Китай може да спре тока на Филипините, буквално

Pan.bg 21 ное 2019 | 19:06 views (374) commentaries(0)
img
news.bg


Китай може да изключи националната електрическа мрежа на Филипините, потвърди ръководителят на Националната корпорация за пренос на енергия по време на сесия на сената в Манила, съобщава БиБиСи.

Китай е собственик на националната електрическа мрежа на Филипините от 2009 г. - което кара сенатор да постави въпроса дали "амбициите за хегемония на Китай" представляват заплаха за сигурността за Филипините. Страните имат териториален спор в Южнокитайско море.

"Ние предоставихме мрежата си (както изглежда 40%) на чуждестранна корпорация, която има интереси, които се сблъскват с нашите в Западно Филипинско море. И тази страна очевидно има амбиция за хегемониия", обяснява сенаторът Ричард Гордън, използвайки филипинското име за източните части на Южнокитайско море.

Въпреки че захранването може да бъде изключено дистанционно, Филипините могат да го възстановят в рамките на 24 до 48 часа. Китайската държавна мрежа Grid Corp притежава 40% дял в Националната корпорация на Филипините, която управлява електропреносната линия на страната. Захранва с електричество по целия път от Лусон - северния край на страната - до Минданао на юг.

Сенаторът Риза Хонтирос пита, "като се има предвид китайския контрол над NGCP, възможно ли е нашата електропреносна мрежа да бъде спряна дистанционно?"

"Предвид технологичния напредък в телекомуникациите, както и в софтуера, това е възможно", обяснява председателят на сенатската комисия по енергетиката Шервин Гатчалян. Има няколко защитни мерки, които са въведени при приватизацията на NGCP.

По думите му, при определен сценарий президентът има правомощия да разпореди изземване и електричеството може да бъде възстановено след 24 до 48 часа. Става въпрос за ситуации по време на война, бунт, обществена опасност, бедствия и аварии.

Има информация че "само чуждестранни инженери са в състояние да отстраняват проблеми ... и всъщност контролират мрежата за пренос на електроенергия на NGCP" заради система, разположена в Нанкин, Китай.

През последните години в много части на света се наблюдава бързо нарастване на чуждестранните инвестиции от Китай. Тази икономическа амбиция включва закупуване на частни компании, имоти, изграждане на огромни инфраструктурни проекти - като пристанища и мостове - и инвестиции в енергийния сектор.

По време на сесията сенатор коментира че Nari Group доставя системи за дистанционно управление на електропреносните мрежи в Кения, Индонезия и Тайланд. "Така че опитът на тези страни може да бъде източник или за сигурност, или за важни уроци за
защита".
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка