпричастни към

нашата безопасност, която ще бъде осигурена при необходимост чрез боеприпаси с обеднен уран.

Но това вече са подробности.

Възможно ли е все пак г-н Паси преднамерено да провокира реакцията на обществеността, имайки предвид някакъв не толкова отдалечен във времето план? Не казвам, че някой му е възложил такава задача. Не, но напълно е възможно.

Бих напомнил на г-н Паси, че играта с огън е опасна, особено с ядрен.


Все си мисля, че изказаната идея е в разрез с авторитета на г-н Паси като сериозен политик, независимо по какви подбуди я оповестява. Навярно ще бъде добре да обясни на българите, че това е грешка от негова страна и дори, напротив, че е яростен противник на „ядрена” България. Защото на грешката има и прошка! В противен случай остава неприятното чувство за липса на каквато и да е заинтересованост към съдбата на България. Или може би тя не е негова страна.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 21

 1. #1
  Сей земеделецо 11 мар 2019, 11:02
   
  8
   
  2

  Аз пък предлагам да сеем повече боб. И люти чушки. Евентуалните ни врагове ще го имат предвид!

 2. #2
  Веселото село 11 мар 2019, 12:57
   
  2
   
  4

  Ще се наядем с боб с люти чушки, сваляме гащите и почваме да пърдим срещу враговете на България.!

 3. #3
  до 2 11 мар 2019, 13:51
   
  7
   
  1

  Това е вече открита заплаха!

 4. #4
  Geocom 11 мар 2019, 14:24
   
  23
   
  7

  Отговор на коментар: #1

  А американците като разположат ракетите си да не би да си мислиш че ще ти дадат достъп до тях че да стреляш "по враговете на България".

  Единственото е че американците ще могат да стрелят "по враговете на САЩ" от българска територия и съответно нашата територия ще поеме ответния удар за радост на американците (че няма да са те) или превантивния.

  Е да но някои само за да угодят на господарите са съгласни държавата им да изчезне.

 5. #5
  асенизация на вредители 11 мар 2019, 15:53
   
  8
   
  24

  Отговор на коментар: #4

  и най-вече лайна като теб ще бъдат терминирани!

 6. #6
  до 4 11 мар 2019, 16:49
   
  5
   
  19

  Що бе - пусни го да си ходи в матушката. И без това е навикнал на кочина.

 7. #7
  полковникът 11 мар 2019, 17:21
   
  8
   
  1

  По-горе ген. Боцев доложи, че в България не е имало ядрено оръжие под никаква форма (с което съм съгласен). Г-н Гергинов, като н-к кат. 18 на НВАУ-Шумен и експерт-анализатор по в.-технич. въпроси, какво е мнението ви?

 8. #8
  ВВС ветеран 11 мар 2019, 18:38
   
  3
   
  19

  Доста наивна статия за един доцент о.з. полковник. С опити да генерира военна психоза. Явно не му е ясно как функционира НАТО и как се вземат решения по ядрената политика на Алианса. Г-н Гергинов, вече отдавна не сме във Варшавския договор. А между другото в България в три строго секретни обекта са се съхранявали ядрени бойни глави, след 1963 г. поетапно за прибрани в СССР. Но г-н Гергинов ще каже, че не знае.

 9. #9
  Geocom 11 мар 2019, 20:25
   
  14
   
  8

  Отговор на коментар: #5

  Сигурно тъпите соросоиди няма да бъдете терминирани.

  Прост народ - слаба държава.

 10. #10
  Н. Лишев 11 мар 2019, 23:28
   
  16
   
  4

  В помощ на експертите, които не са разбрали какво е НАТО и чий интереси защитава:
  - НАТО е силова структура, издържана с парите на гражданите, управлявана от "демократично" избраните от тях правителства на най - силните държави, принудени да използват НАТО за постигане целите на Частните банкери, които с държавни заеми контролират правителствата , избрани от гражданкте на държавите.
  Връх на наивността на индивидите е варата, че НАТО ще ги пази.
  Те /"гражданите"/ само ще плащат, за да бъдат пазени тези, които ги ограбват, което е пък връх в хилядолетното развитие на Робовладелството.

 11. #11
  Що бе? 12 мар 2019, 00:09
   
  2
   
  0

  Що се отказахте от бобеца? Това музикално растение!
  То друго не ни отива!

 12. #12
  Затова, защото... 12 мар 2019, 00:45
   
  12
   
  6

  Затова, полковник Гергински, защото пасито нито е господин, нито е българин. Даже не е и евреин, за какъвто се пише... А само едно комплексирано мелезче, копеле, според талмуда, син на диабло, роден от българка... Затова е готов да затрие и българи и евреи в България, в интерес на господаря си - дяволът, който му плаща.

 13. #13
  От сиело 12 мар 2019, 09:35
   
  1
   
  1

  Ами па де не са къпим тугава. Никой неме дани иска. И ше бега ут далеку.

 14. #14
  ккк 12 мар 2019, 10:12
   
  6
   
  12

  Отговор на коментар: #9

  gaycom4e слаба халка - прост русофил

 15. #15
  НЕМИЛ-НЕДРАГ 12 мар 2019, 12:08
   
  7
   
  5

  НЕНАВИЖДАМ ПРЕДАТЕЛИТЕ (натовците)- ФАТМАКЪТ румИн и еврейчето соломон паси,
  А те "СЛУЧАЙНО" СА приятели....!!!

  АЗ ИСКАМ ЯДРЕНО ОРЪЖИЯ,АМА ПОД БЪЛГАРСКИ КОНТРОЛ ,ЗА ДА СДЪРЖАМЕ
  ПОТЕНЦИАЛНИЯТ АГРЕСОР турция....!

  НО ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ ПОД "натовски"(американски) КОНТРОЛ НИ ПРАВИ СЪВСЕМ ОСНОВАТЕЛНО ЦЕЛ ЗА РУСКИТЕ РАКЕТИ!

  СМЪРТ ЗА ЦИОНИСТИТЕ!

  БОГ ДА ПАЗИ СВЕТЪТ ОТ юдеите( u$a, gb ,yisrael )!

  АДОЛФ БЕШЕ ПРАВ ЗА тях!!!

 16. #16
  Защото ,затова 12 мар 2019, 12:32
   
  4
   
  12

  Отговор на коментар: #12

  простите балхари лапахте 500 лета османския меч

 17. #17
  до 10 12 мар 2019, 14:32
   
  4
   
  8

  Това във "Ватнишко Дело" ли го прочете?

 18. #18
  коментари от glasove.com 12 мар 2019, 17:07
   
  12
   
  2

  Бай Иван на 05.03.2019 в 09:46
  Тази мръсна гад Сюлейман Паси трябва незабавно да бъде подведен под съдебна отговорност за подбудителство към война! В наказателния кодекс има достатъчно текстове по които това да стане и този войнолюбец да бъде озаптен зад решетките, а не да му се дава думата по телевизиите! Навремето ни вкара в мръсната война в Ирак и Авганистан, а после и в НАТО,Този мръсник иска да ни подпали чергата и ако всички кротко си го слушаме и си траем и това неминуемо ще стане! На времето той и такива идиоти като него направиха команден център на НАТО сградата на военното министерство точно срещу болницата "Пирогов" в центъра на София! Известно е, че при една война първи биват поразявани командните центрове. Ха познайте сега какво ще остане със София и България при удар на ракета с ядрен заряд по този команден център? Ще припомня, че София има 2,5 милиона жители-тоест половината българско население! Продължавайте да си траете! „Майната му на православието“ не познава НАКАЗАТЕЛНИЯ КОДЕКС: Чл. 407. Който върши по какъвто и да е начин пропаганда за война, се наказва с лишаване от свобода до осем години. Чл. 408. Който пряко или косвено, чрез печат, слово, радио или по друг начин се стреми да предизвика въоръжено нападение от една държава върху друга, се наказва за подстрекателство към война с лишаване от свобода от три до десет години. Чл. 409. (Изм. – ДВ, бр. 153 от 1998 г.) Който планира, подготвя или води агресивна война, се наказва с лишаване от свобода от петнадесет до двадесет години или с доживотен затвор без замяна. Чл. 415а. (Нов – ДВ, бр. 92 от 2002 г.) Който предприема военни приготовления за използване на ядрено, химическо, бактериологическо, биологично или токсично оръжие като метод за водене на война, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години. Чл. 419а. (Нов – ДВ, бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.05.2011 г.) (1) Който по какъвто и да е начин оправдава, отрича или грубо омаловажава извършено престъпление против мира и човечеството и с това създаде опасност да се упражни насилие или да се създаде омраза срещу отделни лица или групи от хора, обединени по раса, цвят на кожата, религия, произход, национална или етническа принадлежност, се наказва с лишаване от свобода от една до пет години. Тези престъпления не се погасяват по давност. Все някога възмездието ще дойде.
  Фриц Клингенберг на 05.03.2019 в 15:53
  Юда и Чест ?!?!?! Този о.з. п-к, доцент, д-р ... ки ги дрънка ... по Дяволите ?!?!?! Човекът "работи" за пари! Нещо като Гъз под наем Е.
  Искариотски на 05.03.2019 в 16:00
  Напротив! Напротив! Той си има родина и тя се нарича Космос. Той е космополит и има само един /финикийски/ Идол ... Мамона.


  НАКАЗАТЕЛЕН КОДЕКС НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ на 06.03.2019 в 14:38
  Бай Иван на 05.03.2019 в 09:46//////////////////////// "Чл. 415а. (Нов – ДВ, бр. 92 от 2002 г.) Който предприема военни приготовления за използване на ядрено, химическо, бактериологическо, биологично или токсично оръжие като метод за водене на война, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години." //////////////// ИЗКАЗВАНЕТО НА СОЛОМОН ПАСИ ЗА РАЗПОЛАГАНЕ НА ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ Е ПРЕСТЪПНО И ОТВРАТИТЕЛНО. /////////////////https://www.lex.bg/laws/ldoc/1589654529


  Блага на 07.03.2019 в 10:13
  Паси сериозен политик?! А бе авторът с ума си ли е?

 19. #19
  изсраел ерец 12 мар 2019, 18:00
   
  2
   
  12

  Отговор на коментар: #18

  православен скот какво става а
  вече не ви държи давате фира

 20. #20
  изсраел ерец 12 мар 2019, 21:36
   
  1
   
  6

  най-обичам афро-американски бургии до ме порят отзад пък може и за пари.

 21. #21
  veteran 13 мар 2019, 11:38
   
  8
   
  2

  На Соломончо му се иска пак да пророни няколко крокодилски сълзи от умиление че има ядрени оръжия на САЩ в България. Затова са му приказките за ядрено оръжие. Умира от кеф да има американски бази у нас, да сме във вечна вражда със съседите и големите, да ходим вечно по ръба на ножа. А той и цялото котило около него да се пъчат че са спасители на нацията

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка