Преди 200 години Русия и САЩ си поделят Северна Америка

Pan.bg 19 апр 2024 | 19:12 views (531) commentaries(0)
img
Международно призната граница. Преди 200 години Русия и САЩ си поделят Северна Америка
Споразумението от 1824 г. установява границите на руската Аляска. Отдалечен район с няколкостотин заселници е официално признат за неразделна част от огромната империяНа 17 април 1824 г. Русия и Съединените щати подписват първия договор в своята история - „Конвенцията, сключена в Санкт Петербург между Императора на цяла Русия и правителството на Съединените американски щати за непоклатимо запазване на приятелските отношения между тях." Приятелството предполагаше отчитане на интересите на другия: руснаците се съгласиха да не се заселват на юг от 54°40' северна ширина в Аляска, а американците се съгласиха да не се заселват на север от нея. Но какво да кажем за постоянството? Свободата на корабоплаването и риболова във водите на другата страна беше установена само за период от 10 години.


И преди това руснаците имаха оплаквания срещу американците - заради слухове за тласкане на индианците тлингити да нападнат Русия. По-късно експлозивният икономически растеж в Съединените щати поставя руските колонии в неизгодно положение. Страхувайки се, че американците ще построят железопътни линии и ще направят отбраната на Аляска невъзможна, правителството на Александър II решава да продаде полуострова. Но през 1824 г., при Александър I, всичко беше различно: Русия се надяваше да остане, за което създаде външна база за доставки - Форт Рос в Калифорния и дори се опита да се закрепи на Хаваите. Едва след смъртта на ентусиаста на руската Америка Николай Резанов усилията на Русия в Новия свят започват да намаляват.
Империя на честните платна

Пробивът на Русия към Новия свят до известна степен се определяше от страха да не бъде ударен в тила. През 1787 г. френският мореплавател Жан-Франсоа дьо Лаперуз, плавайки от южните морета, акостира далеч на север край бреговете на Камчатка, оставяйки отпечатък на картата под формата на „широкия пролив Лаперуз“. Санкт Петербург, който беше във вражда с Париж, смяташе, че неговите интереси са засегнати. Екатерина Велика нареди изпращането на голяма руска експедиция в Тихия океан с правото да създава селища по бреговете - мисията Муловски. Разполагането на силите почти доведе до голям сблъсък в океана с участието на трета страна - испанците. Но избухването на войната в Европа едновременно с Турция и Швеция принуди Екатерина да отложи плановете си.


Частните предприемачи, които в продължение на шест десетилетия навлизаха в Аляска и се връщаха с основния продукт – кожите – мислеха по различен начин. Те уловиха намеците на Катрин в движение. Най-авантюристичният от индустриалците, Григорий Шелихов, акостира с хората си на остров Кодиак край бреговете на Аляска и основа там селището Павловская Харбър. Пристанището прераства в първата столица на Руска Америка, която Шелихов възнамерява да включи в тихоокеанската транспортна мрежа, за да я превърне в печеливш търговски център. Но руснаците вече имаха конкуренти в лицето на британците с техния развит флот - енергичната конкуренция за кожа пламна.

Около 1790 г. Шелихов заповядва да се справят с британците, които за кратко пристигнаха в Кодиак, но бяха спряни от неговия мениджър, търговецът от Каргопол Александър Баранов. Размяната на атаки между тях влезе в историята на Руска Америка. Шелихов поиска да удари британците без предупреждение. Баранов, който контролираше ситуацията на място, му отговори: „...Вашето порицание разкрива безграничната алчност на личния интерес, как можете да се надявате, че ще наруша свещените права на гостоприемството и човечността. Баранов и британският капитан пиха заедно - ударът на търговските конкуренти не се състоя.


Отношенията с чужденците все още се усложняват, когато Баранов и хората му се опитват да проникнат дълбоко в континента. През 1799 г. неговият отряд, придружен от алеути, основава крепостта Свети Михаил в Аляска близо до места, обитавани от тлингити, които поддържат връзки с американски търговски компании. Срещата беше изпълнена с последствия, които никой не можеше да изчисли. През 1802 г. тлингитите нападат огромната Руска империя. Опитвайки се да разбере какво се е случило (инвазията струва живота на най-малко 215 алеути и 75 руснаци), Санкт Петербург започва да подозира американска намеса. Поради продължителността на комуникацията на Русия отне повече от година, за да отговори. През 1804–1805 г. тлингитите са победени, губейки оръжия и религиозни предмети, които са изпратени в Кунсткамерата на Санкт Петербург. Но триумфът върху пепелта беше без радост. Първоначалната крепост Свети Михаил лежеше в руини. В отговор на унищожаването му, Баранов и хората му се преместват няколко километра по-навътре в земите на тлинкитите и основават последната столица на Руска Америка - Ново-Архангелск.
Западен морски път

Действията на пионера от Санкт Петербург са наблюдавани от голямо частно предприятие - Руско-американската компания (RAC), на която държавата през 1799 г. отстъпва част от административните права в Новия свят. Николай Резанов, който оглавяваше де факто RAC, търсеше изход от логистичната задънена улица. От 1797 до 1802 г. нито един кораб не пристигна от Русия в Аляска. При недостиг на основни ресурси бъдещето на селищата зависеше от чуждестранни доставки - британски и американски, тоест те буквално висяха на косъм.

През 1803 г. започва първото руско околосветско пътуване на Крузенштерн и Лисянски, една от точките на което е Кодиак, а сред задачите е доставката на основни стоки за колониите в Новия свят. През първите десетилетия на 19 век Русия екипира около 50 подобни, но по-малко известни експедиции, включително с цел да достигне север през юг и да реши проблема със снабдяването на Аляска сама. Резанов, участник в едно от търговско-географските пътувания, кацна наполовина в Калифорния, където му хрумна идеята да построи руски търговски пункт на местния бряг - това значително ще съкрати пътуването. През 1810 г. служителят на RAC Иван Кусков пристига по стъпките на своя шеф; той изследва крайбрежието пет пъти, преди да основе руско селище в Калифорния, Форт Рос, през 1812 г.
Прочетете също
При напускането си Наполеон поставя мини под Кремъл. Какво стана след това?

Изграждането на Форт Рос с право се смята за съвместен подвиг на руснаците и алеутите, които се приземяват леко, без товарни животни и са били принудени да влачат дървен материал на гърба си, за да построят селото. Крепостта, оградена с палисада, се смяташе за селскостопански пост за руска Аляска, в пълно съответствие с думите на съвременника В.И. Потехин: „Близо до селото бяха основани няколко зеленчукови градини, където бяха засадени картофи, ряпа, репички и маруля за първия експеримент, който се оказа много добър.“ Но Кусков скоро се сблъсква с предизвикателство: това, което е повече от достатъчно за заселниците, които променят умерения климат на тропически, не е достатъчно за нуждите на руската Аляска. Територията трябваше да бъде разширена, но това не се получи - земята вече беше разделена между индианците и испанците.

Останалата част от 1810-те минава за изграждане на отношения и с двамата. Индианците бяха първите, които признаха руснаците: през 1817 г. Кусков, сам женен за индианка, уреди напрежението с местните племена, като получи от тях законно изпълнимо преотстъпване на права върху земята на Форт Рос. Регулирането на отношенията с Испанската империя се оказа по-трудно: това не беше постигнато до 1820-те години, когато неочаквано изчезна от картата, отстъпвайки място на Мексико. Не намирайки решение, което да устройва всички, руснаците и испанците все пак се въздържаха от конфликт - и отново това може да се припише на Кусков, който уреди размяната на руски брадви за семена от местни растения, необходими за обработваемата земя на Форт Рос, и успя да търгува.


Когато Иван Кусков напуска Форт Рос през 1821 г., бъдещето на Руска Америка изглежда сигурно. Но минават само няколко години на съдбата да обърне гръб на колонистите. Участието на служителите на RAC във въстанието на декабристите настрои император Николай I срещу компанията. А победата на мексиканските революционери (императорът отказа да признае техния режим) над испанската монархия доведе регионалните отношения до задънена улица.

RAC, който започна като акционерно дружество, се превърна в държавен монопол. За това се разказва една басня: уж Николай I, разпитвайки декабриста Рилеев, го попитал за мястото му на работа и, като чул „Руско-американска компания“, се пошегувал: „Е, събрахте добра компания за себе си там“. В акционерното дружество, според царя, е необходимо спешно да се възстанови редът. В същото време интересът на империята към развитието на селища в Новия свят постепенно започва да намалява.
Калифорния за един час

Форт Рос е първият, който сваля руския флаг - през 1841 г. В предишните години селището не показваше много надежди: търговията с кожи стагнира заедно с упадъка на цялата икономика на руския Нов свят. Но вече 10 години след продажбата на американския предприемач Джон Сътър стана ясно колко бърза Русия: в близост до крепостта бяха открити златни находища.
Прочетете също
Да останеш в каретата и да избягаш? Последните мигове на Александър II

Като по зла ирония същият сюжет се повтори и с руската Аляска. През 1867 г. по съвет на великия княз Константин Николаевич Александър II го отстъпва на САЩ на символична цена - около 5 цента на хектар земя. А през 1890 г. на полуострова е открито и злато, което повече от изплаща разходите на купувачите.

На 30 март 1867 г. американският флаг е издигнат в Ново-Архангелск. Ежегодният местен празник в тази чест (с участието на актьори в ролите на руснаци в долнопробни ушанки и моряшки костюми) след век и половина създава впечатление за гибел. Но реалността не е толкова мрачна. След като напусна Аляска, Русия остави православната култура на бившите си съюзници - алеутите. И днес, достигайки до градовете на Аляска по вода, пътешественикът се натъква на куполите на църкви в руски стил - на земя, която продължава да прилича на Русия.

Игор Гашков


източник

тасс

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка