Доходите на Русия от продажби на злато за първи път надвишиха тези от износа на газ

Pan.bg 14 юли 2020 | 10:22 views (1318) commentaries(0)
img
pan.bg

Приходите на Русия от износ на злато за първи път от 1994 г. надвишават приходите от продажби на газ в чужбина, според статистиката на Централната банка на Руската федерация и Федералната митническа служба (ФТС). Това се дължи на рязък спад в глобалното търсене на газ и увеличаване на търсенето на благородни метали.

През април и май приходите на Газпром от износ на газ възлизат на 2,4 милиарда долара, от които общите приходи от продажбата на целия руски газ, включително доставките от руските нефтени и газови компании през май 2020 г., възлизат на 966 милиона долара.

В същото време приходите от продажби на петрол са водещи по размер. Продажбата на руски петрол през май донесе приходи на страната в размер на 3,6 милиарда долара.

През април-май от Русия в чужбина бяха продадени 65,4 тона злато на стойност 3,6 милиарда долара. Русия през април е изнесла 41,8 тона злато за 2,2 милиарда долара, според Федералната митническа служба (ФТС). Показателят се оказа 14 пъти по-висок, отколкото през април миналата година, и четири пъти по-висок, отколкото през март тази година.

Според последните налични данни на Министерството на финансите, това е по-голямата част от добиваното злато в Русия - добивът на злато през януари-април възлиза на 81,27 тона (78,29 тона през януари-април 2019 г.).

Превишението на приходите от продажбата на злато от газ се случи за първи път, каза за РБК Максим Худалов, ръководител на групата за оценка на риска за устойчиво развитие на Аналитичната агенция за кредитен рейтинг (АКРА).

Всичко е в спада на търсенето на газ. Доставките на газ за основните пазари намаляват - за Европа и Турция. Газопроводът „Син поток“, от Русия през Черно море до Турция, е бездействащ от средата на май, предаде Ройтерс. И вторият газопровод към Турция през Черно море работи наполовина - само за Турция, но турските компании дължат на "Газпром" около 2 милиарда долара.

Основната страна получател през април беше Великобритания - 29,6 тона за 1,6 милиарда долара. Почти 7,1 тона злато на стойност 383 милиона долара бяха отправени в Швейцария. Още 5 тона злато на стойност 277 милиона долара, доставени в Турция.

Търсенето на злато в Русия намалява. Банката на Русия, която през последните години е най-големият купувач на злато в страната,
спря покупките от април. Бижутерийната индустрия намалява покупките на злато поради пандемията на коронавирус. Руските банки намаляват златните резерви от края на миналата година.

Някои банки изпитаха проблеми с физическото снабдяване на злато в чужбина поради ограниченията за въздушно пътуване, но скоро беше създадена специална въздушна услуга за превоз на благородни метали.

Като цяло износът на злато от Русия се увеличи през януари-април до 71,9 тона с 3,8 милиарда долара, което е 7,9 пъти по-високо от това за януари-април 2019 г.

Но златните резерви на страната не намаляват. От 2014 г. Банката на Русия е закупила 40,3 милиона унции злато и е увеличила обема си в резерви повече от два пъти. В началото на март делът на златото в резервите достигна 21%, или почти 120 милиарда долара.

Източник: vesti.ru Снимки: b1.m24.ru

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка