Нереализираните мечти на САЩ да купят Сибир - половината Русия, за 3 трилиона долара /КАРТА, СНИМКИ/

Pan.bg 21 юни 2020 | 18:17 views (1903) commentaries(1)
img
pan.bg


Както знаете в САЩ не са безразлични към богатите недра на Русия. В началото на 90-те години, след разпадането на Съветския съюз, американците започнаха да се държат безцеремонно спрямо Русия. Те предложиха на младата и едва стояща на крака Русия да купи Сибир за 3 трилиона долара.

Съветник на един от институтите за световна политика на САЩ разработи концепция за закупуване на Сибир.

image

Този въпрос се обсъждаше не само от американските политици, но от европейските медии и вестници бяха пълни със заглавия „Съединените щати трябва да купят всичко, което е източно от Уралските планини“.

Според разработената концепция за покупка на Сибир, границите на "Сибир САЩ" са определени, те изглеждат както следва:

на север е Северният ледовит океан; западната граница щеше да се мие от Енисей, източната страна от Атлантическия океан, а южната част на „закупената“ територия ще граничи с Китай, Северна Корея и Монголия. Като цяло, искаха да отсекат половината Русия.

image

Според представения проект, на рускоезичното население /което е мнозинство/ щеше да е позволено да говорят родния си език и веднага получават американското гражданство. Но с коренното население въпросът не беше напълно решен, както с населението на Дивия Запад.

САЩ разглеждали територията на Сибир като нищо повече от склад за полезни изкопаеми (недрата на земята, гори) и населението като работна сила.

image

Разходите са изчислени по формулата за 0,4 хектара (1 декар), предложена е $ 1 000. Вашингтон няма да плати еднократно, цялата сума, а в с разсрочен план от 20 години. Размерът на плащането за годината би бил около 200 милиарда долара, но руската страна трябваше да похарчи половината от получените пари за стоки, произведени от американците. Те искаха за сметка на Русия да развият икономиката си.

Източник: yandex Снимка: russian7.ru

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Георги_Ковачев 21 юни 2020, 18:30
   
  26
   
  1

  Гладна кокошка просо сънува.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка