Дания ще инвестира в отбраната 19 милиарда евро за 10 години

Pan.bg 30 май 2023 | 14:06 views (546) commentaries(0)
img
pan.bg

Дания увеличава инвестициите в отбраната, за да доведе военните разходи до 2% от БВП и да изпълни изискванията на НАТО.

Правителството на Дания предложи през следващите 10 години да инвестира в отбраната 143 милиарда датски крони (19,2 милиарда евро) в съответствие с ангажимента за изпълнение на плана за разходи на НАТО, съобщи Reuters във вторник, 30 май.

„Трябва да сме в по-голямо съответствие с изискванията и очакванията, които НАТО и неговите съюзници отправят към Дания. Това изисква повече инвестиции в нашите въоръжени сили, за да изпълним нашия дял от отговорност“, каза на пресконференция изпълняващият длъжността министър на отбраната Троелс Лунд Поулсен.

Разходите за отбрана на Дания през 2033 г. трябва да достигнат 19,2 милиарда крони (2,58 милиарда евро), в сравнение с 6,9 милиарда крони (0,93 милиарда евро), заложени в бюджета за отбрана за 2024 г. В правителството подчертаха, че предложението установява обща рамка за разходите за отбрана, в рамките на която постоянно ще се съгласуват решенията за реални военни покупки.

В средата на май датското правителство представи нова стратегия за външната политика и политиката на сигурност на страната, която предвижда поетапно увеличаване на разходите за отбрана до 2% от БВП до 2030 г. В момента разходите за отбрана са под 1,4% от БВП.

Източник: DW Снимка: Kenzo Tribouillard/AFP/Getty Images / static.dw.com

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка