В Иран спорят за многоженството

Pan.bg 14 ное 2019 | 19:19 views (291) commentaries(0)
img
dnevnik.bg

В Иран политици и представители на консервативните кръгове рекламират полигамията. Те я представят като помощ за жени в неравностойно положение. В някои ирански градове дори провеждат курсове по полигамия, разказва "Дойче веле".

След края на Втората световна война на мъжете в Германия им било разрешено да имат до четири жени, заяви миналия месец ултраконсервативният ирански депутат Али Мотахари. Той уточни, че много германки останали без съпрузи - голяма част от тях загинали във войната. Истината е, че в Германия полигамията е забранена още от 1871 година. Както преди, така и след края на войната, а и днес тя е наказуемо деяние.

В Иран обаче все още е в сила Законът за семейството от 1974 година (от времето на шаха), който разрешава на мъжете да имат втора жена - при определени условия. Всъщност на полигамията в Иран се гледа с лошо око, казва известната иранска адвокатка Фарида Гейрат. "Али Мотахари знае това много добре. Доколкото ни е известно, самият той живее в полигамия", подчерта тя в телефонно интервю за ДВ. "Водачът на иранската революция аятолах Хомейни е живял в моногамия, неговият наследник аятолах Хаменей - също. Тази странна инициатива в полза на полигамията обаче няма никакъв шанс за успех", допълва Гейрат.

Полигамията - "помощ" за жените в трудно положение?

Въпреки това в Иран тече гореща дискусия за полигамията. А Мотахари е един от малцината политици, които участват в нея. В навечерието на парламентарните избори през март догодина той, изглежда, е тръгнал по пътя на политическото си самоубийство. Защото една голяма част от иранското общество е възмутено. Капката, с която чашата на търпението преля, е един уъркшоп на Института за религиозни ценности в свещения град Кум, който учи жените и мъжете как да живеят в полигамия.

Влиятелни ирански депутати като Али Мотахари и части от консервативните среди в обществото се застъпват за това (най-вече) заможните мъже да могат да имат повече от една съпруга. И те се опитват да го представят като "помощ за жени в неравностойно положение". И по-специално визират жените, които сами издържат семействата си - деца, родители, съпрузи. По официални данни през последните 10 години броят на тези иранки е нараснал със 70 процента. В момента около 3 милиона жени в Иран се
смятат за "глава на семейството". В същото време разходите за издръжка на иранските семейства са се увеличили с 50 процента според официалната статистика. Само хранителните продукти са поскъпнали от март 2018 до март 2019 с над 70 процента. В същото време заплатите са се повишили най-много с 20 на сто, сочат още данните.

"Реклама за легална проституция"

"Разбира се, че има отчаяни жени в Иран, които не виждат друг начин, освен да станат втора съпруга, казва Гейрат. Но това не може да е решението на съществуващите социални проблеми в страната", допълва тя.

Възмутени са не само защитниците на правата на жените - голяма част от консервативните кръгове в иранското общество определят инициативата от град Кум като "реклама на легална проституция". Впрочем в района на свещения град са много разпространени тъй наречените "временни бракове" - по стара шиитска традиция. При тях в брачния договор се вписва времето, за което бракът е валиден - от 30 минути до 99 години. С изтичането на срока жената губи и правата си като съпруга.

"Както във всяко друго общество, в което сексуалността е тема табу, така и в Иран много хора поддържат извънбрачни връзки, казва за ДВ социологът Амин Бозоргиян. Част от консервативните кръгове иска да наложи полигамията като начин на живот в обществото. Но самото общество я отхвърля, тъй като през последните 100 години то възприе моногамията като светска ценност", допълва той.

Хаменей не обича многоженците

През последните 110 години ислямската република е преживяла три революции. Но още не е решена битката за ценностите - дали да се наложат религиозните традиционни ценности или светските ценности на съвременния свят.

Везните се накланят ту в едната, ту в другата посока. Така например е имало периоди, в които традиционното покриване на жените с хиджаб е било забранявано. Днес обаче то е задължително. Впрочем сред духовниците също има противници на полигамията - самият аятолах Хаменей е сред тях. Той не толерира многоженството, а който от екипа му си вземе втора жена, незабавно бива уволняван.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка