Associated Press: Хафтар обеща да защити Либия срещу „турските нашественици“, ако мирните преговори се провалят

Pan.bg 21 фев 2020 | 11:28 views (221) commentaries(0)
img
Маршал Хафтар заяви пред Associated Press, че ще защитава Либия срещу "турските нашественици", ако мирните преговори в Женева се провалят. Той каза още, че правителството на националното единство (GNA) и Турция са използвали примирието в Либия, за да изпращат наемници от Сирия, турски войници и терористи в Триполи.
„Временното примирие се използва от Турция и от правителството на Сарадж за прехвърлянето в Триполи на голям брой наемници от Сирия, турски войници, терористи и оръжия по море и по въздуха. Това е нарушение на примирието. Запазваме си правото да реагираме на това нарушение “, каза той.
Хафтар подкрепя мисиите за на морско патрулиране
Либийската национална армия (ANL) подкрепя идеята за морските патрули на европейските държави, които да попречат на Турция да доставя оръжие за GNA, подчерта маршал Хафтар.
„ЕС трябва да играе своята роля в контрола на доставките на оръжие за сирийските и турските наемници от терористи, дошли в Триполи през Турция. Ние подкрепяме присъствието на европейски морски патрули, което ще попречи на Турция да продължи да доставя оръжие и транспортира наемници в Триполи", каза той.
Маршалът също призова за спазване на Берлинските споразумения, основният резултат от които беше призив за прекратяване на огъня в Либия и задължението за въздържане от всякаква интервенция в този локален конфликт, спазвайки ембаргото относно доставката на оръжие за воюващите страни.
Анкара и GNA използват примирието за да прехвърлят наемници. Правителството на Триполи и Турция използваха примирието в Либия, за да прехвърлят наемници от Сирия, заяви командирът на Либийската национална армия.
„Временното примирие се използва от Турция и правителството на Ал Сарадж, за да транспортират голям брой сирийски наемници, турски войници, терористи и оръжия до Триполи по море и въздух. Това е нарушение на примирието. Ние си запазваме правото да реагираме на тези нарушения “, каза Хафтар, цитиран от Associated Press.

Associated Press
Снимка: © AP Photo / Esam Omran Al-Fetori
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker