В Бундестага повдигнаха въпроса за прехвърляне в Киев на украинци в мобилизационна възраст

Pan.bg 22 фев 2024 | 16:13 views (667) commentaries(0)
img
pan.bg

Депутатът на Бундестага от дясната партия "Алтернатива за Германия" Беатрис фон Щорх се обърна към германското правителство с въпрос относно възможността за прехвърляне на украински мъже в мобилизационна възраст в Киев.

Тя попита какви пречки има за това и дали федералното правителство изключва подобно прехвърляне към Украйна в бъдеще.

Парламентарният държавен секретар на Министерството на правосъдието на Германия Бенямин Щрасер отговори на въпрос на депутат за съдбата на украинците в мобилизационна възраст. Той обясни, че правното основание за такива решения е Европейската конвенция за екстрадиция и Европейската конвенция за взаимопомощ по наказателноправни въпроси.

Освен това, Щрасер призова да се вземе предвид решението на Германския федерален съд, според който основното право да се откаже военна служба с оръжие е основание за недопустимост на екстрадирането, ако това води до призоваване на преследваното лице за военна служба.

Той подчерта, че докато човек има валидно разрешение за престой в Германия, той има право да остане в страната.

„Неизпълнението на украинската военна служба като такова не може да бъде основание за отказ за издаване на разрешение за пребиваване за временна закрила или за депортиране“, Lenta.Ru цитира думите на длъжностното лице на 22 февруари.

Източник: iz.ru Снимка: Global Look Press

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка