Президентът Вучич: Това е един от най-трудните дни за нашия народ и нашата страна

Pan.bg 25 сеп 2023 | 10:14 views (406) commentaries(0)
img
ПАН.БГ
Президентът Вучич: Това е един от най-трудните дни за нашия народ и нашата страна

(печатен екран)

Президентът на Сърбия Александър Вучич се обърна към обществеността във връзка с последните събития в северната част на Косово и Метохия.

В началото на своето обръщение президентът Вучич каза, че това е един от най-трудните дни за нашия народ и страната ни от 2004 г. насам.
Влизането в Банска все още е забранено след вчерашния конфликт

„Извинявам се на гражданите на Сърбия, че не можахме да се обърнем към обществеността по-рано“, каза Вучич.

Припомняме, че от сутринта в северната част на Косово и Метохия се разиграха драматични събития, а в град Банска се чуха изстрели. Според така наречената косовска полиция, при конфликт с неизвестни лица един полицай е бил убит недалеч от Банска.

Ще говорим само за случилото се, след което ще дадем оценка на всичко това. В името на Република Сърбия, но и да говорим за всички други неща. Тази нощ около 02:46 ч. група сърби от Косово и Метохия поставиха два камиона като барикади в Банска, в северната част на Косово и Метохия. Тогава пристига косовската полиция, която се опитва да премахне тези барикади, има конфликт със сърбите, които са поставили барикадите, и един полицай е убит в този конфликт. В 08:57 ч. пропускателните пунктове Jarinje и Brnjak бяха затворени, стрелбата и престрелката продължават. в 10:15 албанците обявяват, че четири сръбски града са зони на терористични операции.
Раненият сърбин е преместен в болница в Прищина

Вучич каза, че въпреки че много пъти се говореше за това, въпреки че всеки ден предупреждаваше в Брюксел и Ню Йорк, че това може да се случи, малко хора искаха да чуят и слушат.

„Общо 62 пъти са използвали полицията срещу сърби, 56 етично мотивирани атаки срещу сърби. Само тези, които са преследвани от полицията, за да избегнат ареста от полицията на Курти, естествено ще се опитат да направят нещо за себе си и семействата си. По никакъв начин не искам да оправдая убийството на албански полицай, нито е възможно да го оправдая. Това е абсолютно осъдително и е нещо, от което никой не се нуждае, Курти е главният организатор на хаоса в Косово и няма нищо общо с това - каза Вучич.

„Сърбите, и то не хора от централна Сърбия, а от Космет се разбунтуваха, не искайки повече да търпят терора на Курти“, каза Вучич.

Според него трима сърби от Косово и Метохия са убити, двама със снайперски огън от далечно разстояние, когато не е било необходимо да бъдат ликвидирани, има опасения, че е убит и четвърти сърбин.
Вучич днес с Бокан-Харченко

„Срещу тях беше извършено брутално нападение и ние се чудехме в началото защо КФОР не го направи, щеше да има по-малко жертви. Според информацията, с която разполагаме, е потвърдено, че трима сърби са загинали в Косово и Метохия. Двама със сигурност от снайперски огън, когато не е било необходимо да бъдат ликвидирани. Двама са тежко ранени, има опасения, че е убит и 4-ти човек. Проследихме, прихванахме какво прави албанската полиция, ще ви покажем доказателствата, може би дори по време на конференцията, чакаме само превода - каза Вучич и добави, че има видеозаписи, на които можете да чуете косовските полицаи да се смеят и не иска да помогне на ранените сърби.

- Те използваха снайперисти и удариха частни къщи в Банска, където нямаше никой, където стари хора седяха в къщата. Според нашите сведения тези лица са дошли в манастира Банска, защото са имали двама млади мъже, които са били ранени и са имали нужда от помощ. Това беше причината да го направят. След това спин революцията започна тази сутрин. Веднъж им хрумна, че трябва отново да обвинят Сърбия - каза Вучич.

- Казват, че е кола на жандармерията. Това не е автомобил на жандармерията - каза президентът.- Албанските медии съобщиха, че Павле Бихали от Белград е убит, убитият младеж няма нищо общо с него. Обявиха, че членове на Образ са участвали в безредиците, това е прословута лъжа. Пуснаха информацията, че държат за заложници вярващи и монаси, също прословута лъжа. Албанските пощи обявиха, че тайната е руска част от наемници... Свързаха видеото от Нагорни Карабах, нямаше значение как и какво ще организират, важно беше само убийството на полицая да бъдат обвинени в Белград, за да могат да докажат, че са прави - каза Вучич и добави:

„Ще забележите невероятно нещо. Всеки нормален човек ще осъди убийството, както и ние. Но интересното е, че зад атентата, тъй като няма да скърбят за убития, ще ви напомня, че никой не излезе с изявление за гнусното или отвратително изказване, или каквито и да са изрази, с които съм съгласен, но как разследването на опита за убийство на Драгиша Галяк, който беше прострелян два пъти, не продължава.

Вучич посочи, че единственият виновен за случващото се е Курти.

„Единственият виновен, макар че има малка вина на тези, които му помагат в това, за всичко, което се случва в КиМ, е Албин Курти. Това е човекът, който смени Джурич, въпреки че е против Брюкселското споразумение. Той нямаше никакви притеснения за това. Оставяше хората да се оправят сами и провокираше през цялото време. И съжалявам, че част от сърбите се поддадоха на тези провокации. Албин Курти е единственият виновник, единственият, който иска конфликти и война. Никой друг човек не иска конфликт и война, единственото му желание е да ни въвлече във война с НАТО и това е всичко, което прави цял ден.

Вучич каза, че Белград ще реагира търпеливо и призова нашия народ в Косово и Метохия да не реагира на провокации.

- От нас зависи да се опитаме да запазим мира, но ако някой мисли така... Няма значение, ще ви информираме за това по-късно, когато вземем решение - каза Вучич.

Днес казаха "избийте ги всички", когато Сърбия отиде в Дреница да се разправя с тези, които искаха да се отделят от държавата, те казаха, че са борци за свобода, само сърбите изглеждат терористи. За нас е урок да знаем с кого си имаме работа - каза Вучич.

Вучич каза, че Белград ще реагира търпеливо и призова нашия народ в Косово и Метохия да не реагира на провокации.

- Днес цял ден имахме не сесия, а сесия на НСНС и ние ще използваме нашето търпение, отговорност и ще вземем внимателно решенията и ще ги подготвим подробно и ще ги направим задълбочено и с тези решения ще отидем пред нашите граждани и народа на Косово и Метохия в дни пред нас - каза Вучич и добави:

Призовавам международната общност да създаде Асоциацията на сръбските общини, да има сръбски полицаи в северната част на Косово и Метохия, да изпълни исканията на сръбските общини, защото това е единственият начин да се предотврати изгонването на всички сърби от домовете им и за предотвратяване на повече конфликти. Ние призоваваме нашия народ към мир и сдържаност, молим го за това и го молим да вярва на страната си. Това е всичко, което искаме от тях.

Вучич посочи, че никога няма да признаем независимо Косово.

- Можете да ни убиете всички, Сърбия никога няма да признае независимо Косово, странното творение, което направихте с бомбардировките. И готови ли сме да говорим, ние сме - подчерта Вучич.
Въпроси от журналисти

На въпрос на журналиста Pinka за лицемерното поведение на международната общност, президентът Вучич посочи, че лицемерието е тяхното второ име.

- През цялото време се търсеше причина за това. Натискът върху Сърбия да признае Косово е същността. Да не говорим, че ни унищожиха армията. Най-важното ми послание е, че никога няма да признаем независимо Косово. Можете да ни убиете всички. Сърбия никога няма да признае независимо Косово! Изродът, който създадохте с бомбардировките... винаги сме готови да говорим и да забравим за признаването на Косово - посочи Вучич.

На въпрос на журналист N1 Вучич спомена, че в същия има инсинуации, че сръбската армия е дала униформите и че Сърбия е виновна за днешните събития.

- В първия въпрос на уважавания журналист видяхте инсинуацията, че сръбската армия им е дала униформи. Това не са униформите на сръбската армия или сръбската полиция, униформите могат да се купят навсякъде на пазара и не се намират трудно. От месеци казвам, че съпротивата и бунтът нарастват сред хората на север и навсякъде, които искат да се организират, наред с други неща, защото не можем да влезем без разрешението на КФОР, освен ако не искаме да влезем в конфликта - каза Вучич.

Президентът Вучич каза, че е разговарял и с представители на Сръбската листа.

- Говорих с няколко представители на Сръбската листа и с Петкович. Тези хора, разбира се, са ужасени и са с хората си, независимо какви са те и каквито и да сме всички ние. Що се отнася до хората, които бяха заключени, не мисля, че проблемът е в това, а че албанската полиция е стреляла по тези къщи и които чукат на вратата на тази къща и арестуват сърбите, защото смятат, че там живеят хора който може да им помогне да се съпротивляват. Това е най-лошото завъртане - каза Вучич.източник

Вестник ПОЛИТИКА / Сърбия
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка