Шойгу разказа за мечтата си - голям град в Сибир, който ще превръща природните ресурси в конкурентни стоки

Pan.bg 03 сеп 2020 | 10:47 views (1440) commentaries(0)
img pan.bg

Сергей Шойгу разказа каква е мечтата му като човек и президент на Руското географско общество.

"Аз много искам да построя голям, красив и много удобен град в Сибир", споделя той в интервю за РИА Новости и "Комсомолская правда".

"Повече от половината от медта в страната се добива там, 75% от никела, около 90% от платината. Най-големият производител на електрически двигатели от мед обаче е Китай. Или алуминий - ние изпращаме всичко там. Трудно ли е да се постави производствено съоръжение наблизо, което да прави медно фолио, медна тел, електрически двигатели, батерии и т.н.? " - попита той риторично.

Според него в близко бъдеще петролът ще престане да бъде толкова търсен, други природни ресурси ще бъдат по-важни.

"Да вземем електрическа кола на Tesla: батериите не са наши, но суровините за тези батерии са. И разбираме, че утре или вдругиден транспортът ще премине към електричество и нашите бензин, газ, дизелово гориво ще минат на втори план.

Това означава, че трябва да съберем най-добрите учени, предприемачи, производители, които същите тези никел и мед няма да продават, а ще правят най-новите батерии, които можете да поставите за часове, дори в подводница.

Това ще движи голяма наука, която ще направи електропроводи не променлив, а постоянен ток, с огромна пропускателна способност и минимални загуби и на големи разстояния “, каза Шойгу.

Според него това се отнася за горите, въглищата и много други, с които Сибир е богат.

"Ето такъв център, който трябва да се изгради. Това не се отнася, може би, до географията, а до бъдещето на страната ни. Такъв град на иновации, напреднала наука и технологии.

И има едно прекрасно място - Минусинская котловина. Нашият президент говори за това миналата година на Международния икономически форум в Санкт Петербург “, каза ръководителят на Руското географско общество.

Източник: РИА Новости Снимка: Вадим Савицкий

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка