Япония и Камбоджа съвместно ще помогнат за разминирането на Украйна

Pan.bg 07 юли 2024 | 19:12 views (242) commentaries(0)
img
pan.bg

Двете страни създадоха проект за обмен на знания и технологии в областта на разминирането, съобщи японският външен министър Йоко Камикава. Неговата цел е да подпомага други държави, включително Украйна, в разминирането.

Японският външен министър Йоко Камикава обяви в събота, 7 юли, съвместен проект с Камбоджа за обмен на знания и технологии в областта на разминирането по света, включително в Украйна, пише агенция АР. Ръководителят на японското външно министерство съобщи това по време на посещение в Камбоджанския център за противоминни действия в Пном Пен, който беше създаден през 90-те години на миналия век след дълга гражданска война в тази югоизточна страна. През онези години центърът беше изправен пред задачата да се справи с приблизително 4-6 милиона мини и други неексплодирали боеприпаси, разпръснати из провинцията след войната.

„Камбоджа, която стабилно върви напред в разминирането в собствената си страна, сега е лидер в борбата срещу мини в целия свят“, каза Камикава, добавяйки, че Япония последователно си сътрудничи с Камбоджа в това отношение. По-специално, според нея, следващата седмица в рамките на проекта ще бъдат подписани документи за прехвърлянето на голяма сапьорна машина в Украйна, а през август украинските сапьори ще преминат курс на обучение в Камбоджа за нейното използване.

Камбоджа е световен лидер в разминирането

Камбоджа е световен лидер в технологиите за разчистване на мини, а нейните сапьори се смятат за едни от най-опитните. След управлението на Пол Пот и последвалата гражданска война, тази страна е най-силно минирана в света. От деветдесетте години насам няколко хиляди камбоджански сапьори са участвали в различни мисии на ООН за разминиране - предимно в Африка и Близкия изток.

От 2022 г. Камбоджа започна да обучава сапьори от Украйна - обучението се провежда в самата Камбоджа, както и в Полша. След началото на пълномащабната военна инвазия на Русия в Украйна, тогавашният премиер на Камбоджа Хун Сен остро осъди действията на Кремъл – въпреки факта, че Камбоджа традиционно подкрепя Русия и Китай. „Камбоджа винаги е срещу всяка страна, която нахлуе в друга страна“, каза Хун Сен тогава.

Няколко други държави, включително Съединените щати и Германия, вече са предоставили и продължават да оказват помощ на Украйна в разминирането, отбелязва АР.

В Украйна вече има над 100 кв. км минирана територия

Неправителствената организация Landmine Monitor посочи Камбоджа и Украйна сред девет държави с „масивно“ замърсяване с мини в своя доклад за 2022 г., което означава, че има повече от 100 квадратни километра неразчистени минни полета.

Съгласно данни на АР, от края на боевете в Камбоджа около 20 000 души са били убити и около 45 000 са ранени от останали от войната експлозиви, въпреки че средният годишен брой на загиналите е спаднал от няколко хиляди до по-малко от 100. Въпреки активната програма за разминиране, много опасни боеприпаси остават на място, представлявайки опасност за жителите на селата.

Източник: DW Снимка: Ahn Young-joon/AFP

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка