ЕК представи Зелената сделка – Европа ще бъде първият въглеродно неутрален континент

Pan.bg 12 дек 2019 | 11:27 views (298) commentaries(1)
img
Източник:"Armymedia.bg'';Автор Атина Пашова

Европейската комисия огласи плана си за Зелена сделка. Това е амбициозен модел за икономически растеж и потребление, който е ориентиран към това до 2050 г. да превърне Европа в първия континент с изцяло въглеродно неутрална икономика. Пред евродепутатите проекта представиха председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен и нейният заместник Франс Тимерманс, който оглавява инициативата.

Сама по себе си Зелената сделка е широка пътна карта за устойчиво развитие на европейската икономика чрез превръщането на климатичните и екологичните предизвикателства в реални възможности. С 50 различни мерки проектът покрива всички сфери с акцент върху транспорта, енергетиката и земеделието, както и водещите индустрии в леката и тежката промишленост.

Постигането на целите изисква сериозна инвестиция. По предварителни изчисления са необходими около 260 млрд. евро годишно и това налага частният и публичният сектор да обединят сили. За подпомагане на държавите, които са най-силно зависими от замърсяващите производства и енергийни източници, Брюксел предлага създаването на „Механизъм за справедлив преход“. Той е на стойност 100 млрд. евро и предоставя банкови гаранции за инвеститори, реализиращи проекти в отраслите, които са най-засегнати от преминаването на икономиката към по-високи екологични стандарти.

Дължим тази сделка на децата си, защото на тях принадлежи планетата, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Урсула фон дер Лайен – председател на ЕК:

„Все още нямаме всички отговори, но днес започва нашето пътуване. За Европа това е моментът с кацането на човек на Луната. Зелената сделка е много амбициозна, но и ще бъде много внимателна в оценката на въздействието на всяка стъпка, която предприемаме.“


В следващите 100 дни Комисията ще направи и първото законодателно предложение. Т.нар. Климатичен закон ще постави основите на пътя към целта за въглеродно неутрална икономика. Ще бъдат променени редица регламенти и директиви, а европейските граждани са поканени да участват в „Климатичния пакт“ с идеите, мненията, експертизата и дейностите си.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Borei 12 дек 2019, 12:40
   
  2
   
  1

  "Дължим тази сделка на децата си, защото на тях принадлежи планетата, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен."

  Тази има 7 деца и не мисли по-добре за това, че чернилките в страната ще ги изнасилят, а според Истанбулската конвенция ще бъдат и превърнати в джендъри!

  Добре е "зелена планета" само когато се откаже да пътува с колата си, със самолети, когато предпочете да мръзне зимата и да яде по един път на ден!
  И какво е Европа? Най-много хора живеят в Индия и Китай, почти половината от населението на земята! Там ако не предприемат нищо, нищо няма да излезе от тази добра идея!

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка