Иде много топла и суха пролет

Pan.bg 22 фев 2020 | 13:22 views (362) commentaries(0)
img
dir.bg

Според сайта Акууедър, топлото време ще остане да властва над Европа и през пролетните месеци.
Още по темата

Зимата дойде у нас с пролетни температури и бурен вятър
Още 8 любопитни факти за зимата
Безпрецедентна суша от началото на зимата, а краят дори не се вижда

След меката зима, според този сайт тенденцията ще продължи в цяла Европа.Над целия континент се прогнозират над нормалните температури, най-честите и дълготрайни горещи епизоди ще се усетят от Иберийския полуостров до Германия и южните части на Обединеното кралство. Според тази прогноза, поредици от дни с температури над 30-32 градуса ще започнат в Западна Европа още в края на април и най-вече през май.

"Тези, които прекарват много време навън, ще трябва да бъдат подготвени за ранен старт на сезона на алергиите, тъй като продължителната топлина ще причини ранен и обилен цъфтеж и бум на фитоалергените", твърди метеорологът на Акууедър Тайлър Ройс.

Приготвяйте разсадите.
Земеделието също може да се възползва от топлото и до голяма степен сухото време, тъй като фермерите ще могат да засаждат културите по-рано от нормалното
Малко под или малко над обичайните, всякакви пролетни валежи са добре дошли, според метеоролозите, защото съществува голяма вероятност очакваното горещо лято да бъде и много сухо.
Въпреки че селското стопанство може да получи добър бонус от пролетния сух и мек старт, съществува риск от студени сутрини с възможни мраз и слани, според Ройс.

Една от малкото части на Европа, която се очаква да има нормални или малко над нормалните валежи тази пролет, е Балканският полуостров. Тук прогнозата на сайта влиза в директно противоречие с мнозинството от прогнозите на световните метеоцентрали, които прогнозират топъл, но по-сух от обичайното месец март у нас, на Балканите.
Споре Акууедър, се очаква най-влажната част от сезона да бъде от март до началото на април, когато средиземноморски циклони, както и спускане на по-хладен въздух от Русия, ще носят повече валежи на Балканите. Това е и твърде съмнителната част от прогнозата на сайта, предвид господстващата в момента циркулация над континента и очакванията тя да се запази до голяма степен и през месец март. Дали сайтът или мнозинството от метеоценралите, от друга страна, ще бъде по-близо до истината, ще разберем
само след месец.
През март, според този източник, ще са възможни и обилни снеговалежи, които могат да доведат до затруднения в транспорта в целия ни регион.
Всяка циклонална система, която пресича региона ни от края на април до май, ще води до повишен риск от проява на силни гръмотевични бури. Това е вярно, но прилича на съветите на хороскопите от рода на: "Когато улиците са заледени, бъдете внимателни и Не влизайте в конфликт с началниците си" - универсални правила, които са валидни по подразбиране. Факт е, че високите циклони през месец май водят до нестабилно време с локални порои и гръмотевични бури.
През втората половина на сезона се очаква тенденция към по-сухи условия, заедно с над нормалните температури от Италия и Румъния до Гърция, според сайта.

През следващата седмица ще ви представим и обобщено прогнозите на големите световни метеоцентрали (китайската, американската НОАА, немските DWD, френската, канадската и британската централи), чиито прогнози по отношение на температурата нямат разнобой - те ще са по-високи от нормалните, а разликите са основно около предвижданите количества, разпределение и аномалии на валежите.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker