Армията в Судан и цивилната опозиция подписаха историческо споразумение

Pan.bg 17 авг 2019 | 17:37 views (280) commentaries(0)
img
news.bg


Управляващият военен съвет в Судан и гражданският опозиционен алианс подписаха историческо споразумение за споделяне на властта, съобщават световните осведомителни агенции.

Споразумението въвежда нов правителствен съвет, включващ както цивилни, така и генерали, който да трасира пътя към избори и гражданско управление.

Мохамед Хамдан "Хемети" Даголо, който масово е смятан за най-влиятелния човек в Судан, обеща да спазва условията на споразумението.

В Судан се разразиха протести в подкрепа на демокрацията, които военните опитаха да смажат със сила, след като дългогодишният владетел Омал ал Башир беше свален от власт през април.

Премиерите на Етиопия и Египет и президентът на Южен Судан бяха сред лидерите в региона, присъстващи на церемонията по подписването в Хартум.

Споразумението беше подписано от Хемети и Ахмед ал Раби, който представлява Алиансът за свобода и промяна на протестиращите в подкрепа на демокрацията.

Съгласно споразумението суверенен съвет, състоящ се от шестима цивилни и петима генерали, ще управлява страната до изборите.

Двете страни са се договорили за ротация на председателството на съвета в продължение на малко повече от три години. Премиер, номиниран от цивилни, трябва да бъде назначен следващата седмица.

Хемети е командир на Силите за бърза подкрепа, произлезли от прочутата милиция Джанджавид, която беше обвинена в извършване на геноцид в района на Дарфур в западната част на Судан.

Силите за бърза подкрепа бяха обвинени за неотдавнашни насилия, включително за клането на 3 юни, по време на което бяха избити повече от 120 души, като много от мъртвите бяха изхвърлени в река Нил.

Главатарите на Силите за бърза подкрепа отрекоха да са планирали убийствата, за които твърдят, че са били извършени от "вълци единаци".

Попитан за клането в интервюто за Би Би Си, Хемети изтъкнал, че имало "систематични заговори" за опетняване на реномето на Силите за бърза подкрепа, които той определи като "защитници", а не убийци.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка