Озоновата дупка над Южния полюс надхвърли размерите на Антарктида

Pan.bg 16 сеп 2021 | 10:10 views (735) commentaries(0)
img
pan.bg

Озоновата дупка над Южния полюс през последната седмица надмина размерите на Антарктида, установиха специалистите по мониторинг на атмосферата Copernicus. Те разказаха за това пред The ​​Guardian.

Озоновият слой над Антарктида се изтънява всяка година от август до октомври, като дупката достига максималния си размер между средата на септември и средата на октомври. Тази година дупката е 75% по-голяма от случаите от 1979 г. насам. Причините за това са неизвестни.

През 2020 г., в началото на октомври, озоновата дупка се разшири до 24 милиона квадратни км., което практически е повече от всички предишни години. Предполагаше се, че през 2021 г. дупката ще бъде със същия размер, но вече го надхвърли и продължава да расте.

Озоновият слой предпазва планетата от ултравиолетовите лъчи. Използването на синтетични съединения като хлорофлуоровъглеводороди, през миналия век създаде озоновата дупка. След забраната на тези съединения озоновият слой постепенно се възстановява, но това се случва много бавно.

Източник: gazeta.ru Снимка: Copernicus Atmosphere Monitoring Service/ECMWF

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка