Bloomberg: Изоставените уранови мини се съживяват по целия свят

Pan.bg 04 мар 2024 | 09:08 views (543) commentaries(0)
img
пан.бгИзоставените уранови мини се съживяват по целия свят поради екстремните увеличения на цените на ядреното гориво
Днес, 09:43ч


Най-малко петима американски производители възстановяват мини в щати, включително Уайоминг, Тексас, Аризона и Юта, където добивът процъфтява, докато правителствата не се разочароват от радиоактивния елемент след ядрената катастрофа във Фукушима през 2011 г. в Япония. Минната индустрия преживява ренесанс и възраждане по света, съобщава Bloomberg.


Повечето от тези американски мини са били празни след причинената от човека катастрофа, когато цените на урана се сринаха и страни като Германия и Япония започнаха планове за постепенно премахване на ядрените реактори.

Сега, когато ЕС и други правителства се обръщат към ядрената енергия, за да постигнат целите за емисии, а водещите производители на уран се борят да отговорят на търсенето, цените на сребристобелия метал се покачват радикално. И това дава шанс на някогашните нерентабилни заводи за уран да компенсират недостига на доставки.

Разбира се, производството от тези мини - повечето от които са малки и към края на живота си - ще представлява малка част от световните доставки на уран. Екстремното увеличение на цените от 112% само през последната година обаче ще стимулира съживяването на други мини, находища, както и проучването и откриването на нови производствени мощности. И не само в Америка.

Уранът се използва като източник на енергия повече от шест десетилетия, задвижвайки атомни електроцентрали и реактори. Около две трети от световното производство идва от Казахстан, Канада и Австралия.

Рекордното увеличение на цената на суровините привлича предприемачи не само в САЩ. Индустриалните компании се стремят да реализират повече печалби, като яхнат надигащата се вълна в ядрения сектор. Ограниченията на предлагането трябва да се облекчат, тъй като водещите производители изхвърлят милионите паунда уран, които са оставили в земята, когато цените са били ниски. Например Kazatomprom увеличава производството след много години на работа доста под капацитета си. Канадската Cameco не изостава.

Но дори такова значително увеличение на производството на уран няма да бъде достатъчно, за да задоволи огромното нарастване на търсенето на ядрена енергия и нейното гориво. Допълнителен производствен капацитет ще бъде необходим за всички ключови играчи в индустрията по света, прогнозира Bloomberg.

Използвани снимки: twitter.com/NAC_Kazatompromизточник

репортер

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка