Расте обемът на оръжейните сделки: САЩ остават лидер в световната търговия

Pan.bg 10 дек 2019 | 11:56 views (255) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор Атина Пашова

Увеличава се обемът на продажбите на оръжие в световен мащаб. Това сочи докладът за 2018 г. на Стокхолмския международен институт за изследване на проблемите на мира (SIPRI). През миналата година 100-те най-големи компании, предоставящи военни услуги, са отчели оборот от 420 млрд. долара.

Ръст с 4,6% на оръжейните сделки спрямо 2017 г., отчитат експертите на Стокхолмския институт. В доклада си те посочват, че от 2002 г., когато започва да се води статистика, водещите компании в бранша регистрират увеличение с 47 на сто. Поради недостатъчна информация обаче, базата данни не включва производителите от Китай.

Делът на САЩ в топ 100 е 59%. Американски компании, сред които Lockheed Martin, Boeing и General Dynamics, заемат първите 5 места в класацията и акумулират общ обем от 148 млрд. долара или 35 на сто продажбите на оръжие през 2018 г.

Русия е реализирала около 8,6 % от сделките в световен мащаб, което е с близо процент по-малко от предходната година. Това се дължи на комбинирания ръст в продажбите на САЩ и Европа, коментират експертите и отбелязват, че през 2018 оборотът на европейските компании също достига 102 млрд. долара.

80 от 100-те компании в класацията на Стокхолмския институт са базирани в САЩ, Европа и Русия. От останалите 20 – 6 са в Япония, по 3 има в Израел, Индия и Южна Корея, 2 се намират в Турция и по една в Австралия, Канада и Сингапур.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка