Англия приема на въоръжение танк с изкуствено зрение

Pan.bg 24 яну 2020 | 12:27 views (177) commentaries(0)
img Източник:''Armymedia.bg''; в."Монитор"

Екипажът ще „вижда през бронята" какво се случва наоколо

Challenger 2Британската армия се сдоби с модифициран вариант на танка Challenger 2, пригоден за бой в градски условия. Новата машина се нарича Streetfighter II и се отличава със система за изкуствено зрение, която позволява на екипажа да „вижда през бронята”.

62-тонната бойна машина вече е преминала успешно тестове на тренировъчния полигон в Солсбъри. Танкът, предназначен за боеве в урбанизирани местности, е оборудван с булдозерна лопата и система за допълнена реалност Iron Vision.

Високотехнологичната система предава изображения от външните камери за кръгово наблюдение към индикаторите в шлемовете на танкистите, благодарение на което те могат да виждат „през бронята"какво се случва наоколо – а това е от съществено значение при бой в градски условия.

В допълнение Streetfighter II има модифицирани отсеци за снарядите и нова комуникационна система. Танкът е оборудван още с 60-мм миномет и дистанционно управляван модул с тежка картечница, наред със стандартната 7,62-мм картечница. Прави впечатление и камуфлажният му външен вид.

По време на боевете в Сирия преди време се появи самоделният танк Sham II, който се управлява с помощта на геймърска конзола Sony PlayStation.

Sham II може да се придвижва и стреля, а освен това има много сериозна броня за защита. Корпусът на танка е обшит с 25-милиметрови стоманени листа, които издържат на изстрели от всяко оръжие с калибър до 23 мм, като същевременно машината остава лека и маневрена.

Sham II се отличава и с малки размери. Машината стъпва на дизелов автомобил и е дълга около четири метра. На покрива е монтирана картечница с калибър 7,62 мм, която може да се управлява пряко от кабината с помощта на геймърската конзола PlayStation.

На корпуса на танка са монтирани пет камери – три отпред, една отзад и още една на картечницата. Те се явяват „очите" на водача, с помощта на които той управлява бойната машина и стреля.

Sham II може да се управлява от само един човек, макар че са предвидени два контролера и два дисплея, които показват изображения от камерите. Единият комплект е предназначен за управлението на танка, а вторият за стрелбата.

В момента е наличен само един танк Sham II. Това е втора, значително подобрена версия на машината.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker