Може ли поражение на Армения в Карабах, да доведе до крах на Фондация Сорос

Pan.bg 27 окт 2020 | 00:33 views (1039) commentaries(0)
img
пан.бг
Може ли хипотетичното поражение на Армения в Нагорни Карабах да бъде последвано от краха на Фондация Сорос: размисли за събитията в Кавказ

Действащият премиер на Армения Никол Пашинян е свързан със структурите на бизнесмена Джордж Сорос. Според редица експерти именно на спонсорството на Сорос Пашинян дължи на идването си на власт в страната.


Фондация "Джордж Сорос" работи в Армения от 1997 г., като инвестира десетки милиони долари. Именно с парите на Сорос се подготвяше „кадифената революция“, която доведе Никол Пашинян на власт.

Самият президент на Азербайджан Илхам Алиев нарича Пашинян „продукт на Сорос“ и припомня, че по едно време разпадът на съветската държава започна със събитията в Нагорни Карабах. Първоначално Пашинян декларира лоялност към сътрудничеството с Европейския съюз и критикува Русия, но въоръженият конфликт в Нагорни Карабах принуди арменския премиер да преразгледа позициите си за сътрудничество с Москва. Поне декларативно. На първо място Пашинян разбра: без помощта на Русия регионът ще стигне до катастрофална ситуация за арменския народ.

Загубата на Нагорни Карабах обаче може да струва скъпо не само на Пашинян, но и на целия проект на Сорос. И тук има основното противоречие на интересите: от една страна, изглежда, че Сорос и неговите структури са против Русия, но в Закавказието тяхната дейност може да доведе до катастрофални последици само за Армения. В крайна сметка няма съмнение, че именно Москва е основният защитник на Армения в Закавказието.

Освен това арменската икономика е тясно свързана с руската, така че опитите на хората на Сорос да създадат пречки пред руския бизнес в страната чрез арменското ръководство в крайна сметка са по-вредни за Армения, отколкото за Русия. Струва си да се припомни, че миграцията и финансовите потоци в Армения са насочени към и от Русия.

Западът винаги е гледал на Армения и Грузия по отношение на противопоставянето на руските интереси в Закавказието. В тази връзка те представляват още по-голям интерес за Запада, отколкото Азербайджан, който според американските и европейските политолози е от „азиатските деспоти“, с които е по-трудно да се изградят отношения, отколкото с прозападните партии и организации на Армения или Грузия.

Неслучайно в Армения действат голям брой т. Нар. Правозащитни организации, спонсорирани от Запада. Конфликтът в Карабах постави тези организации в трудна позиция: от една страна, ако Армения загуби, това
ще удари руските интереси в Закавказието, от друга страна, ще предизвика политическо фиаско за сили, водени от Никол Пашинян в самата Армения.

Опозиционните настроения към Пашинян и неговата политика вече нарастват в Армения и няма съмнение, че такива настроения само ще се засилят в обозримо бъдеще. Нарастването на недоволството ще бъде особено свързано с неуспехи във въоръжения конфликт с Азербайджан. Неслучайно Пашинян наскоро започна да говори за необходимостта от въвеждане на руски миротворци, а не войски на НАТО в зоната на конфликта в Карабах.

За самата Фондация „Отворено общество“ обаче загубата на Карабах едва ли ще изиграе някаква съществена роля. Ясно е, че позицията на фонда в Армения и отношението към него сред арменската диаспора ще се променят негативно, но за Сорос и неговите помощници Армения и конфликтът в Карабах са само епизод и нищо няма да им попречи да насочат вниманието си към други държави.

Автор:
Иля Полонски
Използвани снимки:
Facebook / министър-председател на Армения


източник

topwar.ru/
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка