Във Франция разследват финансирането на кампанията на Марин Льо Пен

Pan.bg 09 юли 2024 | 16:24 views (193) commentaries(0)
img
pan.bg

Националната комисия за сметки на кампаниите и политическо финансиране се е свързала с прокуратурата в Париж относно финансирането на предизборната кампания на Марин Льо Пен през 2022 г.

На 2 юли прокуратурата в Париж започна разследване срещу Марин льо Пен, политик от крайнодясната партия "Национално обединение", по подозрения, че е нарушила правилата за финансиране на кампанията за президентските избори през 2022 г. Тази информация, разпространена преди това от канала BFMTV с позоваване на източници, беше потвърдена във вторник, 9 юли, от прокуратурата на френската столица.

Пояснява се, че разследването е започнало, след като през април 2023 г. Националната комисия за сметки на кампаниите и политическо финансиране (CNCCFP) е подготвила доклад за сметките на президентската предизборна кампания на Льо Пен и го е изпратила до прокуратурата в Париж.

Според прокуратурата, наред с други неща, става дума за заем за предизборна кампания и присвояване на средства.

Граници на финансирането на кампанията във Франция

Във Франция на кандидатите е забранено да надвишават законовия лимит за разходите за кампанията. CNCCFP извършва проверки в тази област. Ако кандидатът отговаря на финансовата рамка, държавата му възстановява част от разходите.

В противен случай CNCCFP може да намали размера на предоставеното от държавата обезщетение и при необходимост да отнесе случая за разследване в съда, пояснява BFMTV. Точно това се случи, след като регулаторът провери сметките на Марин льо Пен във връзка с президентската кампания през 2022 г.

По-рано, в интервю за канала BFMTV, комисията посочи, че „доста често“ съобщава факти, които могат да бъдат квалифицирани като престъпления, на прокуратурата, по-специално на прокуратурата в Париж, следва от публикацията. Журналистите отбелязват, че по техни данни, Льо Пен не е единственият кандидат на президентските избори през 2022 г., за когото е изготвен доклад на CNCCFP.

Източник: Deutsche Welle Снимка: picture alliance/abaca/A. Robert

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка