ООН завърши изтеглянето на своя контингент от Судан

Pan.bg 29 фев 2024 | 07:33 views (267) commentaries(0)
img
pan.bg

В сряда, 28 февруари, мисията на ООН за подкрепа на прехода в Судан (UNITAMS) завърши изтеглянето на своя контингент от страната. Това пише ТАСС, позовавайки се на изявление на официалния представител на генералния секретар на ООН Стефан Дюжарик.

„UNITAMS завърши изтеглянето на контингента от Судан на 29 февруари 2024 г.“, се казва в изявлението. Отбелязва се, че генералният секретар отново изразява дълбоката си благодарност към целия местен и международен персонал на UNITAMS за тяхната отдаденост и служба на народа на Судан през целия мандат на мисията.

В същото време малък екип на UNITAMS ще остане в град Порт-Судан. Те ще наблюдават процеса на ликвидация на мисията. Официалният старт на процеса е 1 март.

Както посочи представителят на генералния секретар на ООН, световната организация ще продължи да оказва хуманитарна помощ на страната. ООН също така обеща да „подкрепи народа на Судан в стремежа му за мирно и сигурно бъдеще“.

Миналия декември Съветът за сигурност на ООН гласува в подкрепа на изготвената от Обединеното кралство резолюция за прекратяване на UNITAMS. Това следва решението на суданското правителство през ноември за прекратяване на UNITAMS.

Правителството написа писмо до ООН, че мисията на световната организация само е влошила ситуацията в страната и „вече не отговаря на стремежите на хората и властите“. В същото време властите на африканската страна добавиха, че кабинетът на министрите на Судан е готов да работи конструктивно с ООН за разработване на нова формула, която може да донесе положителни резултати за страната.

Ситуацията в Судан ескалира през април 2023 г. Тогава възникнаха разногласия между командващия армията Абдел Фатах ал Бурхан, който е и председател на Суверенния съвет, и ръководителя на силите за бързо реагиране Мохамед Хамдан Дагало. Те не можаха да се споразумеят помежду си за методите за формиране на единни въоръжени сили, както и за това кой да стане главнокомандващ на армията. Ал-Бурхан считаше, че е професионален военен, а Дагало беше цивилен президент.

След това на 15 април започнаха сблъсъци близо до военната база в Мерове, както и в столицата. В резултат на това над 10 хиляди души станаха жертви на конфликта.

На 11 април 2019 г. в Судан беше извършен военен преврат, в резултат на който президентът на Судан Омар Башир беше отстранен от ръководството и арестуван. Конституцията от 2005 г. беше прекратена и в продължение на три месеца в Судан беше в сила извънредно положение. Създадени бяха власти - Преходен военен съвет на Судан и заместилият го по-късно Суверенен съвет на Судан, които управляваха страната до назначаването на нов президент.

В допълнение към напрегнатата ситуация Судан претърпя масивни наводнения, които убиха най-малко 100 души.

На 15 април 2023 г. в Судан отново избухнаха сблъсъци между страните.

Източник: gazeta.ru Снимка: Eskinder Debebe/XinHua/Global Look Press

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка