Guardian: В света може да се появи нова държава

Pan.bg 18 ное 2021 | 18:55 views (1540) commentaries(0)
img
pan.bg

Ръководителят на правителството на Токелау - зависима територия на Нова Зеландия в Тихия океан - Алики Келихиано Калоло обяви за проведена дискусия във Фоно (парламента) на острова за възможна промяна в статута на територията през този декември. Както съобщава Guardian, дискусията е насрочена да съвпадне с наближаващата стогодишнина от както островът е в състава на Нова Зеландия.

В същото време се отбелязва, че в Токелау вече са проведени два референдума за промяна на статута на територията през 2006 и 2007 г., но привържениците на автономията тогава не успяха да постигнат необходимите 66,6% от гласовете "за" самоуправление. Тогава островитяните имаха само два варианта за избор - "за" и "против".

Ръководителят на правителството съобщава, че този път на жителите на острова може да се предложат няколко възможности за избор, включително пълното интегриране на Токелау в Нова Зеландия. Ако жителите гласуват за независимост, Токелау ще стане "независима асоциирана държава", напълно автономна от метрополията и ще управлява всичко, освен външната политика и сигурността.

Министерството на външните работи на Нова Зеландия заяви, че ще приеме всяко волеизявление на народа на Токелау при взаимно изгодни условия. В същото време, изданието отбелязва, че Уелингтън по-рано много активно е насърчавал идеята за автономия на острова и страната да бъде изключена от списъка на ООН на страните с колониални владения.

Токелау е анексиран от Великобритания през 1916 г., а през 1925 г. е прехвърлен под контрола на генерал-губернатора на Доминиона на Нова Зеландия и оттогава е новозеландска зависима територия. С население от 1400 души, в случай на независимост, Токелау ще стане най-малката страна по население след Ватикана.

Източник: gazeta.ru Снимка: Depositphotos

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка