Зеленски разреши на чужденци да служат в украинската национална гвардия

Pan.bg 22 фев 2024 | 15:54 views (441) commentaries(0)
img
pan.bg

Украинският президент Владимир Зеленски разреши на чужденци да служат в националната гвардия, според указ, публикуван на 22 февруари на неговия уебсайт. - https://www.president.gov.ua/documents/842024-49797

В същото време чужденците трябва да бъдат в Украйна законно, да нямат криминално досие и да отговарят на изискванията на Закона „За военния дълг и военната служба" военната служба“. Чужденците ще могат да минават военна служба по договор като редници и сержанти. Министерството на вътрешните работи на Украйна отделно ще определи списъците с длъжности.

Националната гвардия на Украйна е военно формирование с правоохранителни функции, част от Министерството на вътрешните работи на страната.

По-рано същия ден стана известно, че в Одеса мъже, които не искали да бъдат мобилизирани, са се сбили с военни комисари, които се опитваи да се качат в трамвай. Шофьорът бил призован да затвори вратите и да продължи по маршрута, което и направил.

Подобна ситуация се случила в Одеса на 6 февруари. Тогава бе съобщено, че пътниците в микробуса са се опитали да спасят мъж от мобилизация.

По-рано, на 20 февруари, командирът на 118-а бригада от силите за териториална отбрана на страната Анатолий Стуженко заяви, че укриващите се трябва да бъдат прострелвани в коленете, защото е необходима „твърда мобилизация“.

Преди това на 12 февруари Зеленски подписа закони за удължаване на военното положение и общата мобилизация до 13 май 2024 г.

Освен това, на 30 януари във Върховната рада беше внесен нов проект за мобилизация. Той предвижда раздаване на електронни призовки. Там също така са предвидени нови мерки за тези, които не са се явили във военната служба, като например забрана на укриващите се да пътуват в чужбина и блокиране на техните банкови карти и шофьорски книжки.

Военното положение в Украйна е в сила от февруари 2022 г. В същото време Зеленски подписа указ за обща мобилизация. По-късно Върховната Рада многократно удължи срока му на действие. Повечето мъже на възраст между 18 и 60 години имат забрана да напускат страната.

Източник: iz.ru / pravda.com.ua Снимка: commons.wikimedia.org

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка