В Киев твърдят, че в Германия са открити над 160 деца, които се считат за „депортирани в РФ“ /СНИМКА/

Pan.bg 17 апр 2024 | 19:44 views (941) commentaries(0)
img pan.bg

Ръководителят на Националната полиция на Украйна Иван Виховски твърди, че благодарение на сътрудничеството с немски колеги в Германия е установено местонахождението на повече от 160 украински деца, които, според него, се считат за „депортирани в Русия“.

„Благодарение на нашето сътрудничество с германските правоприлагащи органи <...> местоположението на 161 украински деца в Германия е установено“, цитират Виховски в съобщение на страницата на ведомството във Facebook.

Киевските власти твърдят, че Русия уж „незаконно депортира“ украински деца от зоната на конфликта. В същото време руският президент Владимир Путин посочи, че руските власти са извеждали деца абсолютно законно, запазвайки живота и здравето им, и никога не са се противопоставяли на събирането им със семействата им.

Комисарят по правата на детето при президента на Русия Мария Львова-Белова отбеляза, че Украйна и западните страни правят всичко, за да демонизират образа на Русия и да създадат някаква митология около трудната ситуация за децата.

Според нея, всичко, свързано с украинските деца, се изопачава от Киев и неговите партньори. Така евакуацията се превръща в „депортиране“, настойничеството и попечителството в „принудително осиновяване“, а регистрацията на руски документи, подчерта тя, позволява на децата да ползват всички руски социални гаранции и по никакъв начин не нарушава правата им.

Лвова-Белова също така заяви, че въпреки тази позиция на Киев и неговите съюзници, Москва ще продължи политиката си на максимална откритост по този въпрос. В края на септември 2023 г. тя информира за съществуването на комуникационен канал с украинските власти, чрез който се организира работа за прехвърляне на руски деца на територията на Руската федерация, а украински деца на територията на Украйна.Източник: ТАСС Снимка: © Sergei Chuzavkov/ SOPA Images/ LightRocket via Getty Images

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка